fbpx
Vijesti

Izetbegoviću zasmetala Escobarova izjava: Na čemu on bazira ovakve tvrdnje?

Bakir Izetbegović, predsjednika SDA, jutros je prokomentarisao izjave specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara.

Riječ je o Escobarovoj izjavi pred Vanjskopolitičkim odborom Senata SAD-a, a Izetbegoviću je zasmetala Escobarova tvrdnja o tome kako su odluke visokog predstavnika otvorile vrata funkcionalnijoj FBiH i spriječile dominaciju Vlade RS u odnosu na Vladu FBiH.

Izetbegovićevu reakciju ovim putem prenosimo u cijelosti: 

– Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar je na nedavno održanom saslušanju pred Vanjskopolitičkim odborom Senata SAD-a izjavio da odluka Visokog predstavnika o privremenoj suspenziji Ustava FBiH „otvara vrata funkcionalnijoj FBiH i pravi balans prema RS-u koji je dugo dominirao državom jer nije bilo Vlade FBiH da se suprotstavi“.

Možda se površnim poznavaocima prilika u BiH i mogu ponuditi ovakva tumačenja, ali se građani ove zemlje s pravom i zabrinutošću pitaju na čemu specijalni izaslanik bazira ovakve tvrdnje? One naprosto ne odgovaraju istini. Niti je privremena suspenzija Ustava FBiH kojom se pri formiranju Vlade FBiH zaobilazi potpredsjednik FBiH – Bošnjak i većinska volja bošnjačkog naroda „otvorila vrata funkcionalnijoj FBiH“, niti je „RS dominirala državom jer nije bilo Vlade FBiH da joj se suprotstavi“.

Jer, nije mandat Vlade FBiH da se suprotstavlja napadima entiteta RS na Dejtonski mirovni sporazum. To je obaveza državnih institucija, prije svega pravosuđa, a posebno je to obaveza Visokog predstavnika, država svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma i Vijeća za provedbu mira, koji se već deceniju povlače pred drskošću Milorada Dodika, ohrabrujući time nove i ozbiljnije napade.

Udare na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine zaustavljao je Ustavni sud BiH i to isključivo na osnovu apelacija koje je putem ovlaštenih predstavnika dostavljala SDA. Stoga je nejasno zašto je dio međunarodne zajednice uložio trud da iz izvršne vlasti izbaci upravo SDA, a ne one snage koje su odgovorne za napade na Dejtonski mirovni sporazum.

Ono u čemu entitet RS jeste “dominirao” u odnosu na FBiH jesu destruktivne politike koje su ugrožavale stabilnost BiH i regiona, opstruirale rad državnih institucija, usporavale razvoj i integracijske procese. Dominirali su i u iznosu novca utrošenom na lobiranje u SAD-u.

U svim ostalim parametrima koji zaista jesu nadležnost entitetskih vlada, dominirala je Vlada FBiH, što potvrđuju ekonomski parametri. Iznos BDP-a, visina plaća i penzija, razvoj privrede, stabilnost javnih preduzeća, stopa nezaposlenosti, udio u ukupno uplaćenim indirektnim porezima i učešće javnog duga u odnosu na ostvareni BDP samo su neki od parametara u kojima Vlada FBiH snažno dominanira u odnosu na entitet RS, rekao je Izetbegović.

Izvor

Oznake: ,

Možda vas zanima