fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Kajmaković bila koordinatorica tima za rad na Sky i Anom predmetima

Diana Kajmaković. Foto: BIRN BiH

Bojana Jolović, koja u Državnom tužilaštvu radi od 2020. godine, navela je da tužiteljicu Kajmaković poznaje od novembra 2022. godine kada je počela bliže sarađivati s njom, dodajući da je s njom, kao rukovoditeljicom Odjela, imala korektnu saradnju.

Jolović je ispričala da je sredinom 2021. počela priča o formiranju tima za rad na predmetima Sky i Anom, nakon čega je šest-sedam tužioca uključeno u formirani tim.

Ona je rekla da je Kajmaković, dolaskom na funkciju šefice Odjela za organizirani kriminal i korupciju, bila i koordinatorica ovog tima.

“Nije bilo formalno dogovoreno, ali na sastanku je dogovoreno da preko nje ide koordinisanje tima”, kazala je Jolović i navela da su se svi predmeti dijelili putem CMS-a, ali su izvještaji donošeni Kajmaković koja je određivala koji tužilac će se zadužiti, shodno regiji koju pokriva.

“Izvještaji koji se prvi put pojavljuju u Tužilaštvu idu tužiteljici Diani na signiranje, a ako dolazi nova informacija za predmet, ona ide direktno tužiocu”, pojasnila je Jolović i dodala da je, nakon pojave informacije o pominjanju tužene u komunikacijama, donesena izmjena odluke kojom Kajmaković više nije bila dio tima.

“U odluci i dopisu je pisalo da je Diana tražila da se isključi iz tima”, kazala je Jolović koja je postupajuća tužiteljica u predmetu formiranom protiv Kajmaković.

Ona je kazala da je donesena odluka o formiranju tima za postupanje u tom predmetu, dodajući da joj tužena Kajmaković nije tražila tu odluku, već je pitala kako se protokoliše predmet koji se navodi.

Jolović je tokom svjedočenja, nakon uvida u dopis Tužilaštva od 27. maja 2022. godine koji je upućen policijskim agencijama, potvrdila da se u njemu navodi da o novoformiranim predmetima komunicira s njom, a o već formiranim predmetima s postupajućim tužiocem.

Na dodatno pitanje tužene Kajmaković da li je izvršena primopredaja dokumentacije iz sefa, Jolović je odgovorila da nije.

“Odluka za primopredaju nije realizovana, a Ured disciplinskog tužioca je drži kao dokaz”, prokomentarisala je Kajmaković.

Disciplinskom tužbom se Kajmaković tereti za korištenje funkcije tužioca radi pribavljanja koristi, miješanje u rad tužilaca, ponašanje koje šteti ugledu funkcije, kao i zbog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet.

Državni tužilac Senad Osmić je kazao da je bio član tima za Sky i Anom predmete, navodeći da su tužioci na početku podijeljeni po regijama, pri čemu je svaki tužilac samostalno radio na predmetima.

On je kazao da je Kajmaković obavljala poslove koordinatora do kraja maja 2022. godine, te potvrdio da je davala dnevne naredbe.

Na pitanje Lejle Čović, zastupnice tužene, o tonu kojim se Kajmaković obraća, Osmić je naveo da je ona direktna i neposredna, da zna biti glasna, ali se nikad nije osjećao ugroženo.

Osmić je potvrdio i da ga je tužena pozvala da pročita dio informacije koju je zaprimila od Obavještajne-sigurnosne agencije, navodeći da su te informacije ostale u njenoj kancelariji.

Damir Prolić, tužilac sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, ranije je radio kao stručni saradnik u Državnom tužilaštvu. On je naveo da su odluke o formiranju timova donošene, te je tužena Kajmaković od njega u prvoj polovini juna tražila odluku o formiranju tužilačkog tima.

Kazao je da je odluku, nakon što mu je to rekla tužiteljica Elvira Stanojlović, s kojom je Kajmaković ranije razgovarala, dao drugoj službenici da je odnese tuženoj.

Nastavak disciplinskog postupka zakazan je za 22. septembar.


Post Views: 1

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Sport

Fudbalski klub Sarajevo putem društvenih mreža predstavio je novu domaću garnituru dresova njemačkog proizovđača Adidas u kojoj će nastupati igrači kluba sa Koševa u...