fbpx
Biznis

Koncesija domaćim kompanijama: Niču novi energetski objekti u SBK

Ministar privrede Srednjobosanskog kantona Nisvet Hrnjić potpisao je dva ugovora o koncesiji sa kompanijama “Eko-Energy” d.o.o. Tešanj, koje zastupa Amir Školjić i “Saračević” d.o.o. Tešanj, koje zastupa direktor Osmo Saračević, a koji se tiču izgradnje četiri fotonaponskih elektrana.

Riječ je o elektranama “Eko-Energy 1”, “Eko-Energy 2”, “Saračević 3” i “Saračević 4”, sve na području općine Fojnica, ukupne jačine 2.400 kW (4X600 kW).

Potpisivanjem ovih ugovora stečeni su zakonski preduslovi za investiranje navedenih privrednih društava u ove značajne projekte u oblasti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Koncesija se daje na 30 godina, a rok za izgradnju fotonaponskih elektrana je 30 mjeseci po pravosnažnosti dobivene urbanističke saglasnosti.

Realizacija ovih projekata predstavlja nastavak niza projekata u oblasti izdavanja koncesija iz oblasti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije (uz do sada izdate koncesije za fotonaponske elektrane, vjetropark Vlašić, mini hidroelektrane) i put Kantona do glavnog cilja, a koji predstavlja elektroenergetsku samoodrživost Kantona.

Izvor

Oznake: , ,

Možda vas zanima