fbpx
Vijesti

Krišto: BiH mora ići putem EU i NATO integracija, trebamo se ujediniti oko zajedničkog cilja

Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, izjavila je večeras kako u Bosni i Hercegovini postoji opšti politički konsenzus kada je u pitanju evropski put naše zemlje.

– U BiH postoji jedno suglasje, opći politički konsenzus, kad je riječ o europskom putu, i na razini političkih stranaka i u okviru institucija, rekla je Krišto.

Kada je u pitanju NATO, kaže ona, stavovi su drugačiji.

– Mi smo svjesni da BiH mora ići putem europskih i NATO integracija. Nužno je izgraditi povjerenje i konsenzusom doći do svega onoga što je interes svih konstitutivnih naroda u BiH i drugih građana koji u njoj žive, kazala je ona u izjavi za HRT.

Poručuje kako je vrijeme za dijalog koji će dovesti do provođenja neophodnih reformi u BiH.

– U BiH imamo politička pitanja koja do sada nismo riješili i ona opterećuju gospodarska pitanja socioekonomske reforme. Ne smijemo zaboraviti da je EU Vijeće dodijelilo BiH kandidacijski status i da iz njega proizlaze određene obveze. Svjesni smo da nismo ispunili uvjete koje smo trebali. Nadam se i vjerujem da ćemo u budućnosti činiti sve. Vrijeme je za dijalog, za uvažavanje, izgradnju odnosa da dođemo do rješenja za pitanja koja nas opterećuju i da snažno napravimo iskorak na putu k reformama, onima koje uključuju gospodarske reforme i čini život svakog stanovnika u BiH boljim, poručila je Krišto.

Na pitanje “štete li trzavice unutar Bošnjačkog političkog korpusa reformama”, Krišto kaže kako trzavice štete svima u našoj zemlji.

– Kao prva žena Vijeća Ministara BiH činit ću sve da izgradimo dijalog međusobnog povjerenja, da se ne bavimo onim što nas dijeli, nego da se ujedinimo oko onoga što nam je zajednički cilj i interes. Trzavice štete svima nama unutar BiH, istakla je.

Izvor

Oznake: ,

Možda vas zanima