Povežite se sa nama

Stranke

KO SDP Tuzla traži od Vlade TK: ‘Odgovornost i transparentnost u primjeni zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica’!

Objavljeno

-

Poučeni krajnje nemoralnom Odlukom Vlade Federacije o podjeli finansijskih sredstava opštinama i kantonima u Federaciji BiH za borbu protiv korona virusa, u kojoj su se pogubili svi racionalni kriteriji za raspodjelu sredstava, Kantonalna organizacija SDPBiH Tuzla traži od Vlade TK da za primjenu interventnog zakona o ekonomskom paketu „Korona“ hitno utvrdi kriterije djelovanja ovog Zakona na području Tuzlanskog kantona.

˝Tako postignutom transparetnošću bi se spriječilo da federalni model segregacije među opštinama i kantonima Federaciji BiH bude primjenjen u pomoći realnom sektoru. Kao što su se u Odluci Vlade FBiH našle „neke opštine važnije od drugog“ i „neki kantoni važniji od drugih“ (a među „nevažnim“ kantonima se našao i Tuzlanski kanton) tako bi se mogao desiti i slučaj „nekih važnijih preduzeća od drugih.“ Također tražimo od zastupnika, svih političkih stranaka, sa Tuzlanskog kantona izabranih u Zastupnički dom Parlamenta Federacije i u Federalni Dom naroda da prilikom usvajanja Zakona insistiraju na zaključku koji bi osigurao transparentnu i pravednu primjenu Zakona˝, saopšteno je iz KO SDP Tuzla.

Transparentnost podrazumijeva način utvrđivanja listi i stavljanja spiska na javni uvid „privrednika i kompanija koji imaju pravo na pomoć“, i to:

  1. Kompanija kojima je, po utvrđenom kvantifikacijama od strane Vlade FBiH, predviđeno ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit i dohodak, subvencioniranje doprinosa, kao i ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti;
  2. Raspodjele sredstva Stabilizacijskog fonda i Garancijskog fonda, kojim će upravljati Razvojna banka, s obzirom da je broj pretedenata na subvencije za poslovnu aktivnost nejasan;
  3. Umanjivanja naknada za komunalne takse i porez na imovinu kao i svih drugih naknade koje se plaćaju u godišnjem paušalnom iznosu.Poljoprivredni poticaji

    Kantonalna organizacija SDP BiH Tuzla konstatuje da je Vlada TK zakasnila u pravljenju programa poticaja proljetne sjetve, s čijom realizacijom su se mogle znatno izdašnije obezbjediti potrebe stanovništva sa domaćim, uz to i jeftinijim poljoprivrednim proizvodima. Zbog toga KO SDP BiH Tuzla traži od vlade Tuzlanskog kantona da hitno sačini program efikasnih poticaja kultura koje su još uvijek moguće u režimu proljetne sjetve, i kompletiranje programa jesenje sjetve na području Kantona. Propust Vlade TK sa zakašnjelom proljetnom sjetvom mogla bi se ispraviti dodatnim poticajem u proizvodnji merkantilnog i silaznog kukuruza i jarih kultura (zob i ječam) čime bi se pospješila proizvodnja i tov junadi, mljekarstva i peradarstva a sve u roku od narednih sedam dana kako bi se pristigli proljetni agro rokovi. Trazimo da se podrška za ove programe, uz sredstva iz budžetske strukture, obezbjede još iz dopunskih sredstva od promjene namjene (taksi) građevinskog u poljoprivredno zemljište i sredstava koja su kantonu uplaćivana od zakupa poljoprivrednog zemljišta.

    ˝Malverzacije oko finansijskih tranši poticaja spriječile bi se naturalnim poticajima u obliku sjemenskog materijala i nafte˝, navode iz SDP-a.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:

TIP.ba

Oglašavanje

Stranke

Salko Zildžić više nije na čelu Mladih SDA, poznat njegov nasljednik

Objavljeno

-

Od

Zbog nagomilanih poslova i obaveza, ali prije svega zbog važnih ciljeva razvijanja politike za mlade, Predsjedništvo SDA je donijelo odluku o imenovanju povjereništva sa Šabanovićem na čelu

Odlukom Predsjedništva SDA, Asocijacija mladih je danas dobila novog predsjednika Asocijacije mladih SDA.

Riječ je o Harisu Šabanoviću iz Mostara, diplomiranom ekonomisti sa Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara i bivšem predsjedniku Unije studenata Univerziteta Džemal Bijedić. On će na ovoj poziciji zamijeniti dosadašnjeg predsjednika Asocijacije mladih SDA BiH Salku Zildžića.

Nakon provedene procedure izbora općinskih, kantonalnih i regionalnih organa Asocijacije mladih SDA i prikupljenih kandidatura s terena, Šabanović je ostao kao jedini kandidat za predsjednika AM SDA, međutim Konvencija AM SDA je morala biti otkazana zbog pandemije koronavirusa.

Zbog nagomilanih poslova i obaveza, ali prije svega zbog važnih ciljeva razvijanja politike za mlade, Predsjedništvo SDA je donijelo odluku o imenovanju povjereništva sa Šabanovićem na čelu.

– Sigurni smo da će Haris Šabanović i novo rukovodstvo opravdati očekivanja koja se nalaze pred njima i kvalitetno odgovoriti na sve zadatke. Haris Šabanović je član Glavnog odbora SDA BiH, a do sada je bio član Predsjedništva AM SDA i predsjednik kantonalnog odbora AM SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona – saopćila je Asocijacija mladih SDA.

Nastavite čitati

Stranke

Nikšić: Nakon 75 godina opet smo u Drugom svjetskom radu

Objavljeno

-

Od

U toku je rasprava u Predstavničkom domu Parlamenta BiH o Prijedlogu rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima čiji su predlagači poslanici Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut.

Nermin Nikšić (SDP) je rekao da je porazno da smo danas još u periodu Drugog svjetskog rata.

– Pitanje je kako ćemo doći do perioda 1992-1995. i kako ćemo se suočiti sa istinom o agresiji na BiH. A činjenica je da što se prije suočimo s istinom moći ćemo krenuti s normalizacijom odnosa u BiH. Ne mogu da vjerujem da nakon 75 godina mi u BiH imamo neku svoju istinu o činjenicama u Drugom svjetskom ratu. I mijenjamo teze ko je bio na pobjedničkoj strani, a ko na poraženoj strani sila osovine – rekao je Nikšić.

Rekao je da je bilo i onih koji su kao antifašisti činili zločine.

– Evo ja se izvinjavam kao antifašista i osuđujem svaki takav zločin. Pitam se hoće li se neko izviniti u ime ustaških i četničkih zločina. Ovih dana bombarduju me porukama šaljući mi imena muslimana koji su bili na strani NDH. Baš kao da time mogu relativizirati zločine jer su tu učestvovali muslimani. Pa nije ovo rasprava na nacionalnoj osnovi ovo je ideološka rasprava – kazao je Nikšić.

Kazao je da je demobilisan sam kao kapetan Armije RBiH.

– Nisam radio niti sam podržavao zločine. I to nije bila zvanična politika niti opredjeljenje Armije RBiH ali evo javno se izvinjavam onima kroz pojedinačne zločine koji su izvršeni navodno u ime mog naroda. Ali evo ja vas sve pozivam da prihvatite presude Međunarodnog suda i ogradite se od zločina jedinica koje su vršili navodno u ime naroda. Ako smo spremni i iskreno to želimo možemo pokrenuti stvari s mrtve tačke, sve drugo će nas ostaviti zakopane u prošlosti – kazao je Nikšić.

Mijo Matanović je rekao da neće podržati ovakav prijedlog.

– Rezolucijom progonite ckrvu. Strah me antifašističkih poruka i prijetnji uzoritom kardinalu – kazao je Matanović.

Napomenuo je da se pod znakovljem okupljenih antifašista u vrijeme trajanja mise rušio Vukovar i Dubrovnik, granatiralo Sarajevo.

Borjana Krišto (HDZ BiH) kazala je da je ova hajka u medijima i Parlamentu provokacija te vrijeđanje vjerskih sloboda i narušavanje temeljnih ljudskih sloboda kao i pokušaj zabrane sjećanja na nevine žrtve.

– Krši se Evropska konvencija, Ustav BiH i ugovor BiH i Svete stolice. Mise se ne održavaju za Blajburg, neki događaj, već za nevine žrtve. O tome samo odlučuje Katolička crkva. Ovo je udar na autonomiju Katoličke crkve. Kakve veze ima misa sa određenim događajem – rekla je Krišto.

Dragan Mektić (SDS) je rekao da podržava Prijedlog te pitao zbog čega su vlasti u RS predale Hrvatskoj dokumentaciju o Jasenovcu nakon čega je Nebojša Radmanović (SNSD) kazao da to nije tačno te da se predaju kopije dokumenata.

Nastavite čitati

Najčitanije