Povežite se sa nama

Magazin

Lavanda: Nezahtjevna biljka koja voli sunce, pčele i bumbare, a tjera mrave

Objavljeno

-

Prava lavanda nema prevelikih zahtjeva kada govoirmo o kvaliteti tla, uspijeva i na plitkom, siromašnom tlu. Hibridna lavanda najbolje prinose daje na dubokim, plodnim tlima s dobrim vodozračnim režimom. Ni prava ni hibridna lavanda ne podnose pjeskovita tla. Prava lavanda se najčešće razmnožava sadnicama dobivenim od sjemena, ali se može razmnožavati i vegetativno, zelenim sadnicama i klonovima. Hibridna se lavanda razmnožava samo vegetativno jer je sjeme sterilno.

Lavanda ne zahtijeva posebnu njegu. Potrebno je biljku obrezati krajem maja na visinu 8-10 cm kako bi se oblikovao gusto zbijen grm. Biljka se ponovo obrezuje u drugoj godini na visinu 15 do 18 cm. Nakon toga više ne treba oblikovati krošnju.

Prekrasan ljubičasti cvijet i opojan miris prvenstveno će privući pčele, a služi i kao dobra ispaša. Dakle, njen će grm dobro doći u svakom vrtu jer će povećati bioraznolikost, privući pčele i bumbare, ali i oduševiti vas bojom i mirisom.

Istovremeno, lavanda je fitonicidna biljka koja sprječava pojavu lisnih ušiju i mravi. Eterično ulje lavande služi u proizvodnji parfema, sapuna i drugih kozmetičkih proizvoda. Lavanda je ljekovita – eterično ulje ili čaj od lavande umiruju, smanju napetost, glavobolju, ublažava grčeve i pomaže pri zacijeljivanju rana. Njezini cvjetovi se koriste i u pripremi slastica.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Magazin

Nedjelju provedite uz film i domaći čips, evo recepta

Objavljeno

-

Od

Jednom kada otvorite vrećicu čipsa zaista je teško zaustaviti se, ali svi dobro znamo koliko je ova grickalica nezdrava.

Zato danas pripremite svoju, zdraviju verziju. Uživajte uz film i opustite se nakon naporne sedmice.

Uzmite nekoliko krompira, papir za pečenje, malo maslinovog ulja, so, bober i začine po želji.

Možete napraviti čips s aromom luka, pa koristite luk i češnjak u prahu, onaj s crvenom paprikom ili mediteranski, s ruzmarinom.

Narežite ga na jako tanke šnite, a najbolje će vam u tome pomoći ribež. Poredajte ga na papir za pečenje, dodajte malo ulja i začine koje ste odabrali. Pecite u pećnici na 200° sve dok ne poprimi zlatnu boju i ne postane hrskav.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Magazin

Jeste li probali “souffle” omlet… Savršen doručak koji nastaje, ali i nestaje u trenu

Objavljeno

-

Od

Odvajanje žumanjaka od bjelanjaka uobičajen je proces u pripremi biskvita za kolače i torte, ali kulinarski stručnjaci savjetuju da isto pokušate napraviti i sa omletom.

Upravo to je, kažu, trik za savršen omlet koji nastaje, ali i nestaje u trenu.

Umutite li žumanjke i bjelanjke odvojeno prije nego što ih spojite u jednu smjesu te ih ispečete na tavi, dobit ćete savršeni omlet kojeg zovu “souffle” omlet.

Tako ispečen omlet možete začiniti sa soli, biberom i drugim začinima ili ga čak začiniti šećerom u prahu, medom i slično. Od sastojaka vam je potrebno pet bjelanjaka, tri žumanjka, dvije kašičice maslaca i začine po želji.

Umutite pet jaja i odvojite bjelanjke od žumanjaka. Mikserom umutite bjelanjke, a u drugoj posudi odvojite samo tri žumanjka i pjenasto ih izmutite.

Pažljivo umiješajte žumanjke u smjesu od bjelanjaka. Zatim smjesu izlijte na zagrijanu tavu i poklopite. Na umjerenoj temperaturi pecite tri minute.

Nakon tri minute ubacite maslac i pecite još tri minute. Začinite omlet začinima po želji i vaš doručak je spreman.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije