fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Vijesti

Juratović: Čović i Dodik surađuju, podijelili su institucije između, a kada se radi o političkim odlukama, tu jedan drugog kao koče

Josip Juratović, izvjestitelj SPD-a u Odboru za evropsku politiku Bundestaga i predsjednik parlamentarne skupine za zapadni Balkan, objašnjava da je prijedlog rezolucije o Bosni i Hercegovini pripremio Odbor za vanjsku politiku, ali da u prijedlog koji je otišao u medije nisu ušle izmjene i dopune drugih odbora.

– Tu je došlo do problema i morao sam reći da treba neke stvari nadopuniti. Papir ne smije služiti za izbornu kampanju, a ovakav bi služio za kampanju Izetbegovića, jer se kao secesionisti napominju pojedinačno Dodik i Čović. Ali, glavni uzrok problema u BiH je nacionalizam, a iz nacionalizma ide i secesionizam i ako govorimo o nacionalizmu, onda moramo govoriti i o ulozi Izetbegovića. Izborna kampanja se svodi na to da Izetbegović, Čović i Dodik surađuju, podijelili su institucije između, a kada se radi o političkim odlukama, tu jedan drugog kao koče. Moja sugestija se odnosila na to. Ne isključujem da Dodik govori o secesionizmu i da je to nedopustivo, kao i bilo kakva podjela ili stvaranje novog entiteta, ističe Juratović.

Suverena zemlja

Dodaje da među Bošnjacima ima najviše umjerenih, koji nisu nacionalisti i da je pitanje šta se nudi umjerenim Hrvatima i umjerenim Srbima, da se i oni mogu identificirati sa državom. Osvrnuo se i na dolazak Erdoğana u Zetru i govor Izetbegovića u kojem se, kako kaže, nariču Osmansko carstvo, braća, ponovno spajanje.

– To pomaže hrvatskim i srpskim nacionalistima – Čoviću i Dodiku. Dok se Bošnjaci ne distanciraju od bošnjačkog nacionalizma, Hrvati od hrvatskog i Srbi od srpskog, nikada neće biti mira, uvijek će se voditi kampanje u strahu, jer je on ovdje glavno političko sredstvo, kaže Juratović.

Komentarišući Pangea organizaciju, napominje da je bio govornik na tim skupovima, ali da se na način da se prešućuje uloga SDA i Izetbegovića ne može voditi pokret za jedinstvenu BiH. Napominje i da je BiH suverena zemlja i da nas ne trebaju interesirati ni Srbija ni Hrvatska ni Turska, već BiH i suživot u BiH.

– Što prije pustimo šta Milanović govori, ili Vučić, ili Erdoğan, tim prije će biti bolje. Nacionalizam je rak-rana ove zemlje. BiH ima puno pametnih ljudi širom svijeta koji grade druga društva, jer nemaju ovdje perspektivu. Samo osuđujem nacionalizam. Milanovića dobro znam i žao mi je da se jedna članica EU tako ponaša, neprimjerno, objašnjava Juratović.

Komentarišući medijske navode da je problem nastao oko “legitimnog predstavljanja”, Juratović kaže da je to laž.

– Ono je ostalo u tekstu i po našim izmjenama – legitimno predstavljanje dovodi u situaciju gdje se praktično pospješuje podjela BiH, ali je pomenuto da se moraju međunarodne presude provesti. Bio je dio i oko presude Ljubić u kontekstu da ako priznamo međunarodne, zašto ne priznamo i presude Ustavnog suda BiH, objašnjava Juratović.

Naglašava da je govorio da je potrebno isticati pozitivne primjere u BiH, a ne samo negativne i dodaje da se izbori moraju održati.

Imamo mehanizme

Glavni zadatak međunarodne zajednice je demokratizirati BiH i povesti je na put u EU

– Svako ko blokira izbore, blokira demokraciju i Ustav, što nećemo dozvoliti. Naći ćemo rješenje da se ne desi ono što se desilo Mostaru, gdje su dvije klike podijelile grad i uživale 12 godina, jer se, navodno, nisu mogli dogovoriti. Sada su u pitanju tri klike. Neka se ne zavaravaju, finansirat će, naći ćemo mehanizme. Mogu im preporučiti da strategije – Dodik kaže nešto, pa međunarodna zajednica reaguje i on bude prikliješten uz zid, onda mu uskoči brat Čović, a kada i jedan i drugi više ne znaju šta dalje, onda Izetbegović nešto priredi, nemaju budućnost. Zato mi je bitno u tom papiru da se zna ko su “gazde”, jer se ponašaju tako, a ja vam sigurno kažem – imamo mehanizme, mogućnosti i izbori će se održati, ističe Juratović.

Tvrdi da stvaranje Herceg-Bosne ne dolazi u pitanje i da stvaranje teritorija po nacionalističkoj ideologiji ne dolazi u obzir ni po koju cijenu, ali da je potrebno riješiti i problem preglasavanja u FBiH. Smatra da se međunarodna zajednica mora prestati ponašati tako da je vuku za nos.

– Jako je bitno da se angažiraju, prije svega OHR, on ima te ovlasti. Glavni zadatak međunarodne zajednice je demokratizirati BiH i povesti je na put u EU. Svakoga ko to koči, na bilo koji način, treba sankcionirati, zaključuje Juratović.

Izvor

Možda vam se sviđa

Biznis

Dž. Pol Geti (Jean Paul Getty) rođen je 1892. godine i u drugoj plovini dvadesetog vijeka bio je najbogatiji čovjek na planeti. Osnovao je...

BiH

Sve je spremno za isplatu uvećanih junskih penzija u Federaciji BiH koja će biti 5. jula, potvrdio je za Faktor Amel Lizde, šef Ureda...

Zanimljivosti

Marija Šerifović progovorila je o tome ko bi mogao da je zamijeni u Zvezdama Granda. -Ja sam nezamjenljiva, niko ne pjeva, ne izgleda i...

Zanimljivosti

Popularni pjevač Amar Gile oglasio se na društvenim mrežama emotivnom porukom i čestitao pobjedu Nerminu Handžiću. Naime, Amar je objavio fotografiju sa Nerminom staru...