fbpx

Kovčeg kraljice Elizabete vukao je “konj bez jahača”: Mnogima je promaklo, a krije moćnu simboliku

Magazin
Pregleda: 16

Kada je pogrebna povorka kraljice Elizabete krenula od Bakingemske palate do Vestminsterske opatije, njenu kočiju je vukao konj bez jahača. Bila je to neočekivana vizuelna poruka: njen kovčeg, umotan u “kraljevski standard”, bio je okružen redovima stražara i vojnika u uniformi. Međutim, odmah ispred nje bio je, pa, niko.

Kao i većina pompe i dešavanja koje su okruživale period žalosti za upokojenom kraljicom, i ovaj detalj ima svoju simboliku. Konj bez jahača – poznat i kao „Lone Charger“— simbolizuje palog vojnika: kraljica Elizabeta je bila prva ženska članica kraljevske porodice koja je služila u vojsci, i imala je preko 50 činova i imenovanja u oružanim službama Ujedinjenog Kraljevstva i Komonvelta tokom njene vladavine.

Osim toga, pokojna kraljica je gajila veliku ljubav prema konjima. Njen prvi konj bio je šetlandski poni po imenu Pegi, koji joj je poklonio njen otac, kralj Džordž VI. Tokom svog života hobi joj je bio da neguje konje i posećuje trke poput Rojal Askota ili Epsom derbija. „Mislim da je ovo njena strast u životu, ona to voli i to se po njoj vidi.“ Kamila, kraljica supruga, jednom je rekla za ITV.

Sve do poslednjih meseci svog života, kraljica je mogla biti primećena kako jaše konje na teritoriji zamka Vindzor. Odabrati da prikažete konja bez jahača je simbolična slika ne samo monarha, već i osobe koju je svet izgubio.

Koza Šenkin

Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Konji nisu jedine životinje povezane sa kraljicom Elizabetom koje igraju ulogu u periodu javne žalosti i Čarlsovom kasnijem dolasku na tron. U Kardifu, u Velsu, kraljevski velški puk održao je svečanu ceremoniju priznanja smrti monarha i imenovanja novog. Njihova zvanična maskota, koza Šenkin, učestvovala je u postupku.

Kraljičini korgiji, pčele, labudovi

Kraljica Elizabeta je bila poznata ljubiteljica korgija, i prikladno je da je ilustracija uplakanog korgija postala viralna na društvenim mrežama ubrzo nakon njene smrti. Kraljevski pčelar je takođe morao da obavesti pčele koje su boravile u košnicama u zamku Vindzor i Bakingemskoj palati da je monarh preminuo. (Po predanju pčele treba da budu obaveštene o važnim životnim događajima, ili će u suprotnom koloniju zadesiti loša sudbina.)

Zatim tu su labudovi: zbog srednjovekovnog zakona, ona je imala pravo na sve neobeležene labudove u Engleskoj. Nakon njene smrti, to vlasništvo je prešlo na princa Čarlsa.

Čini se da sva stvorenja, velika i mala, osećaju gubitak ove važne istorijske ličnosti.

Izvor: Vogue.com

Naslovna fotografija: WPA-Pool / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Izvor

Možda vam se svidi

Amar Osim i Feđa Dudić odabrali sastave za duel Veleža i Sarajeva u Gabeli! –
Blago onoj koju oženi: Sin Dragane Mirković pokazao porodični dvorac i luksuzni vozni park

Morate pročitati