fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Crna hronika

Islamska država preuzela odgovornost za napad na hram Sikha u Kabulu

Grupa Islamska država preuzela je odgovornost za napad na hram Sikha u glavnom gradu Afganistana Kabulu u kojem je ubijen najmanje jedan vjernik i ranjeno sedam drugih.

Islamska država je to saopćila na svojoj web stranici Amaq kasno u subotu, prenosi AP.

U saopćenju se navodi da je napad na “sikhski i hinduistički hram” bio odgovor na navodne uvrede koje je na račun Poslanika Muhameda, centralne ličnosti islamske religije, iznijela zvaničnica indijske vlade. Nije navedeno ime zvaničnice.

Naoružani napadači su u subotu ujutro izvršili napad na bogomolju Sikha, poznatu kao gurdvara, a došlo je do vatrenog okršaja između napadača i talibanskih boraca koji su pokušavali zaštititi zgradu, rekli su afganistanski zvaničnici.

Vozilo napunjeno eksplozivom detonirano je ispred hrama, ali nije bilo žrtava. Prije toga su naoružani napadači bacili ručnu bombu koja je izazvala požar u blizini kapije hrama, rekli su zvaničnici.

Teroristička grupa navodi da je Abu Mohammed al-Tajiki, član grupe, upao u hram nakon što je ubio stražara, a zatim gađao ljude unutra vatrom iz mitraljeza i ručnim bombama.

Borci Islamske države ispred hrama detonirali su četiri eksplozivne naprave i auto bombu na patrole talibanske milicije koje su pokušale zaštititi hram. Bitka je završena nakon tri sata, navodi se u izvještaju Amaqa.

(RTVTK/FENA)

Izvor

Možda vam se sviđa

Biznis

Dž. Pol Geti (Jean Paul Getty) rođen je 1892. godine i u drugoj plovini dvadesetog vijeka bio je najbogatiji čovjek na planeti. Osnovao je...

BiH

Sve je spremno za isplatu uvećanih junskih penzija u Federaciji BiH koja će biti 5. jula, potvrdio je za Faktor Amel Lizde, šef Ureda...

Zanimljivosti

Marija Šerifović progovorila je o tome ko bi mogao da je zamijeni u Zvezdama Granda. -Ja sam nezamjenljiva, niko ne pjeva, ne izgleda i...

Zanimljivosti

Popularni pjevač Amar Gile oglasio se na društvenim mrežama emotivnom porukom i čestitao pobjedu Nerminu Handžiću. Naime, Amar je objavio fotografiju sa Nerminom staru...