fbpx
Magazin

Kako Nemci odgajaju svoju decu i po čemu je njihov način vaspitanja specifičan?

Način vaspitanja dece na našim prostorima i dalje se razlikuje od evropskog. Volimo reći da je naš metod prisniji, a njihov hladan, ali pravo pitanje je koji je bolji za decu? Pokušaćemo da odgovorimo na ovo pitanje analizom nemačkog načina vaspitanja dece. Sara Zaske američka je autorka i mama koja je napisala knjigu o ovoj temi.

Nemci neguju osećaj odgovornosti kod svoje dece od malih nogu. I dok kod nas roditelji žele preterano zaštititi decu, Nemci se s tim ne slažu, piše Zadovoljna.rs, a prenosi N1.hr.

“Kad god sam prokomentarisala kako nikad ne mogu dopustiti detetu da uradi nešto sam, moja mama u Nemačkoj bi mi rekla ‘znam, i meni teško to pada, ali mora naučiti kako da se vozi podzemnom, kako da se snalazi u lokalnoj sredini i slično. Jednostavno mora’”, kaže Zaske.

Zaske smatra da sve treba da bude “prilagođeno uzrastu deteta”, a evo šta Nemci smatraju prikladnim za decu različitih uzrasta.

1. Dopuštaju petogodišnjacima da koriste šibice

Zaske kaže da ju je ta činjenica potpuno šokirala. Deca koja idu u vrtić tako sagrađen i organizovan da bude maksimalno bezbedan, s druge strane mogu potpuno slobodno napolju da zapale vatru.

“Kada sam videla svoje dete kako samo koristi šibice, shvatila sam da to zapravo i nije tako teško”, priznaje autorka.

U ovoj situaciji mnoge mame drugde bi već predvidele opekotine na prstima, paljenje kose ili obrva, te šibicu koja bi mogla pasti na tepih i zapaliti ceo stan.

2. Ohrabruju decu da što pre krenu u školu biciklom

Već s devet godina deca u velikim gradovima poput Berlina voze bicikle u školu.

Zaske je bila vrlo skeptična oko toga da dopusti svojoj ćerki Sofiji da sama hoda do škole, a u to je vreme Sofijina prijateljica svako jutro prelazila ogromna rastojanja sama i biciklom dolazila u školu.

Zaske objašnjava: “Ako djtetu ne dopustite da se samo vozi u školu, uskraćujete mu nešto posebno. Oduzimate im veliko zadovoljstvo. Primećujem da su moja deca naročito ponosna na sebe kad god samostalno rade novi zadatak, što je vrlo važno kada je u pitanju njihovo samopouzdanje. Najbolje što možete učiniti za svoje dete je da ga nečemu naučite – a zatim ga pustite da to radi samo”.

3. Uče ih da se ne boje nepoznatih ljudi

Kad je Zaske bila u podzemnoj željeznici u Nemačkoj sa ćerkom Sofijom, koja je tada imala dve i po godine, nepoznata žena ponudila joj je slatkiš. Zaske je pokušala što diskretnije da odmeri ovaj desert, a Sofija ga je odmah pojela. Roditelji u Nemačkoj uče svoju decu da nikada ne idu kući sa nepoznatim ljudima, ali daleko manje se boje slatkiša koje nepoznata osoba nudi.

4. Ranije razgovaraju s njima o ljudskoj reprodukciji

Zaske kaže da je normalno da deca u Nemačkoj već sa sedam godina nauče odakle dolaze bebe. Doduše ne na previše detaljan način, tako da objašnjenje za dete bude što jednostavnije.

Neki roditelji s ovih prostora taj razgovor odlažu koliko mogu, a mnoga deca to na kraju sama saznaju.

5. Deca koriste prave noževe od malih nogu

Mališani u Nemačkoj svoje voće seku pravim noževima već s četiri godine, uz nadzor, naravno.

“Uključivanje deteta u proces pripreme hrane i davanje nekih odgovornosti sjajan je način da ga upoznate s obavezama i usadite mu radne navike”, kaže Zaske.

Izvor: N1 Hrvatska

Izvor

Možda vas zanima