fbpx
Magazin

Koje promene se dešavaju u našem telu kada prestanemo da jedemo hleb?

Hleb može biti odličan izvor ugljenih hidrata, kao i vitamina B-kompleksa i gvožđa. Međutim, prekomerno konzumiranje hleba može dovesti i do dobijanja viška kilograma.

Najveći problem sa hlebom je što se često jede sa namazima, salamama, sirevima i sličnim proizvodima, koji su prilično kalorični. Ako jedete hleb uz ručak, on i tada predstavlja dodatne kalorije koje dovode do viška kilograma.

Stoga ne čudi što se mnogi ljudi koji žele da smršaju odlučuju da uklone hleb iz svoje ishrane. Proverite u narednim redovima koje promene možete očekivati u svom telu ako prestanete da jedete hleb.

Manja težina zbog gubitka vode

Ako izbacite hleb iz ishrane, primetićete brz gubitak težine. Najčešće uzrok toga nije gubitak masti, već gubitak vode koja se nakuplja u telu. Ugljeni hidrati mogu izazvati zadržavanje vode u organizmu, a kada se takve namirnice eliminišu, vode će biti manje.

Ređi osećaj gladi

Prerađeni ugljeni hidrati, kao što je beli hleb, izazivaju nagli skok šećera u krvi, koji potom vrlo brzo opada. Ove nagle promene utiču na apetit i mogu povećati želju za hranom.

Bolje varenje

Beli hleb ne sadrži vlakna koja su veoma važna za zdravo varenje. Takva hrana izaziva zatvor i druge probleme sa varenjem. Ako izbacite beli hleb iz svoje ishrane i zamenite ga proizvodima od celog zrna, primetićete pozitivne promene i u varenju.

Više energije

Ugljeni hidrati nam daju energiju, ali ne svi jednako. Ako odaberete prerađene ugljene hidrate kao što je beli hleb, postoji šansa da ćete se osećati slabo i umorno. Kada izbacite beli hleb iz ishrane i zamenite ga kvalitetnim ugljenim hidratima, primetićete da imate više energije.

Izvor

Oznake: Magazin

Vezani članci