Povežite se

Biznis

Katarski investitor sportski kompleks od višemilionske vrijednosti na Rostovu poklonio Islamskoj zajednici

Objavljeno

na

Sportski kompleks “Biser Rostova” kod Bugojna čiji su radovi vrijednosti više miliona KM skoro pa privedeni kraju na putu je procesa vakufljenja, a zbog čega se investitor iz Katara na to odlučio još uvijek nije poznato.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Medžlisa islamske zajednice Bugojno, proces vakufljenja sportske dvorane i čitavog kompleksa još uvijek je u toku te je potrebno riješiti još neke sitnice, a dodali su i da je investitor iz Katara odlučan da objekat preda islamskoj zajednici te da ništa nije tražio zauzvrat.

“O svemu ostalom kada se završi bit ćete upoznati”, kratko su dodali iz MIZ Bugojno.

Kako Klix.ba saznaje investitor je odlučio povući se iz projekta i daljeg investiranja iz nepoznatih razloga te je smatrao najbezbolnijim to predati islamskoj zajednici u vakuf. Međutim, zašto je to urađeno na kraju projekta, na koji način će sportski kompleks funkcionisati i koja će mu svrha biti u narednom periodu još uvijek nije poznato.

Sportsko-turistički kompleks na planini Rostovo kod Bugojna počeo se graditi 2016. godine, a sve zahvaljujući bugojanskom rukometašu Asimu Šahmanu koji je prije više od 20 godina stigao u Katar te zahvaljujući vezama s poslovnim ljudima iz Katarske rukometne federacije uspio na neki način inicirati gradnju ovog objekta.

Dvorana je trebala imati kapacitet od 800 gledalaca, četiri svlačionice, s kancelarijom za zapisnike, sudijskom svlačionicom, ostavom za rekvizite, velikom teretanom, VIP ložom za 30 osoba i vlastitim kafe barom, te kafe barom za gledatelje.. Osim sportskog kompleksa u objektu je planiran i hotel sa salama za konferencije, spa centrom i brojnim drugim sadržajima.

Vanjski radovi objekta koji je već tada privlačio pažnju na Rostovu, završeni su u oktobru 2017. godine, a nedugo nakon toga i unutrašnji radovi te je dvorana već 2019. godine bila na raspolaganju za rukometne selekcije.

Gradnja objekta je trajala šest godina, a do sada je završeno više od 90 posto radova. Završena je dvorana, hotelski smještaj i drugi popratni objekti, a još je ostalo dovršiti radove u kuhinji s inventarom, te manji radovi oko recepcije.

Sportski kompleks “Biser Rostova” trebao je služiti za okupljanje sportskih selekcija koje bi trenirale, seminare i druge sadržaje za poslovne subjekte, a zimi svakako mjesto za smještaj i boravak i turista koji posjećuju planinu Rostovo.

 

Klix

Oglašavanje

Biznis

Struja za domaćinstva u FBiH neće biti skuplja u 2022. godini, ali kasnije niko ne garantuje

Objavljeno

na

By

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija danas je potvrdio da sporazum koji su postigli s rudarima znači da cijena struje za domaćinstva neće biti viša u 2022. godini.

Ipak, da li će struja nakon 2022. godine biti skuplja za građane niko ne može garantovati. To je kazao i prvi čovjek Elektroprivrede, naglasivši da to zavisi od stanja na tržištu i sposobnosti Elektroprivrede da plaća troškove, kao i likvidnosti rudnika.

Sporazum koji je postignut definisao je 11 zaključaka koji ispunjavaju većinu zahtjeva rudara, izuzev smjene generalnog direktora Elektroprivrede. Na ovaj način napravljen je plan s konkretnim datumima kako će se svi zahtjevi ispunjavati.

Ono što je važno naglasiti jeste da će ugalj sada biti skuplji za 20 posto. Građni za sada mogu biti mirni prema riječima nadležnih da struja neće poskupjeti, ali šta će biti nakon dvije ili tri godine, niko više ne može garantirati.

Borba za energiju postaje najveći svjetski izazov, gašenje termoelektrana se nameće kao strategija te ulaganje u zelenu energiju. BiH je do sada imala toliko električne energije da ju je i izvozila, ali da li će naša država u budućnosti postati zavisna i morati uvoziti struju, to je izazov s kojim se vlast mora suočiti.

 

Klix

 

Nastavite sa čitanjem

Biznis

Zamjena fiskalnih kasa za poslodavce u FBiH bit će odgođena

Objavljeno

na

By

Pravilnik o zamjeni fiskalnih kasa, koji je donijelo Ministarstvo finansija FBiH na čelu s Jelkom Milićević vjerovatno će biti stavljen van snage.

Naime, na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojen je zaključak kojim se obavezuje ministarstvo finansija da stavi van snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih kasa.

Resorna ministrica Jelka Milićević se obavezala da će postupiti po usvojenom zaključku.

Podsjetimo, novim Pravilnikom su trebale biti zamijenjene stare za nove fiskalne kase, kojim bi se pratili, kako je rečeno i pojedinačni računi, a ne samo dnevni promet.

Plan je bio da se do polovine 2022. godine zamijeni trećina fiskalnih kasa, a u naredne dvije godine i ostale. Ipak, za sada će, izvjesno je, sve biti prolongirano. Ovaj prijedlog naročito je kritikovala opozicija, ali i brojni poslodavci koji su sve tumačili kao udar na privredu.

Prema procjenama Vlade FBiH, do 14. maja 2020. godine bilo je 83.547 fiskalnih uređaja, a s obzirom na to da je cijena jedne kase oko 1.000 KM, privrednici bi morali izdvojiti znatnu sumu novca za zamjenu kasa.

Klix

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije