Imate li u frižideru konzervirani paradajz? Bacite ga! – Aura

10

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, izloženost bisfenolu-A je veoma raširena u cijelom svijetu

Kako bismo što bolje brinuli o svom zdravlju, potrebno je da svakodnevno jedemo svježu hranu, a izbjegavamo onu u konzervama jer mogu da sadrže vrlo štetnu hemikaliju.

Unutrašnjost ambalaže većine konzerviranih namirnica sadrži bisfenol-A (BPA), hemikaliju koja se ponaša kao estrogen i koja remeti hormonsku aktivnost organizma. Istraživanja povezuju BPA sa srčanim oboljenjima, oštećenjima crijeva, neplodnošću i drugim reproduktivnim problemima.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, izloženost bisfenolu-A je veoma raširena u cijelom svijetu. Iako sve konzervisane namirnice nisu zabrinjavajuće, konzervisani paradajz je posebno opasan, jer se zbog njegove visoke kiselosti BPA zadržava u njemu.