Povežite se sa nama

Vijesti

Kantonalni štab civilne zaštite: Dozvoljeno održavanje ispita, povratak u studentske domove…

Objavljeno

-

Kantonalni štab civilne zaštite donio je naredbu kojom dozvoljava Univerzitetu u Tuzli odbrane završnih radova na I, II i III ciklusu studija kao i odbrane projekata koje se organizuju u najvećim prostorijama fakulteta uz prisustvo maksimalno deset osoba uključujući članove Komisije počev od 26. maja 2020. godine. Kantonalni štab dozvolio je i povratak studenata u studentske domove, održavanje vježbi u objektima Univerziteta s tim što broj studenata ne može biti veći od 15. Detaljnu naredbu možete pogledati u prilogu teksta.

Predstavnici Medicinskog fakulteta su ranije upoznati o kliničkom stažu, te  nakon izvađene sanitarne knjižice i testiranja na Covid-19 koje će se vršiti na Univerzitetskom kliničkom centru studenti će moći krenuti sa radom.

Detaljnije informacije Studentski parlament će objaviti nakon sjednice Senata UNTZ.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Vijesti

Nije usvojen zaključak kojim se traži ostavka Fadila Novalića i Vlade FBiH

Objavljeno

-

Od

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH nije usvojio zaključak u kojem se traži ostavka premijera Fadila Novalića i Vlade FBiH.

Glasanju je prethodila žestoka rasprava.

Naime, nakon iscrpne rasprave od 12 sati, predložena su 42 zaključka, među kojima i onaj u kojima se traži smjena Vlade FBiH, a koji su predložili klubovi SDP-a, NS-a, PDA, SBB-a i Nezavisnog bloka.

 - Nije usvojen zaključak kojim se traži ostavka Fadila Novalića i Vlade FBiH

Određena je i pauza tokom koje je zasjedao Kolegij, a nakon njega je Mirsad Zaimović, predsjedavajući Doma, kazao da bi bilo bolje da se prvo objedine slični zaključci do iduće sedmice, pa da se onda o njima raspravlja i glasa.

Šef Kluba SDA Osman Ćatić je rekao da je njihov stav da se sad ne glasa o ovim zaključcima, u protivnom, SDA neće nikako glasati.

Šef Kluba SDP-a Damir Mašić je rekao da to nije prihvatljivo.

“S obzirom da veliki broj zaključaka, neprihvatiljivo je da čekamo da se neko usaglasi jer se to neće desiti ni za tri mjeseca. Na Kolegiju ne postoji saglasnost jer SDA i HDZ žele da se ne glasa. Sve druge stranke to ne podržavaju”, rekao Mašić dodajući da ako želi, predsjedavajući može tražiti od zastupnika da glasaju o tome žele li prekinuti sjednicu.

“Vidjet ćete da ni za to nemate većinu”.

Alma Kratina, iz DF-a, kazala je da ova stranka traži da se glasa o svim zaključcima, istog stava je i Sabina Ćudić, iz Naše stranke.

Zaimović je potom rekao da nema većine niti za jedan ozbiljan zaključak.

“Želimo da smo ozbiljni i da usvojimo barem pet ili deset zaključaka. Za neke bih i ja glasao. Moramo biti konstruktivni. Ovdje ima zaključaka iz četiri pet klubova koji su identični. Ako glasam za zaključak sve četiri zaključka, onda će se uspostaviti da sam glasao smo usvojili četiri ista zaključka. I to će biti tako u Službenom listu. Neću prekidati sjednicu. Stavit ću na dnevni red glasanje zaključak pet klubova u kojem se traži ostavka Vlade FBiH”, rekao je Zaimović.

Taj zaključak nije usvojen u prvom glasanju.

Potom je Mašić tražio pojedinačno. Ni nakon njega nije bilo dovoljno glasova.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Vijesti

Poznati novinari i intelektualci daju podršku Duški Jurišić

Objavljeno

-

Od

Dvadesetak poznatih novinara i intelektualaca uputilo je pismo premijeru Kantona Sarajevo Mariju Nenadiću, ministrici pravde i uprave KS Mersi Kusturi te poslanicima u Skupštini KS povodom najavljene smjene Duške Jurišić s mjesta direktorice TV Sarajevo.

U svom pismu naveli su izjavu Fikreta Prevljaka, predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu koji je kazao da će Jurišić biti smijenjena. Bh. novinari i intelektualci ističu kako “ne postoji ni jedan profesionalni ni pravni razlog za tu smjenu”. 

– Proizlazi da je smjena Duške Jurišić u potpunosti političke naravi, i to samo zato što Duška Jurišić nije član SDA, niti bilo koje druge partije. Od dolaska Duške Jurišić na mjesto direktorice TV Sarajevo, program je značajno unaprijeđen, a sadržaj je po svemu objektivan, nepristrasan i na visokom profesionalnom nivou. Duška Jurišić je suštinski dio ovog grada, u koji je ugradila svoj život i svoju karijeru i postala jedan od najboljih novinara u našoj zemlji i regionu; postigla evropski kvalitet u novinarstvu; i postala doajenka novinarstva u Bosni i Hercegovini – stoji u pismu.

– Tokom opsade Sarajeva Duška Jurišić (tada djevojački Rakonjac) je vodila centralne Dnevnike na Televiziji Bosne i Hercegovine. Radila je sa Senadom Hadžifejzovićem, Arijanom Saračević-Helač, Sanelom Prašović, Enverom Selimović, Ivicom Puljićem, Belminom Kramehmedovićem, Tarikom Helićem i drugim kolegama, kada nije bilo moguće raditi; kada su se gubili životi ispred i u zgradi televizije. Bio je to najsvjetliji period bh. televizijskog novinarstva. Duška Jurišić je tada radila pod granatiranjem i pod zločinačkim pogledom sa Pala tipova poput Riste Džoge. Poslije rata bila je na specijalizaciji u CNN-u i radila na BHT-u. Kada je počela uređivati i voditi emisiju “Pošteno govoreći”, na prvu emisiju je reagirala Vlada Republike Srpske kritikujući Dušku Jurišić da govori protiv srpskog naroda i Republike Srpske. Milorad Dodik ju je, prije nekoliko godina, uživo u emisiji, javljajući se preko videolinka iz Banje Luke, izvrijeđao jer mu se nisu sviđala njena pitanja. Iz Federacije su neki vikali da je „nekompetentna“ i „islamofob.“ Duška Jurišić je uvijek bila iznad svih tih uvreda, ostala je profesionalna i civilizovana osoba, kojoj gledaoci vjeruju, a koju čak i protivnici poštuju – navedeno je pismu.

Dodali su kako je “Sarajevu, Bosni i Hercegovini, novinarstvu, televiziji, Duška Jurišić neophodna” navodeći da je ona najviši standard u novinarstvu, te da su njen ljudski integritet i patriotizam primjer i bogatstvo u jednom društvu.

– Ovom eventualnom smjenom, vi ostavljate građane bez jednog takvog kadra i kvalitetnog sredstva informiranja.  Molimo vas, poslanice i poslanike Skupštine Kantona Sarajevo; predsjednika Vlade KS; i ministricu pravde i uprave KS, da ne prihvatite prijedlog o smjeni Duške Jurišić sa mjesta direktorice TV Sarajevo. Molimo vas da sačuvate svoj obraz i obraz građana Kantona Sarajevo i ne doprinesete destrukciji medija u vlasništvu građana – stoji na kraju pisma. 

Pismo potpisuje dvadesetak imena: novinari Sinan Alić, Senad Avdić, Senada Ćumurović, Emir Habul, Danijal Hadžović, Bakir Hadžiomerović, Edina Kamenica, Borka Rudić, Arijana Saračević, reditelji Jasmin Duraković, Dino Mustafić, Haris Pašović, Danis Tanović, Srđan Vuletić, Jasmila Žbanić, te Nerzuk Ćurak, politolog, Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice, Zijo Gafić, fotograf, Ognjenka Finci, arhitektica, Damir Ibrahimović, producent, Senada Kreso, prevoditeljica  Damir Šagolj, fotograf.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije