Povežite se sa nama

Vijesti

Komšić: Aktivna uloga žena u svakom društvu to društvo čini boljim

Objavljeno

-

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je čestitku u povodu 8. marta, Međunarodnog dana žena.

“Osmi mart kao Međunarodni dan žena simbol je historijskog i progresivnog zalaganja žena za prihvatanje društvenog principa rodne ravnopravnosti kao jednog od bitnih civilizacijskih stubova građanskog društva. Ujedno, ovaj dan jeste i prilika da se prisjetimo ogromnog doprinosa žena Bosne i Hercegovine u izgradnji naše države, institucija i društva uopće”, naveo je Komšić.

Činjenica o niskoj zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama mora biti izmijenjena i to ne zato da bi se formalno ispoštovao princip rodne ravnopravnosti, nego zbog toga što duboko vjerujem da aktivna uloga žena u svakom društvu to društvo čini boljim, poručio je.

“Pitanje rodne ravnopravnosti nije samo žensko pitanje, kojim se eventualno bave udruženja žena ili pojednici. Jednako je važno da i drugi rod u cijelosti učestvuje u aktivnom zalaganju za principe rodne ravnopravnosti i jednakosti, u cilju izgradnje društva jednakosti i jednakih prava za sve, neovisno od toga da li kao pojedinci pripadali ovom ili onom rodnom identitetu. Samo kao ravnopravni građani i građanke društvo i državu u kojoj živimo možemo učiniti boljim nego što to trenutno jeste”.

Ženama u BiH i širom svijeta čestitam 8. mart, uz želju da ste uvijek okružene svojim najmilijim, ljubavlju i poštovanjem, naveo je Komšić.

Oglašavanje

Vijesti

Fahrudin Solak prenoćit će u SIPA-i

Objavljeno

-

Od

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) večeras je počelo ispitivanje osumnjičenih u aferi “Respiratori” i to Fahrudina Solaka, direktora FUCZ-a, Fikreta Hodžića, vlasnika “Srebrene maline” i Fadila Novalića, premijera Federacije BiH.

Oni se osumnjičeni u aferi teškoj 10,5 miliona KM koja se odnosi na nabavku respiratora iz Kine.

Kako saznaje “Avaz” iz izvora bliskih SIPA-i, nakon četiri sata završeno je ispitivanje Solaka i on će biti zadržan 24 sata u ovoj agenciji.

To potvrđuje i činjenica i da je večeras njegov advokat sam napustio prostorije ove agencije u Istočnom Sarajevu.

Saznajemo da je Solak uhapšen, a osim njega, uhapšen je i Fikret Hodžić.

Ovaj posao pod čudnim okolnostima dodijeljen je “Srebrenoj malini” u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, a posao mu je dala Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) sa sada suspendiranim direktorom Fahrudinom Solakom na čelu.

Kada je u pitanju Fadil Novalić, njemu je jučer oduzet mobitel. SIPA ima čvrste dokaze da je ova trojka umiješana u nezakonite radnje čim se svi nalaze na ispitivanju u Lukavici. U prostorijama SIPA-e su i dva tužioca Tužilaštva BiH koji rukovode istragom.

Ovim je potvrđeno da Tužilaštvo BiH sumnjiči Solaka i Hodžića za organiziranje grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja.

Nastavite čitati

Vijesti

Posljednje pripreme pred otvaranje “Reumala” (FOTO)

Objavljeno

-

Od

Lječilište “Reumal” Fojnica će, kako smo kazali, 01. juna ponovo otvoriti vrata svojim gostima nakon više od dva mjeseca “lockdowna” uzrokovanog korona virusom.

Ipak, nije se mirovalo kada su u pitanju unutrašnji i vanjski radovi na hotelu pa su dovršeni radovi na Banji, ali su uređeni i pristupni putevi i cvijetnjaci oko Reumala, piše mahalla.ba.

Danas se vrše i posljednje pripreme i “umivanje” pred otvaranje u ponedjeljak.

Također, drago nam je bilo čuti od menadžmenta Reumala da se termini u Reumalu uveliko rezervišu.

Nastavite čitati

Najčitanije