Povežite se sa nama

Sport

Lejla Tanović prvakinja BiH u maratonu

Objavljeno

-

Četverostruka balkanska prvakinja i najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović odnijela je pobjedu na utrci XCM Herzegovina koja se održala u nedjelju u parku prirode Blidinje, a koja se ujedno bodovala za državno prvenstvo u maraton disciplini.

Stazu dužine 52 km sa visinskom razlikom od 1.000 metara Tanović je prešla za dva sata i 18 minuta. Ovo je ukupno 14. titula za našu biciklistkinju i time je pokazala da se nalazi u sjajnoj formi s obzirom na to da je nakon nastavka sezone zabilježila četiri pobjede.

– Izuzetno sam sretna pobjedom ali i time da uprkos epidemiološkoj situaciji imamo zaista sjajna takmičenja u našoj državi. Iako maraton nije moja primarna disciplina sa trenerom sam donijela odluku da od početka vozim zajedno sa muškom konkurencijom i na taj način pokažem maksimum svojih sposobnosti. Upravo radi toga ovo je bila jedna od težih utrka koje sam vozila, međutim pokazatelj moje forme je treće ukupno vrijeme u svim kategorijama za mali maraton – rekla je Tanović.

FENA - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Osvajanjem titule u maraton disciplini Tanović je do sada odnijela pobjedu na svim takmičenjima u BiH, te se trenutno nalazi na vodećem mjestu Premijer lige BiH. Naredni izazov za joj je UCI C1 utrka u Francuskoj koja je planirana za sredinu augusta, saopćio je selektor MTB reprezentacije BiH Amar Njemčević.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Sport

Banjaluka bi uskoro mogla da dobije jednu od najmodernijih karting staza u regionu

Objavljeno

-

Od

Poznata auto staza u Zalužanima uskoro bi mogla da dobije novo ruho, jer je auto-moto klub „Karting“ iz Banjaluke spreman da iz svog budžeta izdvoji preko pola miliona KM, kako bi najveći grad u Srpskoj postao centar okupljanja ljubitelja ovog sporta u regionu.

Projekat koji bi u Zalužanima izgradio savremenu karting stazu već je predstavljen gradskoj upravi, te se očekuje da dogovor oko izdavanja zemljišta uskoro bude postignut.

„Karting klub se prošle godine Gradu Banjaluka obratio sa zahtjevom za dodjelu najma, koncesije ili bilo kojeg drugog vida iznajmljivanja postojeće staze u Zalužanima. Naša ideja je da na toj lokaciji izgradimo savremeno opremljenu karting stazu sa svim pratećim objektima i za to smo spremni da izdvojimo značajna sredstva. Nakon obavljenog razgovora o projektu, gradonačelnik je podržao našu ideju i ovom prilikom želimo da se zahvalimo i izrazimo nadu da će se i poteškoće oko iznajmljivanja zemljišta uskoro riješiti i da ćemo ubrzo početi sa radovima“, rekao nam je Radomir Radukić, predsjednik „Karting kluba“, koji je zajedno sa Jelenkom Lolićem pokretač ovog projekta.

Tačan termin izgradnje još uvijek nije poznat, jer se za početak radova čeka ‘zeleno svjetlo’ gradske uprave.

“Trenutno naš klub broji oko 30 članova, ali potencijal za razvoj ovog sporta je ogroman. Da imamo potrebne uslove, taj broj bi sigurno bio veći. Iz tog razloga smo i došli na ideju o izgradnji savremene karting staze, koja bi ovaj sport oživjela i na našim prostorima. U BiH konkretno, čak ni u zemljama bivše Jugoslavije ne postoji ni jedna otvorena karting staza. Postoje određene male staze koje ne zadovoljavaju potrebne standarde“.

Pored uređenja postojećeg sadržaja, preuređenja i dogradnje staze, iz Karting kluba poručuju da je u planu i izgradnje propratnog objekta i tribina.

„Planiramo da izgradimo jedan objekat, poput pit stop boksova za kartinge, po predviđenim standardima, preuredimo i produžimo stazu, te ogradimo kompletnu stazu. Takođe, projektom je predviđena i izgradnja tribina i kafeterije, koja bi posjetiocima poslužila za druženje. Smatramo da postoji potreba za jednim ovakvim sadržajem u gradu i sigurno će mjesto imati veliku posjetu. Grad bi od toga imao veliku korist, jer bi klub privukao veliki broj posjetilaca i turista, koji bi u Banjaluci noćili, plaćali troškove smještaja, posjećivali restorane, barove i slično“, dodaje Radukić.

On ističe da na našim prostorima postoji značajno interesovanje za automobilski sport, a da bi sadržaj planiran na karting stazi privukao veliki broj posjetilaca iz zemlje i regiona.

„Sadržaj će biti prilagođen potrebama ovog sporta. Planirana je organizacija takmičenja i iznajmljivanje staze za rekreativce i ljubitelje ovog sporta. Pažnju i interesovanje trebalo bi da izazove i karting škola za mlade, djecu, predškolskog i školskog uzrasta. Djeca će biti bolji vozači, ako se uče od malena“, zaključuje Radukić.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Sport

Za kašljanje prema sudiji ili protivniku kazna će biti crveni karton

Objavljeno

-

Od

Igrači koji se namjerno nakašlju u smjeru protivnika ili sudije od sljedeće sezone mogu da budu kažnjeni žutim ili čak crvenim kartonom, navodi se u novom pravilniku Fudbalske asocijacije Engleske.

Pravilo, koje će se primjenjivati dok traju ograničenja zbog pandemije, stupiće na snagu odmah po početku sljedeće sezone i primjenjivaće se na utakmicama svih nivoa takmičenja.

Novim pravilnikom predviđa se da sudija treba da reaguje kad je siguran da je neko namjerno i iz blizine kašljao u lice protivničkog igrača ili jednog od sudija.

Namjerno kašljanje smatraće se prekršajem kao što je upotreba uvredljivog rječnika ili gestova, piše irska agencija RTE.

U dokumentu se dodaje da sudije ne smiju kažnjavati “rutinsko” kašljanje, te da bi trebale da podsjete igrače da izbjegavaju pljuvanje po terenu iako se to ne smatra prekršajem.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije