fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Kako su poslovale banke u FBIH: Milijarde imovine, krediti, vlasnici …

Banke iz Federacije BiH zaključno s martom ove godine, imaju ukupno 499 organizacionih dijelova, dok na području FBiH posluje 439 organizacionih dijelova banaka. Sedam banaka iz FBiH ima 50 organizacionih dijelova u RS-u, a devet banaka ima deset organizacionih dijelova u Distriktu Brčko.

Ukupan kapital bankarskog sektora u FBiH iznosi 3,7 milijardi KM, a ovaj sektror u FBIH zapošljava 6.592 radnika.

Ukupna imovina bankarskog sektora u FBiH sa 31.03.2024. godine iznosi 29,4 milijarde KM i za 414,2 miliona KM ili 1,4% je veća u odnosu na kraj 2023. godine. U strukturi imovine bilansa stanja banaka, najveće učešće imaju krediti (61,2%), zatim slijede novčana sredstva (29,4%), te vrijednosni papiri (8,5%). U okviru ukupnih izvora bilansa stanja banaka, najveće učešće imaju depoziti (82,5%) i kapital (12,7%). Na izvještajni datum u odnosu na kraj 2023. godine zabilježen je rast novčanih sredstava, ulaganja u vrijednosne papire, kredita, depozita i ukupnog kapitala, dok je zabilježeno smanjenje obaveza po uzetim kreditima.

Krediti odobreni stanovništvu iznose 8,9 milijardi KM i povećani su za 2,3% u odnosu na kraj 2023. godine. Krediti odobreni pravnim licima iznose 9,1 milijarda KM (povećanje za 295,3 miliona KM).

Kada je u pitanju Vlasnička struktura banaka u FBiH, u privatnom i pretežno privatnom vlasništvu je 12 banaka, dok je u državnom i pretežno državnom vlasništvu jedna banka.

Od 12 banaka u privatnom i pretežno privatnom vlasništvu, tri banke su u većinskom vlasništvu domaćih pravnih i fizičkih lica (rezidenata), dok je devet banaka u većinskom stranom vlasništvu.

Kada je u pitanju zemlja porijekla dioničara, najveće učešće i imaju dioničari iz Austrije (38,7% stranog kapitala), zatim Turske (23,2%), Hrvatske (14,6%) i Njemačke (8,7%), dok ostale zemlje nemaju značajnije pojedinačno učešće.

Izvor

Izdvojeno

Zanimljivosti

Jelena Karleuša je otputovala u Atinu, gdje je iznajmila vilu na obali mora u sklopu najluksuznijeg hotela s pet zvjezdica. Kako prenose srbijanski mediji,...

Magazin

Kćerka Zdravka Čolića, Una Čolić, nerijetko na društvenim mrežama objavi provokativnu fotografiju zbog koje njeni pratioci ne ostaju ravnodušni. Una je sada objavila fotografiju...

Sport

Skokovi u vodu “Bentbaša Cliff Diving” postali su prepoznatljiv brend Grada Sarajeva, a ove godine takmičenje je zakazano za nedjelju, 4. august.  “Uveliko traju...

Zanimljivosti

Pjevačica Lidija Bačić (38) ovoga ljeta radi punom parom. Čeka je niz koncerata diljem Hrvatske, a predah od pjevanja uzela je opuštajući se uz...