fbpx

IZ VAREŠA U BIJELI SVIJET: Ovdje se diše i pjeva jednom dušom

od Urednik

Pet godina uspješnog djelovanja obilježava nizom zanimljivih programa udruženje „Moja prva nota“, koje u gradu Varešu i vareškoj općini okuplja ljubitelje muzike svih žanrova. Tako, uz prvenstvenu želju da muzički obrazuju mlade ljude iz ovog lijepog kraja koji baštini bogatu kulturnu istoriju, priređuje programe koji njegju muzičku tradiciju ovog podneblja, ali i klasičnu, duhovnu, tamburašku, pa i rok-muziku.

Ponosni predsjednik udruženja, profesor Igor Hinger uvijek ističe:

-Puno je mladih u „Mojoj prvoj noti“ naučilo osnove muzičkog izražavanja. I sada sa svojim učiteljima čini bogatim kulturni život u vareškom kraju, ali i uspješno sudjeluju na muzičkoj sceni BiH, pa i šire.

A u povodu godišnjice rada, ovo udruženje uvijek pred kraj godine priredi svojevrsno druženje sa građanima Vareša u dvorani Kultirnog centra u središti grada, uz slobodan ulaz, načine program u kome se izvode „pjesme za dušu“ i zajedno pjevaju izvođači programa i posjetioci. Na ovogodišnji koncert nazvan „Prijatelji po tamburi“ stigli su prijatelji iz Viteza, Marko Krišto i ansambl „Lašvanske tamburice“, zatim vrsni sevdah interpretator iz Sarajeva Andrija Števanić, te zenički sevdalija Hajrudin Halač Heli. Domaće „snage“ – mladi tamburaši „Moje prve note“, te Nađa i Mirza Imamagić, Rusmir Berberović i Azemina Likić, takođe su dali svoj doprinos izuzetno dobrom raspoloženju, pa se uz prisutvo prijatelja i iz drugih mjesta iz BiH,u izuzetno srdačnoj atmosferi istinski veselilo do dugo u noć.

Mnogi su posjetioci, poput Bajre Derviševića iz Visokog, mobilnim telefonima, putem društvenih mreža direktno prenosili ovo veselje u cijeli bijeli svijet.

-Često sam voditelj na sličnim susretima i programima širom BiH, pa i izvan granica, ali ovaj program u Varešu nikad ne bih propustio. Tu se naprosto diše i pjeva jednom dušom, pa uz sevdalije i tamburaše i ja se pridružim pjevanju i napunim i svoje srce – ispričao nam je svoje dojmove voditelj Enver Šadinlija.

A Igor Hinger i njegovi saradnici do kraja godine pripremaju i nove programe – rok festival, Božićni i Novogodišnji koncert.

-Idemo dalje, nizati nove note, na svoju i radost naših sugrađana – kaže marljivi predsjednik udruženja „Moja prva nota“ Igor Hinger.

Izvor

Možda vam se sviđa

O nama

cropped-LogoBH.png

Bosanskohercegovački internet portal!

@2023 BH Portal – Sva prava zadržana. Designed and Developed by RBI.