fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH

Kantonalni odbor NiP-a odgovorio DF-u i SDA-u: Svaki tragičan događaj koristite za prikupljanje jeftinih političkih poena

Povodom saopštenja sarajevskih političkih blizanaca DF-a i SDA-a u kojima po ko zna koji put koriste i najtragičnije događaje poput jučerašnjeg ubistva da bi zatražili ostavku ministra MUP-a KS Admira Katice i kratkotočno prikupili koji jefitni politički poen, Kantonalna organizacija NiP-a Sarajevo odgovara DF-u i SDA-u činjenicama i pitanjima:

Za šta konkretno krivite ministra MUP-a KS Admira Katicu i tražite njegovu ostavku?

Zato što je policija stavila pod kontrolu lice koje je upotrijebilo vatreno oružje, izvršila uviđaj i predala ga u nadležnost Tužilaštvu Kantona Sarajevu u roku od nekoliko sati?

Ili zbog toga što je Policija KS osobu na koju je pucano do sada hapsila, privodila i predavala tužilaštvu nekoliko puta?

Ili zato što se desilo krivično djelo u kojem je učestvovalo lice koje je umjesto u zatvoru, bilo na ulici?

Dobro znate da ni ministar ni policija ne donose presude niti šalju u zatvor, već to rade sudovi.

Dobro znate da ni ministar ni policija ne mogu osloboditi presuđene iz zatvora.

Vama, članovima političkih stranaka, zastupnicima u Skupštini KS, delegatima u domovima naroda, zastupnicima u predstavničkim domovima, direktorima – nije neophodno objašnjavati šta su čije nadležnosti, jer vi to dobro znate. Međutim, iako znate, opet računate da ćete možda zavesti neke manje informisane ljude i dobiti njihovu naklonost spinovima i insinuacijama.

Također znate, jer ste o tome slušali i diskutovali na Tematskoj sjednici o sigurnosti u KS, da Policija Kantona Sarajevo nema neriješenih krivičnih djela ubistava, da je smanjen ukupni broj krivičnih djela na području Kantona Sarajevo, da sve slučajeve koji su posljednjih mjeseci u fokusu javnosti policija je također rasvijetlila, uhapsila počinioce i predala tužilaštvima. I umjesto da, ukoliko želite biti imalo konstruktivni, targetirate istinski odgovorne adrese u pravosudnom lancu i izvršite pozitivan pritisak s ciljem rješavanja stvarnih problema, vi pribjegavate dezavuisanju javnosti praveći nesagledivu štetu. Po ko zna koji put pokazujete da u vašem fokusu nije interes građana već kratkoročni interesi vaših stranaka.

Vaša zaslijepljenost osudama svega što radi Vlada Kantona Sarajevo, uključujući i MUP KS, postaje zabrinjavajuća. Nabavka helikoptera posebno Vam je zasmetala, pored svih benefita za sigurnost života i imovine koje će građani ove zemlje imati.

Dovodite u pitanje i kapacitiranje MUP-a ljudskim reaursima i opremom!? S obzirom da vam nije strano da glumite amneziju, “zaboravili ste” prijem 200 mladih policijskih službenika u nikad transparentnijoj proceduri, kao i skori prijem 280 novih. Vjerovatnoćete, kao i do sada, prešutjeti njihovu smotru, kao i body kamere na njihovim uniformama, nova policijska oklopna vozila, kao što ste prešutjeli svaki do sada učinjen dobar korak Vlade i MUP-a KS, od novih tramvaja, helikoptera, porodiljskih naknada, besplatnih udžbenika, subvencioniranih vrtića itd.

Za početak bi bilo dobro da se osvrnete na rad kantonalnih policija tamo gdje vi još uvijek upravljate procesima. Pređite s jeftinih riječi na posao i djelima pokažite ono što pričate. Mi ćemo, za razliku od vas, pozdraviti svaki dobar korak koji naprave vaši kadrovi.

 

Izvor

Izdvojeno

BiH

Podsjećati i opominjati, cilj je i poruka ilustratora i strip crtača Admira Delića, producenta na Al Jazeeri Balkans, koji već godinama ilustracijama prikazuje strahote...

Vijesti

Jedan od učesnika Marša mira danas je preminuo na lokalitetu Buljima, saznaje Klix.ba. Učesnici Marša mira koračaju prema Potočarima, a nažalost ovogodišnji pohod je...

BiH

Kako su dodali, u tom periodu bit će konstantno visoke temperature, lokalno i malo toplije nego ovih dana uz većinom sunčano vrijeme.”Tek malo sjevernije...

Magazin

Pjevačica Jovana Pajić održala je sinoć, 11. jula, fenomenalan nastup u prijestoničkom lokalu nakon duže medijske ilegale. Pajić je pred isti, stala pred sedmu...