fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Biznis

Inflacija u eurozoni dostigla novi rekord

Inflacija u evrozoni dostigla je novi rekord u junu, neposredno uoči prvog povećanja kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB) u posljednjih 11 godina.

Stopa inflacije u zoni jedinstvene valute iznosla je prošlog mjeseca 8,6 procenata na godišnjem nivou u odnosu na 8,1 posto u maju, prema preliminarnoj procjeni evropskog zavoda za statistiku, Eurostata.

To je iznad prognoza ekonomista, koji su u anketi Rojtersa predviđali nivo junske inflacije od 8,4 posto, prenio je Tanjug.

Prema preliminarnim podacima iz tabele Evrostata, na vrhu liste rekordera po rastu inflacije nalazi se Estonija sa stopom od čak 22 posto, a prate je Litvanija sa 20,5 procenata i Letonija sa 19 posto. Na začelu su Malta s procijenjenom stopom rasta potrošačkih cijena u junu od 6,1 posto međugodišnje, Francuska sa 6,5 i Finska sa 8,1 posto.

Njemačka je iznenadila ove nedjelje kako stručnu, tako i opštu javnost, izvijestivši da je u junu zabilježila pad godišnje inflacije za 0,5 procentnih poena na 8,2 procenta u odnosu na maj.

Eksperti kažu da je to rezultat novih vladinih subvencija za ublažavanje uticaja rasta cijena energije na domaćinstva, ali da to ne znači da je došao kraj rastu inflacije u toj zemlji.

Prema evidenciji Eurostata, i u Holandiji je u junu međugodišnja stopa inflacije skliznula za 0,3 procentna poena u odnosu na prethodni mjesec na 9,9 posto, što je i dalje vrlo visok nivo.

ECB, koja je obećala da će se uhvatiti u koštac s rastom cijena, trebalo bi da se sastane krajem jula i da donese odluku o zaoštravanju uslova zaduživanja, odnosno o podizanju svojih kamata. Centralna banka evrozone je najavila još jedno povećanje stope za septembar, što znači da bi njene ključne kamate mogla da se vrati na pozitivnu teritoriju ove godine. ECB ima negativne stope od 2014. godine.

Izvor

Možda vam se sviđa

Vijesti

Nedim Sladić, bh. meteorolog, oglasio se na svom Facebook profilu gdje je sa javnošću podijelio informaciju o pljuskovima sa grmljavinom koji se očekuju večeras u...

Vijesti

Nakon što je talentovana Tuzlanka, Belma Huseinefendić svojom pjesmom  „ŠIBAM DALJE“ i cover obradom „Odakle sam ja“ napravila pomamu, odlučila se na objavu novog...

Biznis

Vjeruje se da će niskotarifni prevoznik Wizz Air obustaviti šest ruta iz svoje baze u Sarajevu tokom narednih mjeseci. Kompanija je prije više od...

Vijesti

U Velikoj sali Doma kulture Kakanj održana je jučer Akademija povodom 32. godišnjice osnivanja Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Kakanj, a prisutnima se tim...