Povežite se sa nama

Magazin

Konzumiranje čaše mlijeka pred spavanje ima nekoliko benefita po vaše zdravlje

Objavljeno

-

Mlijeko je odličan izvor hranjivih materija, dobro je za zdravlje vaših kostiju, a posebno ćete od njega imati koristi ako ga konzumirate prije odlaska na spavanje.

U nastavku teksta pročitajte koje su to prednosti.

Mlijeko sadrži jedinjenja koja pomažu kvalitet sna

Nekoliko studija u kojima su učestvovali ljudi ili životinje, potvrdilo je da mlijeko poboljšava kvalitet sna. To je zbog toga što mlijeko sadrži jedinjenja triptofan i melatonin.

Triptofan je esencijalna aminokiselina koja ima veliku ulogu u proizvodnji serotonina, hormona koji nam omogućava da se opustimo. Melatonin reguliše naš cirkadijalni ritam, a time i optimalnu dužinu našeg sna.

Cirkadijalni ritam je biološki ritam u organizmu čovjeka, koji reguliše brojne neourohumoralne procese u mozgu i na taj način kontroliše i usklađuje dnevno noćne i brojne druge funkcije svih najvažnijih organa u organizmu.

Mlijeko je veliki izvor proteina

Ako večerate neposredno prije odlaska u krevet, velike su šanse da ćete se mjučiti da zaspite jer još niste u poptpunosti provarili hranu.

S druge strane, nije dobro ni ako legnete gladni te bi bilo idealno pojesti nešto nekoliko sati prije nego krenete na spavanje.

Međutim, ako se ipak iz nekog razloga preskočili večeru, a ne biste željeli otići u krevet praznog stomaka, popijte čašu mlijeka i nećete imati problema da zaspite.

Postoji psihološki aspekt konzumiranja mlijeka prije odlaska na spavanje

Ako svaku večer budete pili mlijeko pred spavanje, to će postati vaš svojevrsni noćni ritam. Već kada ugledate čašu koja vas čeka na stoliću pored kreveta, maksimalno ćete se opustiti i pripremiti za oslazak u krevet.

Također, postoji šansa da će vas konzumiranje mlijeka pred spavanje podsjetiti na trenutke iz djetinjstva kada ste imali istu naviku, što može imati umirujući efekat na vašu psihu i pomoći vam da brže zaspite.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Magazin

Pita od bundeve koja se ne peče

Objavljeno

-

Od

Sastojci

  • 250 g pirea od bundeve
  • 100 g pudinga od vanilije
  • 60 ml mlijeka (može i bademovo, lješnjakovo ili zobeno mlijeko)
  • 240 ml šlaga
  • 10-ak krekera
  • 4 žlice maslaca
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica muškatnog oraščića
  • 1 žličica đumbira
  • 1 žličica pimenta

Priprema

  1. U posudi dobro izmiješajte pire od bundeve, puding od vanilije, mlijeko i začine i pazite da se ne stvore grudice.
  2. U dobro izmiješanu smjesu dodajte šlag i ponovno izmiješajte. Nadjev stavite nakratko u hladnjak, dok radite koru.
  3. Krekere usitnite u blenderu i dodajte maslac. Kad dobijete čvrstu smjesu stavite ju na kalup za pitu i rukama oblikujte koru.
  4. Na koru stavite nadjev i ravnomjerno rasporedite. Ukrasite šlagom i pospite začinima ili ukrasite po želji. Pitu stavite u hladnjak na 2-3 sata dok nadjev ne bude potpuno čvrst da se može rezati.

Napomena: Možete koristiti i mlijeko bez laktoze ili neku drugu vrstu mlijeka (bademovo, lješnjakovo, zobeno itd.), ali pazite da koristite ono koji sadrži šećer jer u protivnom pita neće biti dovoljno slatka. Ako koristite mlijeko bez šećera, u nadjev možete dodati prirodni zaslađivač po želji.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Magazin

Kakao čuva organizam

Objavljeno

-

Od

Kakao nas asocira na čokoladu, ali ova moćna hrana u sebi sadrži mnogo vitamina i minerala. Sirovi kakao ima gorak ukus, ali je bogat antioksidantima, vlaknima, magnezijem, bakrom, fosforom, željezom i cinkom. Čuva organizam od slobodnih radikala, smanjuje stres i depresiju, štiti od bolesti srca i krvnih sudova.

Kakao nastaje iz biljke Kakaovac, to je tropsko drvo koje pripada porodici sljezova.  Dodajte kakao u svoj doručak, omiljene pahuljice ili umjesto kafe popijte ovaj zdrav napitak.

Bogat antioksidantima, vlaknima, magnezijem, bakrom

Kakao u svom izbornom obliku nema dodatne šećere tako da je ujutro posebno pogodan za jelo jer neće povećati nivo šećera u krvi za razliku od mnogih slatkih žitarica i drugih namirnica koje ujutro konzumiramo. Obratite pažnju na to da kakao ne sadrži dodatne šećere kako bi bio najzdravija opcija za vas.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije