fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH

Klub Bošnjaka jedinstven u stavu nedolaska na sjednicu: To je zakon opasan po BiH

Sjednica Doma Naroda Parlamenta BiH nije počela jer su predstavnici Kluba Bošnjaka odlučili da ne prisustvuju istoj zbog Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH.

Dragan Čović (HDZ) je najavio pauzu od sat vremena kako bi pokušao pronaći kvorum za održavanje sjednice.

“Pokušali smo da se to skine sa dnevnog reda, nismo uspjeli. Znamo šta znači ne prisustvovati sjednici, ali znamo i kakve opasnosti vrebaju po BiH ukoliko se usvoji ovaj zakon. Radi se o zakonu kojim se vrši udar na ustavni poredak BiH. Ukida se ustavna autonomija suda, predviđaju se etničke kote, etnički način odlučivanja. To je pogubno za BiH i mi ne možemo da učestvujemo u tome”, poručio je Šefik Džaferović (SDA).

Objasnio je i da se ovim zakonom predviđa ukidanje mandata sudija Evropskog suda za ljudska prava.

“Došlo je vrijeme i da se OHR uključi u ovaj problem”, smatra Džaferović.

Kemal Ademović (NiP) je naveo da, kada su preglasani predstavnici Bošnjaka za uvrštavanje ovog zakona na dnevni red, Klub Bošnjaka je zauzeo jedinstven stav jer se radi o neustavnom zakonu.

“To je pokušaj preglasavanja. Mi ne blokiramo Dom naroda, to je zamjena teza. Mi smo nudili realno rješenje da nadležni organ ocjeni ustavnost”, naveo je Ademović.

Kako kaže, ukazao je kao predsjedavajući na ovaj problem te pojasnio da je cilj izbacivanje stranih sudija iako su oni dejtonska i ustavna kategorija.

“Na slabljenje Ustavnog suda ne možemo pristati”, jasno je poručio Ademović.

Naveo je i kako Klub Bošnjaka ima jedinstven i argumentovan stav, a to je očuvanje institucija Ustavnog suda BiH što je prioritet.

“Kada delegati iz druga dva kluba budu spremni na rad bez nametanja, onda jenastavak sjednice neupitan. Štitimo Ustavni sud i sva tri naroda, za to smo birani i za to smo položili zakletvu”, rekao je Ademović.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...