fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Krah industrije u RS-u: “Teže nije bilo u posljednjih 55 godina”

Da se situacija u privredi iz dana u dan dodatno usložnjava, potvrđuju najnoviji statistički podaci prema kojima je broj zaposlenih u fabrikama širom Republike Srpske u maju ove godine skliznuo za pet posto u odnosu na isti period lani, a mnogi poslodavci crne dane predviđaju i za naredni period.

Podaci entitetskog zavoda za statistiku pokazuju da je broj zaposlenih u industriji u maju ove godine u odnosu mjesec ranije manji za 0,4 posto, dok je u odnosu na prosječan mjesečni broj lani manji za 4,2 posto.

Najveći pad broja zaposlenih proteklog mjeseca u odnosu na isti period lani zabilježen je u proizvodnji namještaja i to čak 23 posto. Trend pada broja zaposlenih osjetan je u proizvodnji kože i proizvoda od kože, zatim baznih materijala, mašina i opreme, te tekstila i odjeće.

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS Darko Partalo istakao je za “Glas Srpske” da je situacija na tržištu i dalje veoma teška.

– Cijene naših proizvoda ne prestaju da padaju, prilagođavamo se željama kupaca, a sve kako bismo ih zadržali – kazao je Partalo.

Šta će biti dalje, nemoguće je prognozirati, istakao je on i dodao da se bore kako znaju i umiju.

– U narednim mjesecima, a vjerovatno ni iduće godine neće biti značajnijih promjena na tržištu – rekao je Partalo.

Dodao je da proizvođači iz Kine, Turske, Rumunije i drugih zemalja svoje proizvode plasiraju po dosta nižim cijenama u Evropi, gdje se ionako manje kupuje.

Predsjednik Udruženja tekstila, kože i obuće RS i direktor Fabrike obuće “Bema” Marinko Umičević kazao je da za 55 godina, koliko se bavi ovim poslom, ne pamti težu situaciju.

– Zadesila nas je snažna katastrofa, šteta je nemjerljiva, posebno kada je riječ o tekstilnoj industriji. Glavni problem nam je što nemamo dovoljno narudžbi, a uz to nam idu i godišnji odmori. U ovim uslovima, ako ne radimo 15 dana, nemamo od čega isplatiti plate radnicima. Ovo je bukvalno prosipanje iz šupljeg u prazno – kazao je Umičević i dodao da, kako stvari stoje, trenutno ima viška oko 200 radnika.

Samo ove godine su, naglasio je on, zatvorene četiri fabrike za tekstilnu proizvodnju, zbog čega je više stotina radnika ostalo bez posla.

– Međutim, mnogo novca i vremena smo uložili u naše radnike, tako da otkaze pišu samo oni koji nemaju drugog izbora nego da gase pogone. Mi ostali nekako kuburimo, jer šta da radimo ako otpustimo te ljude, a posao krene. Dokle će ovo ovako ići, niko ne zna – istakao je Umičević i naglasio da im je Vlada RS velika podrška.

Ništa manje nije zabrinut ni vlasnik fabrike obuće “Dermal R” Radenko Bubić. On kaže da je proizvodnja obuće pala i do 40 posto, ali da uprkos tome nastoje da zadrže sve radnike.

– Borimo se svim silama da pogoni nastave sa radom. Stalno tražimo nove partnere i trenutno imamo popunjene kapacitete, mada je bilo guravo prethodnih mjeseci. Kako stvari stoje, smatram da nas ništa bolje ne čeka ni u narednom periodu, jednostavno ne vidim izlaz iz ovih problema – kazao je Bubić.

Pad industrijske proizvodnje

Kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u RS-u od januara do kraja maja ove godine u poređenju sa istim periodom lani manja je za 7,2 posto, saopšteno je iz entitetskog zavoda za statistiku.

U tom periodu prerađivačka industrija zabilježila je pad od 4,6 posto, u području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija pad od 10,3 posto i u području vađenje ruda i kamena pad od 13,7 posto.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...