fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Kina najavila naredni korak u carinskom ratu s EU

Dok je portparol ministarstva trgovine na konferenciji za novinare u četvrtak naglasio da bi Bruxelles i Peking trebali ostati za pregovaračkim stolom prije nego što blok potvrdi carine do 37,6 posto na kineska električna vozila, mogućnost odmazde pojačana je pozivanjem na još jednu istragu uvoza svinjskog mesa iz EU.

Ministarstvo trgovine saopćilo je u petak da će održati saslušanje 18. jula kako bi se raspravljalo o istrazi koja je u toku o tvrdnjama da evropski proizvođači konjaka prodaju ga Kini po cijenama ispod tržišnih.

Kina je više puta pozivala EU da ukine svoje tarife za električna vozila, izražavajući spremnost na pregovore. Peking tvrdi da ne želi biti upleten u još jedan tarifni rat, ali da će poduzeti sve korake da zaštiti kineske firme.

Postoji razdoblje od četiri mjeseca tokom koga su tarife za električna vozila privremene, i očekuje se nastavak intenzivnih razgovora između dvije strane dok Peking prijeti širokom odmazdom.

Od januara, Peking je pokrenuo detaljne istrage uvoza evropskog konjaka i svinjskog mesa, pogađajući pretežno francuske, španske, nizozemske i danske komercijalne interese dok se 27-člani blok koleba oko toga treba li podržati Komisiju na predstojećem savjetodavnom glasanju o tarifama EU.

Državne novine Global Times također su javile da zvaničnici razmatraju otvaranje antisubvencijske istrage o uvozu evropskih mliječnih proizvoda i nametanje carina na automobile s velikim motorima proizvedenim u Evropi, piše Reuters, a prenosi Fena.

Analitičari kažu da je Kina odabrala konjak i svinjetinu kako bi uvjerila Francusku i Španiju, koje su bile među najčvršćim zagovornicima ograničenja EU, da se pridruže Njemačkoj, čiji su proizvođači automobila trećinu svoje prodaje prošle godine ostvarili u Kini i navodno želi lobirati u Komisiji da obustavi carine.

Global Times također je skrenuo pažnju na proizvodni pogon američkog proizvođača električnih vozila Tesla u Shangaiu proširujući svoj poziv na protest protiv carina.

Vrijednost dionica kineskih proizvođača električnih vozila uvrštenih na berzu u Hong Kongu pala je u petak.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...