fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Kina dala 215 milijardi eura za proizvodnju e-vozila

Nova analiza Centra za strateške i međunarodne studije je otkrila da je kineska vlada potrošila nevjerovatnih 215 milijardi eura za subvencije kompanijama koje proizvode električna vozila između 2009. i 2023. godine.

Ne iznenađuje da je većina tih subvencija dodijeljena nedavno. Think tank procjenjuje da je samo 6,3 milijarde eura potrošeno između 2009. i 2017. Međutim, taj broj se otprilike utrostručio tokom od 2018. do 2020., a nakon toga, tokom izbijanja korona krize subvencije su porasle gotovo 10 puta.

Iako su sve ove brojke procjene, Centar za strateške i međunarodne studije je primijetio da kineska vlada subvencioniše električna vozila na razne načine. To uključuje “popuste na porez” ili njegovo potpuno izuzeće kao i finansiranje infrastrukture.

Pored toga, vlada sama sebi kupuje električna vozila i podržava programe istraživanja i razvoja proizvođača automobila, navodi Jutarnji.hr.

Nivo podrške varira, ali vlada je u posljednjih nekoliko godina značajno povećala izdvajanja za programe istraživanja i razvoja električnih automobila. Između 2009. i 2017. je potrošeno samo 2 milijarde dolara. To je skočilo na 3,6 milijardi dolara u 2018. i popelo se na 4,3 milijarde dolara samo u prošloj godini.

Centar za strateške i međunarodne studije tvrdi da su njihove procjene “vrlo konzervativne” i čak ne uključuju sve vladine podrške. Tako nisu uključeni lokalni podsticaji, poklonjena zemljišta za izgradnju fabrika, popusti na električnu energiju i subvencije dobavljača automobilske industrije, prenosi Autoblog.rs.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...