fbpx
Vijesti

Kako se “rastaljuju” fotelje: Puno je poslanika, a malo komisija

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH jučer je izabrao članove zajedničkih komisija oba doma PSBiH iz tog doma. Riječ je o zajedničkim komisijama za odbranu i sigurnost BiH, za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, za ekonomske reforme i razvoj, za evropske integracije, za administrativne poslove te Zajedničkoj komisiji za ljudska prava. Dom naroda ranije je izabrao članove zajedničkih komisija.

Predlažem sam sebe

Tokom diskusije predsjedavajući Kluba poslanika SDA Šerif Špago iznio je primjedbe tog kluba, u kojem smatraju da navedeni prijedlog nije u skladu s odredbama Poslovnika. Kao problem naveo je taj što Edin Ramić, kao poslanik SDA, izabran u izbornoj jedinici na teritoriji entiteta RS, nije stavljen ni u jednu komisiju.

– Smatramo da je to neprihvatljivo, da u zajedničke komisije iz entiteta RS ne može niko nego zastupnici iz srpskog naroda. Smatramo da je to loša poruka povratnicima u RS, rekao je Špago, dodajući da je od ukupno 33 člana stalnih komisija i zajedničkih komisija iz Predstavničkog doma, Ramić izabran samo u jednoj, “a morao je biti u najmanje dvije komisije”.

Imenovani su i članovi Komisije za odlučivanje o sukobu interesa i Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije

Naveo je da Klub SDA iz tog razloga neće glasati za prijedlog ove odluke.

Primjedbe je imao i poslanik Jasmin Emrić (NES – Za nove generacije). Emrić smatra da je kao poslanik ove koalicije trebao biti član jedne od zajedničkih komisija.

– Ne vidim razlog zašto je Zajednički kolegij odlučio na ovakav način pa je mene, na neki način, diskriminirao. Mi kao koalicija, imamo pravo na dva člana u zajedničkim komisijama. To je ispoštovano, ali nisam ja imenovan ni u jednu od zajedničkih komisija, pa tražim da predsjedavajući obrazloži zašto se na takav način moje ime diskriminiralo, kazao je Emrić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić odgovorio je da su se, prije svega, vodili činjenicom da klubovi ili pojedinačni poslanici imaju onoliko mjesta koliko ih i sljeduje u ukupnom rasporedu.

– To smo, kao što ste i vi kazali, u potpunosti ispoštovali. Ako imate prijedlog da za jedno od ta dva mjesta vi budete član komisije, molim da ga dostavite i nije nikakav problem da ga ispoštujemo, kazao je Zvizdić.

Gdje je Bošnjak?

Na sjednici su imenovani i članovi delegacija Parlamentarne skupštine BiH iz Predstavničkog doma u međunarodnim organizacijama. Reagovao je Safet Kešo (SDA) koji je predložio da se za stalnog člana Delegacije PSBiH u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope imenuje Šemsudin Dedić (SDA), a koji je inače predložen kao zamjenski član.

– Prema predloženom sastavu, tamo se nalaze tri Srbina, jedan Hrvat i jedan Ostali, dok Bošnjaka u sastavu ove vrlo važne delegacije nema. Imenovanjem Dedića kao stalnog člana delegacije ovaj težak propust bio bi barem djelimično umanjen. Ako bi se ova delegacija imenovala u predloženom sastavu, po ko zna koji put bismo poslali ružnu poruku bošnjačkom narodu kao najbrojnijem u BiH, kazao je Kešo.

 

Izvor

Oznake: ,

Možda vas zanima