fbpx

IZLOŽEN IŽIVLJAVANJU, MALTRETIRANJU I MUČENJU: Hoće li Boki 13 ostati trajni invalid?

od Urednik

Osuđeni makedonski šoumen Bojan Jovanovski, poznat kao Boki 13, smješten je u gradsku bolnicu u Skoplju, gdje će biti operisan, saopštio je danas njegov pravni tim.

Advokati Jovanovskog navode da je ta operacija želuca veoma rizična, da je ishod nepoznat, i dodaju da se hirurzi koji će je izvesti “ograđuju od rizika i odgovornosti zbog njene složenosti”, prenIijela je agencija Makfaks.

Oni tvrde da je ta rizična operacija – “totalna gastrektomija” posljedica toga što Jovanovski u zatvoru “Idrizovo” nije liječen po ljekarskim uputstvima.

Pravni tim Jovanovskog navodi da je uputio novi zahtjev za prekid izdržavanja zatvorske kazne zbog toga što nema drugog načina da se sanira njegovo stanje, i dodaje da “to dokazuje i ovo alarmantno pogoršanje”.

Javnosti su se prethodno obratili roditelji Jovanovskog, tvrdeći da će njihov sin poslije operacije u najboljem slučaju ostati trajni invalid, i navodeći da će za to tražiti odgovornost.

Oni su naveli da je njihov sin u lošem zdravstvenom zbog toga što je u zatvoru bio “izložen iživljavanju, maltretiranju i mučenju”.

Jovanovski, koji od juna 2021. izdržava devetogodišnju zatvorsku kaznu za iznudu novca od biznismena Jordana Kamčeva, zadržan je 2. novembra 2022. u skopskoj bolnici, gdje je iz zatvora doveden na kontrolni pregled.

Njegov advokat Vladimir Tufegdžić rekao je tada da je razlog za njegovo zadržavanje na hirurškoj klinici pogoršanje zdravstvenog stanja, zbog toga što ne dobija propisanu terapiju i nema adekvatno liječenje u zatvoru.

Jovanovski je u oktobru prošle godine pretučen u zatvoru “Idrizovo”, a zbog pogoršanog zdravstvenog stanja prethodno je više puta bio na dodatnim bolničkim pregledima.

(Express/Alo)

Izvor

Možda vam se sviđa

O nama

cropped-LogoBH.png

Bosanskohercegovački internet portal!

@2023 BH Portal – Sva prava zadržana. Designed and Developed by RBI.