Povežite se sa nama

Stranke

Iz PDA pozvali Novalića da poništi odluke i da novac raspodijeli ravnomjerno!

Objavljeno

-

Članovi Klub zastupnika PDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH pozivaju federalnog premijera Fadila Novalića da građanima javno prezentira kojim se kriterijima vodila Federalna vlada, na čelu sa SDA, kada je donosila odluke o raspodjeli finansijske pomoći budžetima kantona, gradova i općina u svrhu pomoći u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv koronavirusa i sanaciji posljedica nastalih usljed proglašene pandemije.

Jesu li neki važniji

Tako je, kako navode, odlukama o dodjeli finansijske pomoći budžetima kantona, odnosno gradova i općina, u visini od 21 miliona KM, Tuzlanskom kantonu pripao samo milion KM, dok je sedam općina, odnosno gradova, dobilo ukupno 1.740.000 KM.

– Kada uzmemo u obzir činjenicu da u ovim općinama, odnosno gradovima, živi 166.280 osoba prema popisu stanovništva iz 2013. godine, a da šest općina, odnosno gradova u kojima je, prema istom popisu, nastanjeno 278.748 stanovnika, nije dobilo niti jednu jedinu marku, nameće nam se pitanje da li se premijer Novalić vodio parolom svog šefa pa su mu važniji građani pojedinih općina, odnosno gradova, nego svi ostali podjednako – navodi se u saopćenju.

Iz PDA poručili Novaliću: Politika jednakog tretmana vam je strana - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Iz Kluba zastupnika PDA poručili su Novaliću da ga “ako ima amneziju uzrokovanu nastalim događajima, podsjećaju da u Tuzli i Srebreniku, kojima on nije ništa dodijelio, ima najviše zaraženih od koronavirusa, a slijede ih Sapna, Lukavac i Gračanica, dok virus, srećom, još nije zahvatio Kalesiju i Gradačac”.

– No, bitno je da ste iznosom od skoro 70 posto od ukupnog budžeta za najmnogoljudniji kanton nagradili Živinice, političku bazu SDA, iz koje dolazi premijer Tuzlanskog kantona, a čija je Vlada prošle godine odbila nabavku potrebne medicinske opreme radi razvoja i unapređenja zdravstvene zaštite javnih zdravstvenih ustanova TK. Time su nanijeli nemjerljivu štetu zdravstvenom sistemu pa i samim građanima Tuzlanskog kantona u ova teška vremena.

Traže poništenje odluke

Gospodine Novaliću, u vrijeme kada je skoro cijela Bosna i Hercegovina suočena sa pandemijom koronavirusa i kada je svakom čovjeku, općini, gradu i kantonu pomoć zaista neophodna, ovom neravnomjernom dodjelom finansijske pomoći pokazali ste da vam je politika jednakog tretmana i ravnomjernog razvoja, za koju se PDA snažno zalaže, itekako, strana – navodi se u saopćenju.

Iz PDA su na kraju pozvali Vladu FBiH i premijera Novalića da odluke o dodjeli finansijskih sredstava za pomoć ponište te da predviđena sredstva ravnomjerno raspodijele svim općinama i gradovima kako bi svi imali jednak novčani tretman u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv koronavirusa. 

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Stranke

DF: Pozivamo pošteni dio SDP-a da se očituje o aferi pranja novca

Objavljeno

-

Od

Demokratska fronta još jednom poziva nadležne organe da istraže upletenost SDP-a BiH u regionalnu aferu sa pranjem novca.

– Imajući u vidu da su se u javnosti pojavile informacije o saradnji subjekata koji se terete za pranje novca sa SDP-om BiH i HDZ-om BiH a u cilju umanjivanja šansi kandidata DF-a za člana Predsjedništva na zadnjim izborima (aktuelnog člana Predsjedništva) pozivamo i rukovodstvo SDP-a da se očituje o ovim navodima – saopćili su iz DF-a.

Navode da ne žele vjerovati da je politička opcija poput SDP-a bila spremna i da putem kriminalnih radnji u saradnji sa HDZ-om sprječi izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH, i time “antidržavnoj osovini Čović – Dodik omogući realizaciju plana B odnosno preuzimanje političke većine u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, što bi imalo nesagledive posljednice po NATO i evropski put Bosne i Hercegovine”.

Demokratska fronta - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Od savjesnih članova SDP-a očekujemo da traže odgovornost za takvo postupanje rukovodstva SDP-a BiH. Mi u DF-u još uvijek pamtimo maliciozna i energična prozivanja DF-a i predsjednika Komšića zbog afera unutar drugih stranaka, a sa kojima DF i predsjednik Komšić nemaju nikakvih dodirnih tačaka, stoga nas čudi šutnja poštenog dijela SDP-a, za kojeg smo uvjereni da nije uzimamo učešća u bilo kakvim antidržavnim i kriminalnim mahinacijama.

Od SDP-ovog partnera, odnosno od Naše stranke, ne očekujemo nikakvo očitovanje, jer je svim građanima Bosne i Hercegovine poznat slučaj „Falatar“. U tome smislu ne začuđuje nas ni šutnja desnog lidera „lijevih“ stranaka, Elmedina Konakovića – saopćeno je iz DF-a.

Nastavite čitati

Stranke

Bakir Izetbegović se obratio članovima i simpatizerima SDA

Objavljeno

-

Od

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović obratio se članovima i simpatizerima te stranke povodom 30 godina postojanja SDA.

Te tri decenije su, kako je kazao, period borbe za opstanak i ravnopravnost Bošnjaka, suverenitet Bosne i Hercegovine, te za slobodu, demokratiju i prosperitet bosanskohercegovačkog društva.

Kada kažem naš narod, ne mislim samo na Bošnjake, mislim na sve one koji nemaju rezervnu domovinu, niti rezervnu politiku kada je u pitanju ravnopravnost građana i naroda Bosne i Hercegovine. Na sve one koji su, zajedno sa Bošnjacima branili, i spremni su da ponovo brane teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje, njenu čast i ugled, njenu bit koju je rahmetli Alija Izetbegović opisao kao “vjeru da različite vjere i kulture mogu živjeti zajedno”.

Ovu značajnu godišnjicu nažalost dočekujemo u vanrednim prilikama koje nam je donijela pandemija COVID-19. Stoga ćemo svečani skup planiran za današnji dan održati kada se za to steknu prilike, vjerovatno u septembru ove godine.

Tada ćemo dodijeliti i zahvalnice zaslužnim članovima koji su svojim radom dali poseban doprinos istorijskoj ulozi SDA u proteklim decenijama.

A sve je počelo prije 30 godina kada je grupa od 40 hrabrih intelektualaca, umjetnika i poduzetnika odlučila rizikovati slobodu i osnovati prvu alternativnu političku stranku u BiH. Nukleus Inicijativnog odbora su činili intelektualci i aktivisti suđeni u “Sarajevskom procesu”, većinom bivši članovi zabranjene organizacije “Mladi muslimani”, borci za slobodu koji su bili spremni ponovo robijati u komunističkim kazamatima: Alija Izetbegović, Omer Behmen, Hasan Čengić, Džemaludin Latić, Šaćir Ćerimagić, Sulejman Čamdžić, Tarik Muftić.

Snažnu potporu je dala grupa aktivista okupljenih kroz djelovanje pri Zagrebačkoj džamiji: Šefko Omerbašić, Salem Šabić, Mustafa Cerić, Šemso Tanković, Kemo i Faris Nanić. Zatim bardovi sevdalinke Safet Isović i Omer Pobrić. Poduzentici Muhamed Čengić, Abdulah Skaka, Fehim Nuhbegović. Većina članova Inicijativnog odbora nisu više među živima, preselili su na Bolji svijet. Neka je Božiji rahmet na njihove hrabre i plemenite duše. Prvoosnovanoj Stranci su snažnu podršku od samog osnutka dali Bakir Tanović, Sulejman Ugljanin, Ejup Ganić, Edhem Bičakčić, Irfan Ajanović, Adil Zulfikarpašić, Muhamed Filipović i drugi.

Zulfikarpašić i Filipović su pomogli da Stranka dobije početni zamah, ali su napravili i prvi raskol u SDA, pred same jesenje izbore 1990. Raskoli će nas zatim pratiti kao loš usud. Prvi sa Zulfikarpašićem je bio najbolniji.

Sljedeći sa Fikretom Abdićem – najtragičniji. A onaj sa Harisom Silajdžićem – najdublji.

A zatim smo izgleda stekli “imunitet”. Jer sve što je slijedilo nije moglo bitnije poremetiti putanju SDA. Kada iz današnje perspektive analiziramo razloge za stare i nove raskole unutar SDA možemo konstatovati da to nisu bila različita politička gledanja, jer politike novosnovanih stranaka su redovito bile skoro pa identične sa politikom SDA. Bile su to, dakle, liderske ambicije, želja da se bude prvi, a ne drugi, treći, ili tridesetitreći u stranačkoj hijerarhiji.

U protekle tri decenije SDA su predvodila tri predsjednika. Prvi, i po hronologiji, a i po svemu bitnome, je Alija Izetebegović – utemeljitelj SDA, neosporni Bošnjački i bosanskohercegovački vođa i prvak.

Njegovo vrijeme je bilo najteže i najhitnije. U prvoj polovini njegovog jedanaestogodišnjeg mandata vraćene su vjerske i građanske slobode, uspostavljeno je višestranačje, organizovan referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, vraćen je suverenitet države, organizovana i naoružana Armija BiH, odbranjena zemlja od višestruko jačeg, udruženog agresora.

Bošnjaci su vratili svoje historijsko ime, ime bosanskog jezika, bili su osnovna snaga političke, vojne i diplomatske odbrane BiH. Postali su faktor bez kojeg nema nijedne ozbiljne računice na prostoru Balkana.

Od 1463. do 1992. godine Bosnom su vladali drugi. Njeni sinovi su ginuli diljem svijeta pod tuđim zastavama. NIKADA više neće biti tako, i to je zasluga prve generacije kadrova SDA čijoj su političkoj procjeni bosanskohercegovački patrioti vjerovali bez rezerve. U tom kratkom vremenu su položeni temelji neovisne Bosne i Hercegovine, i zaliveni najjačim vezivom – krvlju patriota i nevinih žrtava.

Da nije bilo Alije Izetbegovića, Patriotske lige koju je osnovala SDA, kadrova SDA koji su u uslovima totalne blokade uspjeli da naoružaju Armiju R BiH, da nije bilo 200.000 boraca, komandira i komandanata Armije Republike Bosne i Hercegovine spremnih da se suoče sa smrću – danas ne bi bilo Bosne i Hercegovine!

Nakon teškog Dejtonskog kompromisa, kojim je zaustavljeno rušenje zemlje i stradanje naroda, uspostavljen mir i sačuvana država Bosna i hercegovina, uslijedile su godine reintegracije i obnove države.

I u tim procesima su lidersku ulogu imali Alija Izetbegović i SDA.

Dezintegracijske sile će zadugo biti žive u BiH. Bit će novih napada na suverenitet države, pravice se namjerne krize i blokade, zagovarati podjele. Pokušavat će nas zamoriti. Ali nikada u tome neće uspjeti.

Zastava BiH koja se zavijorila pred zgradom Ujedinjenih nacija 22 maja 1992 nikada više neće biti skinuta. Jer to je volja bosanskohercegovačkih patriota, i to je volja i interes sila i velesila koje su u odbranu BiH uložile vlastiti ugled i autoritet.

Uvijek će onaj bolji, civilizirani, demokratski, slobodoumni dio svijeta biti uz multietničku Bosnu i Hercegovinu. Šovinističke snage koje bi da razdvoje ljude i narode u BiH će dobivati podršku šovinističkih, ultradesničarskih, ksenofobnih snaga koje razdvajaju i teroriziraju diljem svijeta. Takve snage ponekad ojačaju, buknu, ali nikada ne mogu odnijeti trajnu pobjedu. Jer ljudskom rodu donose zlo i nazadak.

Dobro će uvijek, i nanovo, nadjačati zlo.

Izetbegović: Kako smo radili 30 godina - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Alija Izetbegović je imao težak, ali lijep i smislom ispunjen život. Proveo ga je u borbi, sedamnaest godina je bio u zatvorima i ratovima. Njegova dženaza je bila nalik njegovom životu – teška i veličanstvena. Bosanski patrioti su dostojno ispratili svoga vođu.

Naslijedio ga je tihi i uporni radnik i borac Sulejman Tihić. Njegova politička filozofija – korak po korak – ali uvijek naprijed, davala je rezultat.

I Tihićeva prva polovina mandata je bila plodotvornija od druge polovine. Od 2001. do 2006. su postignute značajne reforme koje su osnažile državu i uklonile dio anomalija koje je sadržavao Dejtonski mirovni sporazum – suprotstavljene vojske, obavještajne i granične službe su ujedinjene u jedan sistem.

Uz podršku međunarodne zajednice, koju su u tom vremenu predvodili odlučni Paddy Ashdown i ambasadori SAD-a uvedena je jedinstvena valuta, usvojena himna BiH, formiran Brčko distrikt, formirana Centralna izborna komisija, uspostavljen Sud i tužilaštvo BiH, Državne sigurnosne agencije, Uprava za indirektno oporezivanje, Direkcija za evropske integracije itd.

Tihić je od Izetbegovića naslijedio dobar tim izraslih političara koji su na pozicijama premijera i predsjedavajućih parlamenata iznijeli obiman reformski paket. Halid Genjac, Šefik Džaferović, Adnan Terzić, Nedžad Branković, Mustafa Mujezinović, Adil Osmanović su bili glavni oslonac Sulejmana Tihića, ali i Bosne i Hercegovine u tom vremenu. Dio njih će postati konstanta i prepoznatljivo lice SDA. Nosiće okosnicu političkog života od vremena Alije Izetbegovića pa do današnjih dana.

Tihić je nastavio Alijinim putem i kada je u pitanju korištenje Ustavnog suda BiH u svrhu uklanjanje anomalija i relikta u državnom sistemu. Samo predsjednici SDA – Dva Izetbegovića i Tihić su znali iskoristiti ovu mogućnost. I rezultat je vidan: ustanovljena je konstitutivnost naroda na cijeloj teritoriji BiH, odbranjena je državna imovina, sačuvana su državljanstva stotina hiljada BH građana u dijaspori, ukinuti nacionalistički simboli i praznici.

Sulejman Tihić je bio uporan i sistematičan čovjek. Uporan je bio i u pokušajima da Bosna i Hercegovina napravi snažnije reformske iskorake. Podupirali su ga moćni prijatelji iz međunarodne zajednice.

A zaustavile su ga mane i slabosti koje, nažalost, dio našeg naroda posjeduje – naivnost, vjera u olako dana obećanja populista, borba za vlast i vlastitu poziciju po cijenu interesa države i naroda. Obaranjem Aprilskog paketa ustavnih reformi i Reforme policije, bošnjački političari su napravili nepravdu Tihiću, ali prije svega vlastitom narodu. Odbacili su dobra rješenja, zaustavili su reformski zamah i otvorili prostor za kontraofanzivu antibosanskih snaga koja traje do danas.

Posljednje dvije godine mandata Sulejman Tihić je bolovao i napustio nas je 25. septembra 2014, u jeku izborne kampanje. Neka mu je laka zemlja rodnog Bosanskog Šamca u koju se vratio.

Ja sam, zbog Sulejmanove bolesti, rukovođenje Strankom počeo preuzimati već te 2014. Za predsjednika sam izabran na Kongresu SDA 2015 godine. Manje-više isti sastav rukovodstva SDA je u sljedećih pet godina uložio napore u ostvarenje tri cilja:

– Zaustaviti negativne trendove i ponovo pokrenuti reformske procese sa ciljem postizanja članstva BiH u EU i NATO savezu.

– Ojačati privredu BiH i otvoriti minimalno 100.000 novih radnih mjesta.

– Vratiti snagu Stranci demokratske akcije i ponovo je pozicionirati kao najjaču BH političku partiju.

Vratili smo snagu i izborne pobjede SDA-u. Ponovo dobivamo podršku 300.000 glasača na izborima. SDA je okosnica skoro svih vlada O kojima odlučuju bošnjački glasači – u kantonima, Federaciji i državi BiH. Isto je sa pozicijama načelnika – više od polovine načelnika u opštinama sa bošnjačkom većinom su kadrovi SDA. Mi dajemo članove Predsjedništva BiH, predsjedavajuće skupština i parlamenata, premijere i većinu ministara.

Reformski procesi su nastavljeni. Uz ogromne otpore i opstrukcije krećemo se ka članstvu u globalnim asocijacijama – Evropskoj uniji i NATO savezu.

Najznačajniji uspjeh je postignut u obnovi ekonomije.

U proteklih pet godina smo kreirali više od 100.000 novih radnih mjesta, BDP je povećan sa 27 na 33 milijarde KM, prosječna plaća sa 830 na 930 KM, prihodi od indirektnih poreza sa 6 milijardi na skoro 8 milijardi KM. Prihodi od direktnih poreza su u RS stagnirali, ali su u Federaciji porasli sa 3 na 5 milijardi KM, izvoz sa 9 na skoro 12 milijardi KM.

Broj turističkih noćenja je u ovom periodu skoro udvostručen.

Ovo su ubjedljivo najbolji ekonomski pokazatelji u postdejtonskom periodu i rezultat su vlada predvođenih Novalićem i Zvizdićem.

Federacija BiH se postepeno pretvara u veliko gradilište. Trenutno se gradi 41 kilometar autoputa na Koridoru Vc, osigurana su sredstva i u pripremi je gradnja sljedećih 76 km, uključujući i tunel Prenj, najduži tunel u ovom dijelu Evrope.

Osigurana su sredstva za gradnju brzih cesta porema Goraždu, Neumu, Travniku i Bihaću. Realan je i projekat gradnje autoputa prema Beogradu kojim će biti riješena veza Sarajeva sa Tuzlom i distriktom Brčko.

Gradnja bloka 7. u Tuzli je krenula. U toku je i rekonstrukcija aerodroma u Sarajevu, u sljedeće dvije godine krenuće i rekonstrukcija mostarskog i tuzlanskog, kao i izgradnja bihaćkog aerodroma.

Pandemija Korona virusa i njene posljedice na BH ekonomiju su nas usporile. Ali usvojili smo potrebne zakone, mjere, rebalans budžeta koji je uvećan u odnosu na postojeći. Zaustavili smo negativne trendove i imamo šansu da ih preokrenemo u svoju korist. I da nastavimo sa razvojem.

Stranka demokratske akcije je dugo dio vlasti. Njeni kadrovi su uložili ogroman napor radeći vrijedno i pošteno za boljitak zemlje i naroda. Ali bilo je i grešaka pogrešnih izbora, loših ljudi. Nekom prilikom, govoreći o problemu korupcije koja neumitno prati vlast, rahmetli Alija je u svom stilu izrekao kratku i preciznu formulaciju – “vlast privlači loše ljude, a dobre kvari”.

Bilo je u SDA loših ljudi, a neki dobri su se kvarili. I mi smo ih odstranjivali.

I nastavićemo da ih odstranjujemo, da branimo čast i poziciju stranke bez koje Bosna i Hercegovina nije sigurna, i bez koje ne može naprijed.

Korupcije ima u svim strankama koje su dio vlasti. Ali najveća povika i ljutnja naroda je uvijek išla prema SDA. Nama i mediji i narod “cjepaju dlaku na četvero”. To nam treba biti upozorenje, ali i priznanje – narod želi zdravu i poštenu SDA, zdrav i čvrst oslonac. I mi ćemo mu takav oslonac uvijek i ponovo osigurati!

Bosna i Hercegovina je prelijepa zemlja. Ima sve što njenim narodima treba, što mnogi narodi mogu samo da priželjkuju. Ima izvanrednu geografsku poziciju, raznovrsnu klimu, rijeke i jezera, planine i ravnice, šume i rude, slojevito historijsko i kulturno nasljeđe. Tragove tri velike imperije.

Najhitniji resurs su njeni vitalni i kreativni ljudi koji redovito iskažu čudesan talenat i potencijal kada se nađu u uređenom sistemu, u organizovanom društvu koje pruža šansu. Krećemo se u smjeru stvaranja takvog društva i okruženja. Kada ga, s Božijom pomoći i ostvarimo – moći ćemo reći da je SDA dovršila historijsku misiju.

Politička utrka koju vodimo je maratonska. Prešli smo 3o kilometara. Dug put je iza nas.

Na tom putu su nas, naš narod i našu zemlju napadali – mi smo ih branili.

Oni su rušili – mi smo popravljali i gradili.

Oni su zavađali – mi smo mirili.

Oni su vrijeđali – mi smo praštali.

Oni su postavljali blokade – mi smo ih uklanjali

Oni su proizvodili krize – mi smo ih rješavali.

I tako će se to nastaviti. I tako će to i završiti. Oni koji proizvode nered i konflikt će se umoriti – Mi se nećemo umoriti!

Dragi članovi i simpatizeri SDA,

Neke istine su neupitne, priznaju ih i oni koji nas vole i oni koji nas ne vole.

– Prva istina je: da je proteklih trideset godina najznačajniji historijski period za našu zemlju i naš narod još od vremena pada srednjevjekovne Bosne.

– Druga istina je: da je SDA bila nosilac historijskog tereta i kretanja u tom vremenu. I da je taj teret iznijela.

– Treća istina je: da posao na uspostavljanju sigurne, stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine još nije završen. I da taj posao mogu dovršiti samo oni koji su ga i započeli.

Zato podmladimo i osnažimo redove Stranke demokratske akcije. I budimo svjesni historijskog vremena u kom smo djelovali, vlastite uloge u njemu, i značajnog posla koji je još uvijek pred nama.

Budimo ponosni što smo imali priliku biti dijelom SDA, a time i dijelom historije BiH!

Živi i zdravi bili – samo hrabro i uporno – idemo dovršiti posao koji je započela prva generacija SDA.

Generacija rahmetli Alije Izetbegovića!

Nastavite čitati

Najčitanije