Još jednom ‘Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska’ dovodi najbolje

4

Poštovanje i vrednovanje djece ne bi smjelo ovisiti o njihovim postignućima. Njihovo dostojanstvo je osnovno ljudsko pravo. Stoga bi se škole morale fokusirati na jačanje njihovih osobnosti i identiteta, riječi su nagrađivanog finskog nastavnika i inovatora u edukaciji Jukke Sinnemäkkija.

O tome kako je u vlastitom razredu pobijedio pasivnost i nezainteresiranost među djecom, Sinnemäkki će predavati 15. studenog u Zagrebu, na jubilarnoj petoj konferenciji “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”, u organizaciji 24sata. Konferencija je posvećena unapređenju obrazovanja u Hrvatskoj i jedina je obrazovna konferencija koja već godinama otvara najvažnija pitanja hrvatskog obrazovnog sustava te jedina sustavna kampanja za bolje obrazovanje.

Brend 24sata već se pet godina, odnosno čak 1838 dana, bori za bolje obrazovanje u Hrvatskoj. Svakodnevno pratimo i obrađujemo najvažnije, najbolnije, ali i najsvjetlije teme u području koje oblikuje ne samo cijelo naše društvo, nego i našu budućnost.

Ovogodišnje peto, slavljeničko izdanje konferencije održat će se u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, za vrijeme trajanja Interlibera, vodećeg međunarodnog sajma knjiga na ovim prostorima.

Kao i prethodnih godina, konferencija će ugostiti brojna zvučna imena iz obrazovnog sustava – resornu ministricu Blaženku Divjak, nastavnike poput inovativnog profesora geografije Dejana Nemčića, ali i neke od najboljih hrvatskih učenika koji su na brojnim natjecanjima osvojili mnoge vrijedne nagrade.

Kroz našu kampanju “Cool je biti pametan” promoviramo važnost znanja i obrazovanja te neke od naših najboljih učenika, a upravo su nagrađivani učenici nositelji te kampanje.
U pet godina kroz projekt “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska” predstavili smo više od 800 nastavnika, predavača, projekata i učenika te objavili više od 400 priča o malim genijalcima i profesorima koji ruše barijere.

Ove godine, među najzvučnijim imenima konferencije, ističe se Jukka Sinnemäkki, finski nagrađivani učitelj koji je osvojio globalnu nagradu za najboljeg učitelja zahvaljujući svojem predanom i inovativnom načinu rada u osnovnoj Kršćanskoj školi u gradu Jyväskylä na zapadu Finske. U radu sa svojim učenicima odbacio je klasično ex-katedra predavanje, gdje su, kako sam navodi, djeca pasivizirana. Umjesto toga, uveo im je koncept učionice u kojoj se sjedi na podu ili u ležaljkama, a prostor je ispunjen didaktičkim elementima, dok djeca gradivo usvajaju radeći zajednički, u svojem ritmu.

A zašto je neophodno važno mijenjati način podučavanja i rada s djecom te hoćemo li to postići novostima koje donosi kurikularna reforma, pitat ćemo paneliste na prvom panelu “Reforma 2019.: Što smo htjeli, a što dobili?”. Kako najbolji učenici dolaze do svojih fantastičnih rezultata i na međunarodnoj razini te imaju li u tome podršku sustava, raspravljat ćemo u panelu “Znanje je IN: Cool je biti pametan”, a mladi nositelji kampanje, nagrađivani hrvatski učenici i studenti, na pozornici će nam otkriti tajne svojeg uspjeha.

Na pozornici će nam se pridružiti i znanstvenik Korado Korlević, inače voditelj Zvjezdarnice Višnjan, koja je ove godine pretekla NASA-u u praćenju i otkrivanju asteroida te se popela na zlatno prvo mjesto. Zato ne propustite obrazovnu konferenciju “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”, jedinu sustavnu kampanju za poboljšanje i unapređenje obrazovanja u Hrvatskoj, na kojoj će publika imati interaktivnu ulogu.