fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Kalesijom se širi dim i miris zapaljene plastike: Visoke kazne za industrijska potrojenja koja zagađuju vazduh

Protekle sedmice na adresu redakcije ntv.ba nekoliko žalbi od strane naših sugrađana, koji ističu da se u večernjim satima širi velika količina dima iznad Kalesije, a koji pretpostavljaju dolazi iz pravca industrijske zone. Građani smatraju da se dim i neugodan miris stvara od zapaljenja gume, otpada ili sagorijevanjem plastike, što dovodi do direktnog zagađenja vazduha, koje može biti štetno po zdravlje ljudi i životinja.

Tim povodom obratili smo se komunalnom inspektoru Općine Kalesija Refiku Gutiću, koji je kazao da kontrolu emisija i kvalitete zraka ne vrši općinska inspekcija, nego je to u nadležnosti kantonalne i federalne inspekcije za zaštitu okoliša.

Pritužbe građana o spaljivanju otpada obrađuju se tako što se građani pismenim ili usmenim putem obrate komunalnom inspektoru. Komunalni inspektor izlazi na lice mjesta, konstatuje činjenično stanje i poduzima zakonom predviđene mjere (prekršajni nalog). U proteklih 6 mjeseci bilo je 9 takvih prijava.

Nadzor nad industrijskim postrojenjima i drugim subjektima koji mogu biti potencijalni izvori zagađenja u nadležnosti je kantonalne i federalne inspekcije za zaštitu okoliša, ističe Gutić.

Građani mogu sudjelovati u praćenju ili prijavljivanju slučajeva zagađenja zraka, tako što se u bilo kom trenutku mogu obratiti komunalnom inspektoru pismenim ili usmenim putem. Također, kod komunalnog inspektora,uvijek mogu provjeriti koje su zakonom predviđene mjere poduzete vezano za navedenu prijavu.

Novčanom kaznom u iznosu od 500 do 2000 konvertibilnih maraka kazniće se građani, ako spaljuju gume, kablove, plastiku i industrijski otpad. Novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 5000 konvertibilnih maraka kazniće se pravno lice, a u iznosu od 500 do 1000 konvertibilnih maraka odgovorno lice u pravnom licu za prekršaje ako spaljuje gume, kablove, plastiku i industrijski otpad.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Semir Cerić Koke pauzu između nastupa koristi za snimanje novih spotova koje će uskoropredstaviti publici. Tako će pod rediteljskom palicom Anisa Mujanovića narednih dana...

BiH

Klub Naroda i pravde u Općinskom vijeću Novi Grad službeno je još prije nekoliko mjeseci tražio podatke od načelnika Semira Efendića o vrsti angažmana...

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...