Connect with us

Vijesti

Kalesija: Održana promocija novih učača Kur'ana u džematu Gornje Vukovije

Objavljeno

na

Jučer je u džamiji u kalesijskom naselju Gornje Vukovije nakon podne namaza organizovana promocija novih učača Kur'ana iz ovog džemata.

Na samom početku prisutne je poselamio Enes ef. Sakić, imam u ovom džematu. On je izrazio zadovoljstvo zbog razloga okupljanja ali i žaljenje jer zbog pandemije i poštovanja propisanih mjera svečanosti nije mogao prisustvovati veći broj vjernika.

Nakon uvodnog obraćanja efendije Sakića svršenici hatme proučili su odlomke iz Kur'ana a pručeno je i nekoliko ilahija i kasida, a na kraju je proučena i zajednička dova.

Džemat Gornje Vukovije je tako bogatiji za 15 novih učača Kur'ana. Riječ je o grupi žena iz ovog džemata koje su se samoinicijativno organizovale kako bi savladale arapsko pismo i proučile svoju prvu hatmu.

 

 

 

 

 

BH portal

 

Oglašavanje

Vijesti

Poljska donirala našoj zemlji dodatnu opremu za borbu protiv koronavirusa

Objavljeno

na

Od

U našu zemlju je danas stigla pomoć Republike Poljske te je tako osigurana dodatna medicinska oprema u borbi protiv koronavirusa.

Donirana oprema je dostavljena vojnim avionom, a radi se o 32 palete u kojim se nalaze zaštitna odjela i zaštitne maske.

Na primopredaji je prisustvovao ambasador Republike Poljske u BiH Jaroslaw Lidenberg te predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH.

Nastavite čitati

Vijesti

Stav Njemačke: Legitimno predstavljanje produbljuje podjele

Objavljeno

na

Od

Njemačka vlada oglasila se o pregovorima za reformu izbornog zakonodavstva u BiH, te jasno potcrtala da je protiv daljnjih etničkih podjela i HDZ-ovog principa legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda.

Democratization Policy Council (DPC) objavio je na svom Twitter profilu zvaničan, pisani, javni stav Njemačke vlade po ovom pitanju, kao odgovor na parlamentarno pitanje zastupnika Zelenih u Bundestagu Manuela Sarrazina u vezi s aktuelnim pregovorima o reformi izbornog zakona u BiH, pod vodstvom EU i SAD-a.

“Kako bi se zaustavila diskriminacija građana BiH koji se ne smatraju nekim od konstitutivnih naroda, ‘presudna je provedba presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci iz 2009. godine kroz ustavne promjene'”, saopštilo je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

U saopštenju se navodi da bi prevladavanje etničke podjele zemlje trebalo biti vodeći politički cilj u rješavanju slučaja Sejdić-Finci.

“Njemačka vlada mišljenja je da bi načelo ‘legitimnog političkog predstavljanja’, o kojem se raspravljalo u kontekstu izborne reforme, moglo dodatno produbiti podjelu BiH i zakomplikovati implementaciju relevantnih sudskih presuda. Ovo predstavlja izrazito distanciranje njemačke vlade od 3. mostarskog sporazuma u kojem su izloženi principi za izmjenu Izbornog zakona i odbacivanje političkog stava HDZ-a BiH”, dodaje se u saopštenju.

(Vijesti.ba)

Nastavite čitati

Najčitanije