fbpx

Kajganić o neustavnom danu RS-a: Formiran je predmet zbog obilježavanja 9. januara, Tužilaštvo BiH ne može zabraniti okupljanja

od Urednik

Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH, večeras je komentarisao rad ove pravosudne institucije po pitanju obilježavanja neustavnog dana RS-a.

On kaže da je Tužilaštvo formiralo predmet zbog obilježavanja ovog neustavnog praznika.

– Želim da javnost informišem da smo mi prošle godine dobili prijave od nekoliko i vladinih i nevladinih organizacija, udruženja koja su prijavila isto tako neizvršavanje odluke Ustavnog suda kad je u pitanju Dan Republike Srpske i postupjaući tužilac je u junu 2022. donio naredbu o nesprovođenju istrage o navedenom predmetu smatrajući da je odluka Ustavnog suda formalno izvršena činjenicom da je ukinut član koji je tretirao da je 9. januar Dan RS-a, rekao je Kajganić.

Dotakao se i predmeta oko tzv. referenduma na osnovu kojeg je proglašen neustavni dan RS-a. Lopticu je prebacio na Sud BiH za koji kaže da je odbio optužnicu koju je podiglo Tužilaštvo BiH.

– Ustavni sud u svom izvještaju navodi da odluka suštinski nije izvršena. Postupajući tužilac koji je radio na navedenom predmetu po prijavi iz 2022. godine je uzeo u obzir i stavove Suda BiH koji su veoma bitni u predmetu tzv. referenduma koji je proveden 2016. godine kada je referendumsko pitanje glasilo ‘da li ste za to da 9. januar bude praznik RS-a‘ i u tom predmetu Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv četiri člana tadašnje komisije za provođenje referenduma, međutim Sud BiH je odbio navedenu optužnicu smatrajući da nema dokaza da su navedena lica počinila krivično djelo, kazao je on u intervjuu za FTV.

Kajganić je, također, želio upoznati javnost da po pravilima Ustavnog suda BiH u situacijama kada pojedine odluke Ustavnog suda nisu izvršene, Ustavni sud donosi rješenje i precizira ko je bio obavezan da izvrši navedenu odluku i da konstatuje da odluka nije izvršena i takva rješenja dostavlja Tužilaštvu BiH.

– U tom predmetu odluka je bila da se ukida član Zakona o praznicima RS-a koji precizira da je 9. januar navedeni praznik i ta odluka je izvršena samom objavom u Službenom glasniku i taj član više ne važi. To je ono što su tužioci tretirali u prethodnim odlukama i na osnovu čega su donosili odluke, kaže on.

Ističe kako Tužilaštvo BiH ne može zabraniti okupljanja niti odlučivati ko se i kada gdje može okupiti.

– Za Tužilaštvo je veoma bitna odluka koja se odnosila na provođenje referenduma 2016. jer je veoma bitno naglasiti da je tada u tom predmetu Ustavni sud donio privremenu mjeru kojom je zabranio provođenje referenduma. Tužilaštvo BiH je u tom predmetu provelo istragu i podiglo optužnicu protiv članova komisije koji su ipak i uz zabranu, radili na provođenju referenduma, međutim Sud BiH je smatrao da nema dokaza da su navedena lica počinila navedeno krivično djelo između ostalog zato što je i Ustavni sud naveo da je Narodna skupština dužna da ne provede navedeni referendum. Narodna skupština to nije uradila, poručio je Kajganić.

Izvor

Možda vam se sviđa

O nama

cropped-LogoBH.png

Bosanskohercegovački internet portal!

@2023 BH Portal – Sva prava zadržana. Designed and Developed by RBI.