fbpx
Vijesti

Inzko za Oslobođenje o (ne) provođenju “njegovog” zakona: Vjerujem da će Tužilaštvo BiH…

Neposredno prije svog odlaska iz BiH sa mjesta visokog predstavnika Valentin Inzko je nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se sankcioniše negiranje gegocida i ratnih zločina, kao i dlavljenje ratnih zločinaca. 

Iako je Inzko ove izmjene nametnuo krajem jula 2021. godine, prošlo je skoro dvije godine, a Tužilaštvo BiH nije podiglo nijednu optužnicu za negiranje genocida i drugih ratnih zločina, ili slavljenje zločinaca. A nije da nije imao povoda. 

Više od 100 prijava podnijeto je Tužilaštvu BiH u vezi sa kršenjem ovih odredbi, ali to nije bilo dovoljno glavnom tužiocu Milanku Kajganiću i njegovim tužiocima da podignu optužnice. Opravdanje je uvijek isto – ne može se dokazati namjera u izazivanje mržnje i nasilja. “Rekorder” po broju podnesenih prijava protiv njega je predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Iskoristili smo kratko prisustvo Valentina Inzka u Sarajevu i pitali ga da prokometariše činjenicu da Tužilaštvo BiH nije podiglo nijednu optužnicu za negiranje genocida.

– Vjerujem kada prikupi dovoljno dokaza, da će Tužilaštvo podići optužnice. Treba krenuti od činjenica. Kada bude činjenica, biće i posljedica, kazao je Inzko kratko za Oslobođenje.

Izvor

Oznake: ,

Možda vas zanima