Povežite se sa nama

Magazin

Kćerke su privrženije roditeljima od sinova

Objavljeno

-

U mnogim kulturama, roditelji se više raduju sinovima nego kćerkama, ali novo istraživanje je pokazalo da su djeca ženskog pola privrženija roditeljima i da se kasnije u životu bolje staraju o njima.

Kada je u pitanju zbrinjavanje ostarjelih roditelja, kćerke će im obezbijediti duplo više njege nego sinovi, pokazalo je istraživanje Američkog sociološkog udruženja. Studija je obuhvatila podatke više od 26.000 osoba. Ustanovljeno je da kćerke provode u prosjeku 12,3 sati mjesečno brinući o svojim ostarjelim roditeljima, dok sinovi provode samo 5,6 sati.

“Također je ustanovljeno da sinovi manje brinu o rodiiteljima kada imaju sestre ili bračnog druga”, napominje autor studije Angelina Grigorieva sa Univerziteta Prinston.

To zabrinjava jer njegovanje starijih osoba je fizički i emotivno veoma zahtjevno, posebno ako se time bave djeca, a ne plaćene osobe.

Anketa iz 2011. je pokazala da takvi staratelji imaju lošije zdravlje – povišen krvni pritisak, bolove u kostima i zglobovima, a briga o osobama sa demencijom posebno može da dovede do problema sa spavanjem i to kod dvije trećine djece negovatelja.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Magazin

Nedjelju provedite uz film i domaći čips, evo recepta

Objavljeno

-

Od

Jednom kada otvorite vrećicu čipsa zaista je teško zaustaviti se, ali svi dobro znamo koliko je ova grickalica nezdrava.

Zato danas pripremite svoju, zdraviju verziju. Uživajte uz film i opustite se nakon naporne sedmice.

Uzmite nekoliko krompira, papir za pečenje, malo maslinovog ulja, so, bober i začine po želji.

Možete napraviti čips s aromom luka, pa koristite luk i češnjak u prahu, onaj s crvenom paprikom ili mediteranski, s ruzmarinom.

Narežite ga na jako tanke šnite, a najbolje će vam u tome pomoći ribež. Poredajte ga na papir za pečenje, dodajte malo ulja i začine koje ste odabrali. Pecite u pećnici na 200° sve dok ne poprimi zlatnu boju i ne postane hrskav.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Magazin

Jeste li probali “souffle” omlet… Savršen doručak koji nastaje, ali i nestaje u trenu

Objavljeno

-

Od

Odvajanje žumanjaka od bjelanjaka uobičajen je proces u pripremi biskvita za kolače i torte, ali kulinarski stručnjaci savjetuju da isto pokušate napraviti i sa omletom.

Upravo to je, kažu, trik za savršen omlet koji nastaje, ali i nestaje u trenu.

Umutite li žumanjke i bjelanjke odvojeno prije nego što ih spojite u jednu smjesu te ih ispečete na tavi, dobit ćete savršeni omlet kojeg zovu “souffle” omlet.

Tako ispečen omlet možete začiniti sa soli, biberom i drugim začinima ili ga čak začiniti šećerom u prahu, medom i slično. Od sastojaka vam je potrebno pet bjelanjaka, tri žumanjka, dvije kašičice maslaca i začine po želji.

Umutite pet jaja i odvojite bjelanjke od žumanjaka. Mikserom umutite bjelanjke, a u drugoj posudi odvojite samo tri žumanjka i pjenasto ih izmutite.

Pažljivo umiješajte žumanjke u smjesu od bjelanjaka. Zatim smjesu izlijte na zagrijanu tavu i poklopite. Na umjerenoj temperaturi pecite tri minute.

Nakon tri minute ubacite maslac i pecite još tri minute. Začinite omlet začinima po želji i vaš doručak je spreman.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije