Connect with us

Vijesti

Ko je blokirao nabavku 500.000 Sputnik vakcina?

Objavljeno

na

Nakon što su Vlada Kantona Sarajevo i Vlada Federacije BiH 15. aprila potpisali sporazum o zajedničkoj nabavci 500.000 Sputnik vakcina od Ruske Federacije, te nakon što je sve ispregovarano sa Ruskim fondom za strane investicije došlo je do blokade cijelog procesa.

Iz Naše stranke su se danas oglasili da Vlada FBiH odbija potpisati ugovor koji spreman, kako kažu, iz političkih razloga.

Fokus.ba došao je do korespondencije između Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Kabineta premijera KS Edina Forte.

U aktu Zavoda za javno zdravstvo stoji da je Stručni tim Zavoda za ispitivanje tržišta 1. juna dostavio informaciju Vladi FBiH, te je 7. juna zaprimio Zaključak Vlade FBiH kojim se daje saglasnost na potpis ugovora koji se planira zaključiti između prodavača Human Vaccine koje zastupoa RDIF (Ruski fond direktnih investicija) i kupca Vlada KS i Vlada FBiH pod uslovima da se “u ugovoru precizira rok i dinamika isporuke, utvrdi obaveze prodavac da istovremeno vrši isporuku komponente I i komponente II u istoj količini te da se kompletna isporuka vrši u roku od 120 dana.

– Nadalje želimo vas upoznati da je 8. juna u prostorijama Zavoda održan sastanak Odbora za koordinaciju provedbe vakcinacije protiv COVID-19 na području FBiH kojeg čine direktori kantonalnih zavoda koji su nas informisali da je na terenu velika zainteresiranost stanovništva za vakcine Pfizer i Sinopharm, dok je za vakcine Sputnik V i Astra zeneca mala zainteresovanost – stoji u aktu koji potpisuje v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo Siniša Skočibušić.

On dalje navodi da je Vlada FBiH dala saglasnost za nabavku 500.000 vakcina Sinopharm, te da je 7. juna dostavljena konačna verzija ugovora koji će biti potpisan.

U odgovoru na ovaj akt iz kabineta premijera KS stigao je odgovor u kojem se kao nerealni i kontradiktorni kvalificiraju zahtjevi Vlade FBiH o tome da se istovremeno izvrši isporuka komponente I i II u istoj količini a da se kompletna isporuka izvrši u roku od 120 dana.

Ističe se da bi nerealnosti navedenih zahtjeva bili svjesni da su učestvovali u pregovorima sa RDIF-om. Oni su, navodi se, najavili isporuku 20.000 do 30.000 doza u junu.

– Podsjetit ćemo da ni ugovor BiH sa COVAX mehanizmom nema preciziran rok isporuke i da bilježi stalna kašnjenja. Ispregovarani uslovi za nabavku Sputnik vakcina su značajno povoljniji. Posebno iznenađuje konstatacija da je u FBiH mala zainteresiranost za Sputnik V te molimo za informaciju temeljem kojih anketa je vršena ta procjena s obzirom na činjenicu da do sada niko nije ni nudio ovu vrstu vakcina građanima FBiH – ističe se u aktu kabineta premijera KS.

Ističu da je već naredne sedmice trebala početi isporuka najmanje 20.000 doza Sputnik vakcina, te je “opravdana sumnja da je riječ o političkoj odluci da se ne ide u nabavku ovih vakcina”.

– To potvrđuju i navodi iz informacije koju ste 2. juna dostavili kabinetu premijera FBiH gdje pored konstatacije da ugovor nije u suprotnostima sa zakonima BiH te da nema pravnih smetnji da se ugovor potpiše navodite kako ne raspolažete sredstvima za nabavku jer su sredstva od 14,24 miliona KM koja su već odobrena i evidentirana na budžetskoj poziciji Zavoda predviđena za nabavku Sinopharm vakcina – kaže se u aktu kabineta premijera KS.

Fokus

Oglašavanje

Vijesti

Kako je potrošeno 220.000 KM namijenjenog saniranju posljedica pandemije u Drvaru

Objavljeno

na

Od

Tužilaštvo Kantona 10 zatražilo je od Federalne uprave policije da sprovede istragu o mogućim zloupotrebama raspodjele pomoći poljoprivrednim proizvođačima u Drvaru za saniranje poljedica nastalih zbog pandemije korona virusa.

Kantonalno tužilaštvo je, kako saznaje Žurnal, zatražilo istragu o ovom slučaju nakon što je Transparency International BiH prijavio zloupotrebe raspodjele novca, koji je bio namijenjen da poljoprivrednici, koliko-toliko, ublaže štetu koju im je nanijela pošast Covid-19.

Prema saznanjima Žurnala, radi se o sumi od 220.000 konvertibilnih maraka, od kojih je 20.000 bilo ranije predviđeno budžetom za pomoć poljoprivrednicima i dodatnih 200.000 konvertibilnih maraka, koje je Drvaru donirala Vlada Srbije.

Načelnica Drvara Dušica Runić je 30. oktobra 2020. godine potpisala Posebnu odluku o mjerama za ublažavanje štetnih posljedica pandemije korona virusa, prema kojoj je bilo jasno definisano koliko koji poljoprivrednik može dobiti pomoći. Tako je „po licu“ za sufinansiranje nabavke steonih junica trebalo da se dodijeli 2.500 KM, za nabavku plastenika dvije hiljade, za kupovinu ovaca 1.500 KM, za koke nosile po 500 KM…

Ljudi su aplicirali za pomoć, a formirana je Komisija koja je obradila zaprimljene zahtjeve poljoprivrednika, da bi potom načelnica Runić lično odlučila ko treba dobiti novac, a ko se briše sa spiska.

Lokalni izbori bili su pred vratima, pa je novac namijenjen za saniranje posljedica pandemije u poljoprivredi preusmjeren na kupovinu glasova. Prema saznanjima Žurnala, 12. novembra 2020. godine, tri dana pred lokalne izbore, najveći dio sume od 220.000 KM dijeljen je na ruke, kako bi SNSD ponovo osvojio najviše glasova i zadržao vlast u Drvaru. Manji dio uplaćivan je putem banaka ili preko blagajne. Upravo netransparentno dijeljenje novca, „na ruke“, predmet je istrage koju sprovodi FUP.

Ne samo što je na izbornu „pomoć glasačima“ potrošeno onih 20.000 KM iz budžeta za poljoprivrednike, već i onih 200.000 maraka, koje je za pomoć svim stanovnicima Drvara donirala Vlada Srbije.

Žurnal je Kantonalnom tužilaštvu u Livnu u dva navrata, prvo 3. juna, a potom i četiri dana kasnije, uputio pitanja u vezi sa ovim slučajem, ali odgovor iz tog tužilaštva nije stigao. Glavni kantonalni tužilac Vaso Marinković, na koga su naslovljena pitanja, ignorisao je upite Žurnala. Međutim, da pripadnici FUP-a sprovode istragu potvrdile su nam osobe koje su su kao svjedoci saslušani u ovom slučaju.

Nastavite čitati

Vijesti

U Međugorju se obilježava 40. godišnjica ukazanja, stižu hiljade vjernika iz čitavog svijeta

Objavljeno

na

Od

Hiljade vjernika iz svih krajeva svijeta slijevaju se u Međugorje na obilježavanje 40. godišnjice Gospinih ukazanja u ovom hercegovačkom mjestu.

Ni nesnosna vrućina ni mnoštvo kilometara, državne granice, ni epidemiološke mjere hiljadama hodočasnika nisu bili prepreka da danas dođu iz raznih krajeva svijeta u maleni hercegovački gradić na obilježavanje 40. jubileja od Gospinih ukazanja na zavjetno hodočašće Kraljici Mira u Međugorje.

Katolici smatraju kako je ova jubilarna godišnjica od velikog značaja i dovode je u vezu sa četrdeset godina biblijske simbolike izraelskog naroda u pustinji.

Međugorski župnik fra Marinko Šakota je kazao kako su se župa i župljani Međugorja intenzivno su se za ovaj dan pripremali cijelu ovu godinu.

Svete mise slave se od 6 sati na raznim jezicima, poslijepodnevni program nastavlja se procesijom s Brda ukazanja do međugorske crkve sv. Jakova.

Kakoje međugorski župnik pojasnio procesija kreće s mjesta prvih Gospinih ukazanja u 16 sati i 30 minuta. Naglasio je da je to mjesto gdje je Gospa sišla prvi put i susrela se s vidiocima i da će se tu moliti molitva koju su vidioci najprije molili na Podbrdu s Gospom, a onda će procesija u molitvi krunice i pjesmama nizbrdo krenuti i cestom doći do župne crkve gdje se misna slavlja Središnje večernje misno slavlje bit će u 19 sati, a predvodit će ga provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, prije toga krunica se moli od 18 sati.

Ukazanja u Međugorju prvi put su počela 24. juni 1981. godine kada je šestero mladih – Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović, izvijestilo o ukazanju Majke Božje na brdu Crnica, u Međugorju.

Kako su se izvještaji o ukazanjima ponavljala, s vremenom je Međugorje postalo jednim od poznatijih svjetskih marijanskih hodočasničkih odredišta, a to malo hercegovačko mjesto godišnje posjeti više od milion hodočasnika.

Nastavite čitati

Najčitanije