fbpx
Vijesti

Košarac: Masovnija upotreba ekološki prihvatljivih vozila uticaće na zaštitu životne sredine

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac naglasio je da će masovnija upotreba ekološki prihvatljivih vozila znatno uticati na smanjenje zagađenja vazduha i zaštitu životne sredine, ali i bezbjednost saobraćaja.

– Košarac je pozdravio opredjeljenje Savjeta ministara da usvoji odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra – saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Odlukom je propisano da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini smanji sa 15 odsto na pet odsto za hibridna vozila, te sa pet odsto na nula odsto na automobile na električni pogon.

Košarac je istakao da je ovim obezbijeđen kontinuitet primjene niže carinske stope prilikom uvoza novih električnih i hibridnih vozila i u ovoj godini.

– Na ovaj način nastavljamo primjenu ranije donesene odluke. Kontinuirano smo pratili efekte primjena niže carinske stope prilikom uvoza ove vrste vozila. Odluka se pokazala opravdanom jer zvanični podaci govore da je povećan uvoz i interesovanje građana za kupovinu električnih i hibridnih vozila – istakao je Košarac.

Odluka je usvojena na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine, a njen osnovni cilj je da se stimuliše kupovina električnih i hibridnih vozila.

Košarac je napomenuo da odluka o nižim carinskim stopama na uvoz električnih i hibridnih vozila ima podršku poslovne zajednice u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i entitetskih privrednih komora i Spoljnotrgovinske komore BiH, te da je kreirana u skladu sa obavezama prema evropskim direktivama iz oblasti energetike i zaštite od zagađenja, ali i svjetskim trendovima u oblasti automobilske industrije.

Izvor

Oznake: ,

Možda vas zanima