Kako namjestiti utakmicu? Treba vam netko iskusan i golman, dva stopera i kapetan

11

Španjolska sportska javnost bruji o uhićenjima zbog sumnji u namještanje utakmica. U akciji koja je provedena u utorak ujutro priveli su nekoliko igrača prve i druge španjolske lige.

Kao vođu kriminalne organizacije sumnjiče Raúla Brava (38), bivšeg igrača Real Madrida, a u pritvoru su i Borja Fernández (38) iz Valladolida, Carlos Aranda (38) koji je igrao za brojne prvoligaške i drugoligaške klubove, Samuel Sáiz (28) iz Leedsa na posudbi u Getafeu i Iñigo López (36) iz Deportiva koji je igrao u Huesci.

Huesca je najupleteniji klub u namještanje jer su privedeni i predsjednik Agustín Lasaos te šef liječničke službe Juan Carlos Galinda.

Kako zapravo namještanje utakmica funkcionira u praksi?

Ključne osobe za provođenje takve kriminalne radnje obično su golman, stoperi i kapetan. Posrednici za dogovor najčešće budu igrači koji su blizu mirovine ili su se već umirovili, koji imaju kontakte u svlačionici od kojih računaju da čuvaju tajnu i provedu dogovor u djelo.

Novčane uplate dijele se na dva – prva obično sjeda na ruke prije utakmice, a druga nakon nje, ispuni li se ishod koji je dogovoren, piše Marca. A novac, dakako, dobivaju masovnim uplatama na dogovoreni ishod u nekoj kladionici.

– Prvi je korak prevencija. Posjetili smo sve svlačionice klubova prve i druge lige, ženske lige kao i futsalske lige. Na radionicama smo im objasnili što se ne smije raditi i dali im upute kako reagirati ako se nađu u takvoj situaciji – rekao je Iñaki Arbea, službenik za integritet natjecanja La Lige.

Namještanje utakmica obično uključuje momčadi koje se bore za napredovanje u višu ligu, izbjegavanje ispadanja ili plasman u europska natjecanja.

Sustav TYCHE, kojega koriste analitičari La Lige, nadgleda sve uplate na utakmice u svim kladionicama.

Spomenuta tehnologija ima sustav upozoravanja od 0 do 5. Kad kladioničarska aktivnost prijeđe dvojku, upali se alarm. To je bio slučaj u utakmici Huesce i Gimnastica iz Tarragone, kad je varirao između četvorke i petice!

Odjel za integritet La Lige provjerava informacije koje ukazuju na moguće namještanje utakmice i, prema potrebi, prosljeđuje ih policiji. U nekoliko navrata tako su spriječili namještanje prije odigravanja utakmice.

Ovdje pročitajte izvorni tekst