fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Magazin

Koji je vaš omiljeni Darko Rundek?

Mistik, šansonjer, pesnik, filozof, buntovnik, ljubavnik, svakojaka lica i prateće bendove nam je u prethodne četiri decenije predstavio Darko Rundek, a jedno od novijih lica predstaviće krajem avgusta u beogradskoj Botaničkoj bašti.

Još od početka osamdesetih i delovanja sa bendom Haustor, Darko Rundek je ta figura, tad domaćeg, a danas regionalnog rokenrola, koja sreće pažnju širokog mnjenja na sebe ali uvek gurajući u prvi plan autorski pečat i integritet. Četrdesetak godina kasnije, ta haustorska ekipa je ponovo u studiju, dosnimava zaboravljenu traku Treći svijet dub. Ratne sekire (možda pregruba kovanica) su zakopane, a s obzirom da je izašlo reizdanje albuma Treći svijet, bend je rešio da završi nikad snimljeni instrumental iz tog perioda. Sve nas zanima kako će bend zvučati u 2022. godini, ali i da li to znači da čemo čuti još nešto od njih.

Do kraja godine, očekuje nas još jedan Rundekov album, ovog puta u saradnji sa Jazz Orkestrom HRT-a. Prošle godine u studiju ove televizije pojavio se Darko Rundek, obučen u sivo odelo, sa kravatom, potpuno neobično za nas, koji ga pratimo ceo život. Međutim, upravo je to nešto što je on želeo oduvek. Odrastao je uz popodnevne programe jugoslovenskog radija sa kog su dolazili umilni zvuci raznih Big band orkestara. Pesma Ti i ja koja se našla na albumu Ruke je i bila zamišljena kao takva, a evo sad je i dobila svoj konačni oblik. Uz nju, tu su još neki od najvećih hitova koje je Big band obradio, a koji će se naći na albumu Za vašu poslijepodnevnu razonodu. Lepo je kad znate da postoje muzičari koji još uvek imaju mogućnost da ostvare dečačke snove.

Međutim, kao čestog gosta Beograda, Rundeka znamo kao solistu uvek praćenog sjajnim muzičarima, bilo da se oni zovu Cargo orkestar, ili Trio. Već neko vreme je tu iza njega nešto noviji bend – Ekipa. Za razliku od nekih prethodnih inkarnacija, uneta je sveža, mlađa krv, modernija produkcija i moderniji ritmovi, najviše doneti od strane Roka Crnića kog mnogi znaju kao alfu i omegu benda Porto Morto. Album Brisani prostor je bio trijumf jednog novog Darka Rundeka, kom je dat neki novi mladalačkiji vetar u leđa.

Prošle godine je imao tri vezana koncerta u Botaničkoj, a s obzirom da je Rundek jedan od najvećih aktivista za zaštitu životne sredine, ne čudi što ti nastupi za njega imaju poseban značaj. „To je prirodan, najbolji ambijent”, ističe Rundek. „Naša želja je da ti koncerti budu tradicionalni. I ove godine ćemo imati brendirane trajne plastične čaše koje će biti deljene svakom posetiocu na ulazu. Oni će moći da ih ponesu kući, kao uspomenu na koncert”.

Već su zakazana dva nastupa 25. i 26. avgusta, a ko zna šta će se još desiti do kraja osmog meseca, a i ko zna šta nas nakon ovog leta čeka i kakva nova metamorfoza ovog velikana.

Naslovna fotografija: Live Production promo

Izvor

Možda vam se sviđa

Vijesti

Nedim Sladić, bh. meteorolog, oglasio se na svom Facebook profilu gdje je sa javnošću podijelio informaciju o pljuskovima sa grmljavinom koji se očekuju večeras u...

Vijesti

Nakon što je talentovana Tuzlanka, Belma Huseinefendić svojom pjesmom  „ŠIBAM DALJE“ i cover obradom „Odakle sam ja“ napravila pomamu, odlučila se na objavu novog...

Biznis

Vjeruje se da će niskotarifni prevoznik Wizz Air obustaviti šest ruta iz svoje baze u Sarajevu tokom narednih mjeseci. Kompanija je prije više od...

Vijesti

U Velikoj sali Doma kulture Kakanj održana je jučer Akademija povodom 32. godišnjice osnivanja Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Kakanj, a prisutnima se tim...