fbpx
Magazin

Kako rad od kuće utiče na parove?

Pandemija je naterala mnoge radnike širom sveta na rad od kuće, što znači da su porodice i voljene osobe često zajedno provodile 24 sata dnevno.

Prema nedavnoj studiji istraživača iz SAD-a i Kine, iskustvo mešanja kućnih poslova sa poslovnim obavezama postavlja vrlo različite izazove za polovinu bračnih parova, piše Science Alert, prenosi N1.hr.

U središtu ovih razlika su kućni poslovi i vreme za porodicu, uključujući vrste poslova koji se mogu obavljati kada se radi od kuće, poput pranja ili usisavanja, te posvećenost obavezama koje se tiču dece, najčešće onih vezanih za njihovo spavanje i ishranu.

Rezultati studije temeljili su se na anketi 223 bračna para iz Kine i Južne Koreje, a uključivala su domaćinstva sa i bez dece. Učesnici su upitani o broju neposlovnih zadataka koje su obavili radeći od kuće i kako je to uticalo na njihove porodične obaveze.

“Otkrili smo da muškarci i žene nemaju isto iskustvo rada od kuće”, kaže Jasmin Hu, profesorka menadžmenta na Univerzitetu Ohajo Stejt.

Statistika je otkrila da su svi osećali da su obavili više kućnih poslova radeći posao od kuće. Kad su parovi s dvojnim primanjima bili zajedno kod kuće, muškarci su obično obavljali manje kućnih poslova. To što su muževi kod kuće tokom radnog vremena ženama nije nimalo olakšalo teret.

U obe zemlje obuhvaćene istraživanjem, supruge su izjavile da osećaju veću krivicu zbog neuspeha u obavljanju kućnih poslova i provođenja više vremena sa svojom porodicom nakon što su se vratile da rade u kancelariju. Za muževe je ova krivica bila vidljiva samo u podacima iz Južne Koreje.

Istraživači su takođe posmatrali fleksibilnost kućne/kancelarijske rutine koju odobrava poslodavac. Kad su muževi imali fleksibilne radne uslove, žene su obavljale više svog profesionalnog posla radeći kod kuće; kada su žene imale fleksibilnost na poslu, muževi su obavljali više zadataka oko kuće kada su radili kod kuće.

“Ova otkrića upućuju na to da bi muževi mogli pomoći suprugama koje rade na daljinu kada imaju fleksibilnije radno vreme i obavljati više porodičnih zadataka kada njihove žene imaju stroži radni raspored”, kaže Hu.

Osim toga, i muškarci i žene osećali su više krivicu zbog svog posla i veći osećaj sukoba između kućnog i poslovnog života, jer su prolazili kroz više zadataka vezanih uz dom dok su radili od kuće.

Cilj studije je poboljšati iskustvo rada od kuće i za zaposlene i za poslodavce, kažu istraživači, ali i pokazati da su fleksibilnost i razumevanje važni, posebno u domaćinstvima u kojima oba odrasla partnera rade svoj posao od kuće, a ne u kancelariji.

Partneri moraju deliti kućne obaveze, sugerišu autori studije, dok bi firme trebaloi da prepoznaju poteškoće koje se javljaju kako granice između poslovnog i kućnog života postaju sve nejasnije. “Covid je zauvek promenio način na koji radimo. Rad na daljinu postaće sve više uobičajen”, kaže Hu.

“Ljudi su se stvarno navikli na zadovoljstvo rada od kuće i mnogi neće hteti da se vrate u kancelariju i rade puno radno vreme”, dodala je.

Izvor: N1 Hrvatska

Izvor

Oznake: Magazin

Vezani članci