fbpx
Vijesti

Ja radim odmah nakon škole

I work right after school (Ja radim odmah nakon škole) naziv je projekta koji provodi Udruženje poslodavaca Zenice, a finansira Ambasada SAD-a u BiH. Projekat ima za cilj promovisati žensko poduzetništvo i deficitarna zanimanja – kuharica, slastičarka i pekarka u ZDK-u putem promocije stručnog obrazovanja, saradnje s roditeljima, školama, poduzetnicima.

– Ovim projektom Udruženje poslodavaca Zenica će sarađivati sa četiri mješovite škole u Zenici, Kaknju, Zavidovićima i Olovu. Projektom će se obezbijediti četiri promotivna filma/videospota za srednje škole u ZDK-u koje u okviru svojih programa školovanja imaju zanimanja kuhar i/ili pekar i poslastičar. U izradu scenarija za promotivne videe biće uključeni predstavnici škola, a kroz spotove promovisat će se ne samo tematska deficitarna zanimanja već i razbijati stereotipi i predrasude o ovim zanimanjima, kazala je Senaida Turkić, članica UO Udruženja poslodavaca Zenica.

Prema riječima Adele Mehinagić, sekretarice UP-a Zenica, istraživanja su pokazala da u BiH vrlo malo djece upisuje ova zanimanja upravo zato što ih ne smatraju poželjnim i prosperitetnim, a uz izradu promotivnih spotova projektom će se u školama u Zenici i Kaknju obezbijediti i radionice izrade biznis-planova za završne razrede učenika ovih zanimanja. 

Izvor

Oznake: Izdvojeno, Vijesti

Možda vas zanima