fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH

Koji poslovi su najbolje plaćeni u BiH?

  • Neto plate isplaćene u Bosni i Hercegovini u aprilu ove godine su realno više za 8,5 odsto u odnosu na godinu ranije, usljed popuštanja inflatornih pritisaka, ali i manjka dostupnih radnika.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenome u pravnim licima u BiH za april 2024. godine iznosila je 1.374 KM, što pokazuje nominalan rast za 1,6 odsto, a realno je veća za 1,5 odsto u odnosu na mart 2024. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Prosječna neto plata za april na godišnjem nivou je nominalno viša za 10,7 odsto, a realno za 8,5 odsto.

Najviše, 15,9 odsto na godišnjem nivou su rasle plate zaposlenih u pravnim licima čija je djelatnost poljoprivreda, šumarstvo i ribolov, dok je rast iznad 10 odsto bio u djelatnostima snabdijevanje vodom, uklanjanje otpadnih voda, upravljanje otpadom, te djelatnosti sanacije okoliša, zatim u građevinarstvu te stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima. Najmanji rast, 2,2 odsto na godišnjem nivou, bio je u djelatnosti poslovanje nekretninama.  U Analitičkom timu Bloomberg Adria ističu da prosječna neto plata nastavlja šesnaesti mjesec zaredom realno rasti usljed popuštanja inflatornih pritisaka, ali i manjka dostupnih radnika.

Zaposlenost u BiH je rasla za jedan odsto u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti kvartal prošle godine, te je zaposlenost u bh. ekonomiji trenutno na istorijskom vrhuncu.

“Takođe, registrovana nezaposlenost pala je za 4,9 odsto u prva četiri mjeseca ove godine što daje dodatan pritisak na rast plata s obzirom na sve manji bazen domaće radne snage”, ističe analitičar makroekonomije i tržišta kapitala Mihael Blažeković.

Manji bazen radne snage ogleda se i u povećanju kvota za uvoz stranih radnika gdje za novo zapošljavanje analitičari vide rast u 2024. u odnosu na 2023. za 23 odsto, dok je ukupno za produženje postojećih dozvola i novo zapošljavanje rast preko 50 odsto.

“Kad uporedimo najvišu prosječnu neto platu u Adria regiji – onu u Sloveniji i platu u BiH, vidimo da omjer polako ide u pozitivnom smjeru. Naime, u 2019. prosječna bosansko-hercegovačka plata bila je 41 odsto prosječne slovenačke neto plate, dok je danas taj omjer nešto povoljniji, na nivou 47 odsto”, naglašava Blažeković.

S obzirom na popuštanje rasta inflacije, kao i sve manji broj slobodnih domaćih radnika, Analitički tim očekuje nastavak realnog rasta plata u narednim mjesecima.

 

 

(VaseVijesti)

Izvor

Izdvojeno

BiH

Podsjećati i opominjati, cilj je i poruka ilustratora i strip crtača Admira Delića, producenta na Al Jazeeri Balkans, koji već godinama ilustracijama prikazuje strahote...

Vijesti

Jedan od učesnika Marša mira danas je preminuo na lokalitetu Buljima, saznaje Klix.ba. Učesnici Marša mira koračaju prema Potočarima, a nažalost ovogodišnji pohod je...

Biznis

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi stanovnici naše zemlje uz janjetinu i roštilj slave bitne datume...

BiH

Kako su dodali, u tom periodu bit će konstantno visoke temperature, lokalno i malo toplije nego ovih dana uz većinom sunčano vrijeme.”Tek malo sjevernije...