fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Vijesti

Još nema budžeta ni finansiranja izbora: Može se desiti da ne bude usvojen budžet za ovu godinu, jer imamo tu praksu odranije

Jučer je u Vijeće ministara BiH stigao konačno dokument s potpisom Vjekoslava Bevande (HDZBiH), ministra finansija. On je, nakon snažnih pritisaka i upozorenja međunarodnih zvaničnika da nadležne institucije u Bosni i Hercegovini moraju osigurati 12,5 miliona KM za finansiranje općih izbora, obećao još krajem prošle sedmice da će u ponedjeljak (prekjučer, op. a) u proceduru uputiti Nacrt budžeta institucija i međunarodnih obaveza za ovu godinu.

Opet prevara i odugovlačenje

No, umjesto očekivanog dokumenta, iz Bevandinog kabineta je Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH upućen Dokument okvirnog budžeta institucija (DOB) BiH za period 2022-2024. godine. Bevanda je izjavio da očekuje da će se DOB uskoro naći na dnevnom redu Vijeća ministara BiH kako bi što prije u proceduru bio upućen i budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu.

Kako je pojašnjeno, kada Vijeće ministara usvoji Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, dokument se upućuje Predsjedništvu BiH koje utvrđuje prijedlog Zakona o državnom budžetu, poslije čega ide na konačno usvajanje Predstavničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

– Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH zadao je okvire za budžete institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi 1.073.600.000 KM, od čega su izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivo BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Iz svega navedenog i propisanih procedura, jasno je da BiH u skorije vrijeme – pa najmanje dva mjeseca – neće dobiti državni budžet, a u okviru njega i sredstva za opće izbore koji bi se trebali održati 2. oktobra ove godine. Osim toga, HDZBiH se protivi donošenju odluke da se iz budžetske rezerve osigura 12,5 miliona KM Centralnoj izbornoj komisiji BiH za finansiranje izbora, pa je očito da istrajavaju u namjeri da u nedostatku novca natjeraju CIK da prolongira održavanje izbora.

Upućivanjem DOB-a u proceduru, Bevanda pokušava kupiti dodatno vrijeme za HDZBiH kako bi odgodili izbore i istovremeno pokušali u naredni mjesec-dva izdejstvovati izmjene Izbornog zakona BiH po mjeri te stranke. Ili, još crnji scenarij – da se (nikada) i ne održe.

Hazim Rančić, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, osvrćući se na Bevandino neispunjeno obećanje da će u proceduru zaista uputiti Nacrt državnog budžeta, kaže da je to istrajavanje na blokadi izbora.

Ima rješenje: Vijeće ministara je ovlašteno da donese odluku o posebnim programima kad nema budžeta i to se u ovakvoj očitoj blokadi može uraditi

– Umjesto budžeta, dostavljen je Dokument okvirnog budžeta za period 2022-2024, koji je neophodno usvojiti na Vijeću ministara BiH. Tek nakon toga, vjerovatno će biti upućen nacrt budžeta koji treba razmatrati Vijeće ministara, Predsjedništvo BiH, pa onda oba doma Parlamenta BiH, eventualno u dva čitanja i amandmane, što je sve na dugom štapu. To znači da budžeta nema za dva mjeseca. Nisam siguran da će biti prihvaćena hitna procedura bez amandmana i brzo usvajanje budžeta. U konačnici može se desiti da ne bude usvojen budžet za ovu godinu, jer imamo tu praksu odranije, upozorava Rančić.

Prema njegovim riječima, jedina ispravna stvar je primjena člana 11 stav 5 Zakona o finansiranju institucija BiH, kojim je Vijeće ministara BiH ovlašteno da donese odluku o posebnim programima i njihovom finansiranju u momentu kad nemamo budžet i kad one nisu sadržane u odluci o privremenom finansiranju.

– S obzirom na to da to nisu htjeli u Vijeću ministara, da su to odbili glasanjem da se donese zaključak koji bi obavezao Vijeće ministara još jednom da to uradi, pravno gledajući, bez Bevandinog glasa, nema takve odluke. Jedino što je moguće jeste da OHR u skladu sa svojim ovlaštenjima proglasi odluku kojom će se obezbijediti sredstva CIK-u kako bi se nesmetano proveli izbori u oktobru. Sve ovo je, ustvari, pritisak na CIK, te zahtijevanje da oni, iako su donijeli odluku o provođenju izbora u skladu sa Izbornim zakonom, zbog nedostatka sredstava odgađaju unedogled izbore, što je suprotno odredbama Izbornog zakona i Ustava. Jer, ako nema sredstava, nema ni izbora i očigledno je da ih prisiljavaju da se izbori odgađaju, napominje Rančić.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović kaže da se Dokument okvirnog proračuna BiH za razdoblje od 2022. do 2024. treba što žurnije usvojiti.

Ako bi se okvirni proračun usvojio ovoga tjedna, odmah iza toga bi u proceduru išao Nacrt proračuna, kaže Čović

– Okvirni proračun treba usvojiti što žurnije. Mislim da je ministar financija sinoć zatražio redovitu sjednicu. To su ozbiljne stvari i ne mogu se rješavati telefonskim pozivima. Ako bi se okvirni proračun usvojio ovoga tjedna, odmah iza toga bi u proceduru išao i Nacrt proračuna. Nadam se da ga vrlo skoro možemo imati u proceduri, kako to predviđa zakon. Znači, Vijeće ministara, Predsjedništvo, dva doma Parlamenta i ako to riješimo, onda smo svu ovu priču ostavili iza sebe, rekao je Čović.

Željko Bakalar, član CIK-a, na nedavno održanoj sjednici te institucije, između ostalog, rekao je da je potreba za finansijskim sredstvima za izbore nužnost.

– Novac nam je neophodan ne danas nego jučer. Imamo informacije da se i u međunarodnim krugovima priča da smo komotni da se obezbijedi novac u junu ili julu. To nije tako, rekao je Bakalar, ne precizirajući o kojim zvaničnicima je riječ.

U međuvremenu je portal Istraga.ba objavio tekst u kojem se navodi da se Johann Sattler, šef Delegacije EU, protivi odluci visokog predstavnika u BiH da nametne odluku kojom će se osigurati sredstva za organizovanje općih izbora, te da radi u interesu HDZ-a BiH. Odgovarajući na to, Sattler je za N1 rekao da je izborni proces okosnica svake demokratije.

– U ovakvim okolnostima kada je CIK raspisao izbore, ne moram ni naglašavati potrebu da se osiguraju sredstva za njihovo održavanje. Nema sumnje da će se izbori zaista i održati onako kako je i predviđeno 2. oktobra i to ne treba dovoditi u pitanje. Sa svoje strane mogu samo pozvati nadležne, a prije svega govorim o Vijeću ministara BiH i Ministarstvu finansija i trezora BiH, da u narednim danima zbog hitnosti ovog pitanja donesu sve potrebne odluke koje će omogućiti realizaciju izbora, kaže Sattler.

Jedinstveni stavovi

Podsjetio je da je prošle sedmice komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi uputio dopis Ministarstvu finansija i trezora BiH od kojeg je zatražio da ponovo djeluje.

– Mislim da su samim tim apsolutno jasni stavovi EU kada je riječ o izborima i ovoj temi. Nema razloga da bilo ko izbore dovodi u pitanje i još ću naglasiti da smo jedinstveni u stavovima o ovom pitanju sa svim našim partnerima, ne samo u EU već i u svim našim državama članicama, SAD-u i Uredu visokog predstavnika, poručuje Sattler.

Izvor

Možda vam se sviđa

Biznis

Dž. Pol Geti (Jean Paul Getty) rođen je 1892. godine i u drugoj plovini dvadesetog vijeka bio je najbogatiji čovjek na planeti. Osnovao je...

BiH

Sve je spremno za isplatu uvećanih junskih penzija u Federaciji BiH koja će biti 5. jula, potvrdio je za Faktor Amel Lizde, šef Ureda...

Zanimljivosti

Marija Šerifović progovorila je o tome ko bi mogao da je zamijeni u Zvezdama Granda. -Ja sam nezamjenljiva, niko ne pjeva, ne izgleda i...

Zanimljivosti

Popularni pjevač Amar Gile oglasio se na društvenim mrežama emotivnom porukom i čestitao pobjedu Nerminu Handžiću. Naime, Amar je objavio fotografiju sa Nerminom staru...