Povežite se sa nama

Vijesti

Kako će se odvijati nastava u FBiH (VIDEO)

Objavljeno

-

Kako će se nastava od jeseni odvijati u školama u Federaciji BiH znat će se 15 dana prije početka. Način izvođenja nastave neće biti jedinstven, jer će svaki kanton donositi odluku za sebe, ali je jedinstveno to da će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji i da će konačnu riječ dati struka, odnosno Krizni štab Federacije BiH.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke ističu kako se razmatraju tri moguća scenarija za početak školske godine a koji će biti provedeni u skladu sa epidemiološkom situacijom koja bude vladala u tom trenuku.Prvi podrazumijeva odvijanje nastave u učionicama uz poštivanje mjera zaštite od koronavirusa. Prema drugom modelu, nastava bi se dijelom odvijala u učionicama, a dijelom on line.

NADIJA BANDIĆ, pomoćnica ministra u Sektoru za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje FMON

Da bi se morali postaviti prioriteti koji učenici će nastavu pratiti u školi a za ostale osigurati privremeni dolazak u odgojno obrazovne ustanove. Npr. učenici do 11.godine da imaju nastavu u školi, a svi ostali on line, ili da se naprave manje grupe učenika, ili da se učenici smjenjuju jednu sedmicu na nastavi u školi, a jednu sedmicu on line.

Treći model podrazumijeva potpuni povratak on line nastave ,ali na način da se stvori zajednička digitalna platforma za digitalne sadržaje na kojoj bi bili svi najbolji sadržaji koji bi olakšali nastavu. Epidemiološka situacija se mijenja iz dana u dan pa je, smatra struka, još uvijek nezahvalno govoriti o tome šta nas čeka u septembru.

SINIŠA SKOČIBUŠIĆ, specijalista infektologije -SKB Mostar

Sasvim imamo dovoljno vremena da se o tome donese odluka na vrijeme a učitelji se mogu pripremati i na on lajn i redovnu nastavu. Nadležna tijela krizni štabovi svih nivoa će donijeti odluku na vrijeme

Odluka o povratku u školske klupe zavisit će od resursa i mogućnosti svakog kantona, ističu u federalnom Ministarstvu obrazovanja i kažu kako ona neće biti jednoobrazna za cijelu Federaciju. Iz resornog ministarstva HNK poručuju kako su počeli sa pripremama za mogućnost on line nastave, ali i oni kao i roditelji priželjkuju povratak đaka u učionice.

RAŠID HADŽOVIĆ, ministar obrazovanja nauke kulture i sporta HNK

Zato što nije samo dio obrazovanja uključen u školstvo, nego i odgoj koji je vrlo bitan i koji se dešava u samoj školskoj zgradi, odnosno učionici. To je onaj popratni dio koji se ne vidi, ali je vrlo značajan za našu djecu.

MIRJANA LAGANIN , udruženje roditelja „Naša djeca“

Ništa ne može zamijeniti živu riječ nastavnika i interakciju među djecom. Stoga roditelji smatraju da su djeca on line nastavom uskraćena za žive vrijednosti redovne nastave.

Kakva jesen čeka učenike nastavnike ali i roditelje, zavisit će samo i isključivo od epidemiološke situacije. Poslijednju riječ o svemu će, kada dođe vrijeme, dati struka.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Vijesti

Banovići: Donacija plastenika kao podrška ekonomskom osnaživanju porodica sa ranjivom djecom

Objavljeno

-

Od

Isporukom plastenika za pet porodica sa područja opštine Banovići, danas je okonačan donatorski projekat koji je Općina Banovića realizovala u saradnji sa World Vision International u BiH.

Donacija je izvršena sa ciljem da se pomogne ekonomskom osnaživanju ranjive djece i njihovih porodica, što podrazumijeva donaciju plastenika i brojler pilića. Prethodno je  izvršena donacija brojler pilića za dvadeset porodica, a današnjom isporukom i montažom plastenika površine 50 metara, okončan je ovaj donatorski projekat na području opštine Banovići. Za realizaciju projekta osigurana su finansijska sredstva u iznosu od dvanaest hiljada KM, koja su zajedno obezbijedile Općina Banovići i World Vision u BiH.

-Pored ovog projekta, za prvih sedam mjeseci 2020. godine Općina Banovići je u oblast poduzetništva i obrta uložila 135 hiljada KM,- navode u Odsjeku za poduzetništvo. Za proljetnu sjetvu uloženo je 55 hiljada KM, za podsticaj proizvodnje mlijeka preko 28 hiljada KM, za nabavku plastenika preko 27 hiljada KM, te za YEP inkubator poslovnih idela 15 hiljada KM i 9 hiljda za podršku kod osnivanja privrednih društava i obrta.

Svi ovi projekti su dugoročnog karaktera te će se nastaviti i u narednom periodu. U najavi je i početak realizacije projekta namjenjenog za podsticaj ženama poduzetnicama, a u  2020. godini za podršku poduzetništvu i poljoprivredi Budžetom Općine Banovići predviđeno je 300 hiljada KM.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Vijesti

Snažno nevrijeme noćas pogodilo dijelove BiH: Tuzla ponovo pod vodom

Objavljeno

-

Od

Snažno nevrijeme koje je oko ponoći pogodilo Grad Tuzlu ponovo je donijelo nevolje za građane koji se nisu oporavili od posljedica poplava prije desetak dana.

Ponovo je poplavljen dio južne gradske saobraćajnice na potezu od glavne autobuske stanice do SKPC “Mejdan“, a nekoliko automobila je ostalo u vodenoj bujici.

Voda je prodrla i u podrumske prostorije susjednih zgrada, a građani su pred sobom imali još jednu besanu noć.

Prije desetak dana u poplavi je potopljen SKPC “Mejdan“, a šteta je procijenjena na oko milion KM. Sanacija je počela, ali niko ne zna kada će biti okončana i kada će 32 selekcije moći nesmetano obavljati trenažni proces.

I sinošnje nevrijeme je ponovo zaprijetilo SKPC “Mejdan“. Voda se pojavila u prostorijama koje koristi Karate klub “Tuzla Sinbra“.

Na još nekoliko lokacija u gradu došlo je do izlivanja vode na kolovoz, obaranja drveća i materijalne štete.

Štete od posljednje katastrofalnog nevremena su procijenjene na četiri miliona KM, a Tuzlaci strahuju od svake najave nevremena koje dolazi.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije