fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turizam

Kreševo, rijetko mjesto u Evropi gdje se skriva kristal dobrog raspoloženja – Furaj.ba

U znamenitoj „Kreševskoj povelji“ iz 1434. godine prvi put se spominje kraljevski grad Kreševo, u kojem se nalazila jedna od rezidencija bosanskog kraljevstva, dvor i utvrda. Poznat je po bogatim nalazištima ruda i minerala, te glasovitom franjevačkom samostanu.

Foto: Furaj.ba

Franjevački samostan

U Kreševu se nalazi jedan od tri najstarija franjevačka samostana u BiH, koji potiče iz 14. stoljeća. Kao i drugi franjevački samostani i u ovom se nalazi vrijedna muzejska kolekcija, jedna od najznačanijih u našoj zemlji, kao i jedna od najvećih biblioteka.

U biblioteci se čuva raritet svjetskog glasa – Agricolina De re metallica (O kovinama), jedan od svega dva u svijetu sačuvana primjerka iz 1657. godine, u kojoj se govori o eksploataciji i preradi ruda.

Ispred ulaza u samostan nalazi se bista fra Grge Martića, rad svjetskog velikana Ivana Meštrovića, a u samostanu se nalazi i njegova spomen-soba u kojoj se čuva i čuvena sablja koju mu je darovao ban Josip Jelačić.

Franjevački samostan u Kreševu; Foto: Wikipedia

Potkivanje jaja i ta’te

Nadomak Kreševa nalazi se po mnogo čemu jedinstveno selo – Vranci. U njemu se nalazi jedan od malog broja rimskih mostova u BiH, a krasi ga veliki broj starih kuća kaplamuša koje su proglašene nacionalnim spomenikom BiH.

Među kućama, a u blizini mosta nalaze se i čuvene kreševske ta’te, kako mještani zovu neobični „zvonik“, jedini takav u našoj zemlji, u kojem nema zvona nego se zvuk istovjetan zvonjenju dobiva udaranjem dva čekića od punog željeza u dvije metalne ploče – ta’hte.

Ovo selo poznato je i po zanimljivoj tradiciji potkivanja jaja, koja se njeguje stoljećima i simbolizira zrelost šegrta i njegovo postajanje majstorom kovačkog zanata. Samim tim mladić postaje i zreo za ženidbu, pa ukoliko na prozoru neke kuće u Vrancima ugledate potkovano jaje, u njoj je sposoban kovač spreman za osnivanje porodice.

Sajam minerala, stijena i fosila

Kreševo i selo Vranci poznati su po bogatstvu rudama, mineralima i rijetkim kristalima za kojima pohode mineralozi i kolekcionari iz cijelog svijeta u potrazi za rijetkim kvarcnim kristalom citrinom, poznatim i kao „kristalom dobrog raspoloženja“. Kreševski kraj je jedan od rijetkih u Evropi u kojem se citrin može pronaći.

U Kreševu se svakog oktobra već dvije decenije održava jedini Sajam minerala, stijena i fosila u našoj zemlji, za kojeg se zanimaju brojni sakupljači širom svijeta.

Spomenici

U Kreševu se nalazi najviše nacionalnih spomenika po glavi stanovnika: Stari grad-Bedem, historijsko gradsko područje, Franjevački samostan sa pokretnom imovinom, Rimski most i sedam kuća u selu Vranci, nekropola sa stećcima u Deževicama, Klupama, Komarima i Crnićima.

 

Spomenik fra Grgi Martiću

______________________________________

Pećina u selu Deževica kraj Kreševa danas je drugo najveće katoličko hodočastilište u BiH po broju posjetitelja, daleko iza neprikosnovenog Međugorja.

Izvor

Možda vam se sviđa

Sport

Nakon završetka utakmice Bosna i Hercegovina – Crna Gora u Zenici, gostujući navijači prelijepim gestom izazvali su ovacije Bilinog polja. Autor:...

Vijesti

Septembar je mjesec svadbi, a mnoge javne ličnosti upravo u septembru rekle su “Da”. Sandra je objavila niz fotografija u vjenčanici pa su mnogi...

Biznis

Najveći bosanskohercegovački trgovački lanac, Bingo, 30. septembra otvara novi prodajni objekat u Banjaluci, koji će zauzimati više od 6.000 kvadratnih metara. Sudeći po plakatima...

Magazin

Kada je pogrebna povorka kraljice Elizabete krenula od Bakingemske palate do Vestminsterske opatije, njenu kočiju je vukao konj bez jahača. Bila je to neočekivana...