Povežite se sa nama

Vijesti

Imate dvojno državljanstvo, a nemate pasoš… Kazna 200 KM

Objavljeno

-

Državljani BIH koji imaju dvojno državljanstvo, a nemaju pasoš već samo ličnu kartu, ulazak u BiH moraju da plate 200 maraka.

Takvu odluku donijelo je Ministarstvo bezbjednosti, a usvojena je na sjednici Savjeta ministara. Zbog čega je izmjenjena ranija odluka po kojoj se moglo ući sa ličnom kartom, iz Ministarstva bezbjednosti danas nisu odgovorili. Zahtjev za informacijom, sa pitanjem zašto je izmjenjena ranija odluka, proslijedili su  Graničnoj policiji. Granični policajci državljane BiH sa dvojnim državljanstvom koji im se pojave sa ličnom kartom, umjesto sa dobrodošlicom, sada dočekaju sa prekršajnim nalogom.

“Tom odlukom je derogirana prethodno donesena odluka koja je omogućavala da uz prezentaciju osobne iskaznice nekažnjeno ulaze na teritoriju BIH, međutim donošenjem ove odluke jednostavno je stupila na snagu situacija da svi oni koji se pojave na nekom od graničnih prelaza nemaju putovnicu, a imaju osobnu mogu ući u BiH ali im se izriče prekršajni nalog”, kaže Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije BiH.

Od donošenja nove odluke granična policija izdala je više od stotinu prekršajnih naloga. Posebno se to dešavalo na aerodromima u Tuzli i Sarajevu. Bilo je i putnika koji bh. pasoš zapravo posjeduju ali zbog pandemije nisu mogli da ga produže na vrijeme. Granični policajci kažu bilo je i negodovanja od strane putnika zbog novonastale situacije.

“Izdato je 193 prekršajna naloga, od toga 40 prekršajnih naloga se odnosi na zakon o putnim ispravama BiH, dok 153 prekršajna naloga se odnose na zakon o graničnoj kontroli BiH”, kaže Nebojša Savić, policijski službenik Jedinice granične policije – Aerodrom Sarajevo.

Novo pravilo stupilo je na snagu polovinom septembra. Po Zakonu o ličnoj karti, državljani BiH mogu da je koriste za prelazak državne granice u određenim okolnostima i pod uslovima utvrđenim međunarodnim sporazumom BiH sa drugim državama. Oni koji su morali da plate 200 maraka za ulazak, smatraju da je ta “određena okolnost” upravo period pandemije kada nisu mogli da izvade ili produže pasoš.

Apsurdnim nazivaju i to da oni moraju da plate ulazak u matičnu zemlju dok istovremeno u BIH ulazi na stotine migranta koji nemaju nikakva dokumenta i pri tome su stranci.


Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Vijesti

Austrijska kompanija ASTA Energy otvara fabriku u Cazinu

Objavljeno

-

Od

ASTA Energy Transmission Components GmbH uskoro otvara fabriku Cazinu, saznaje Akta.ba.

Kako je za naš portal potvrdio Hamdija Ljubijankić, savjetnik gradonačelnika grada Cazina, austrijska kompanija kupuje zemljište u Poslovnoj zoni Ratkovac blizu 50.000 m², gdje je u planu izgradnja proizvodnog objekta sa administrativnim dijelom od cca 20.000 m² u narednih 3-5 godina.

Riječ je o ukupnoj investiciji u ovoj fazi od oko 23 miliona KM, dok je ukupan planiran broj zaposlenih cca 200.

“Ono što je bitno napomenuti da će ASTA Bosnia doo pokrenuti dio proizvodnje već početkom naredne godine u iznajmljenom prostoru u neposrednoj blizini Poslovne zone. Kompanija se bavi proizvodnjom namotaja za transformatore, generatore i različite tipove motora i sarađuje sa svim većim kompanijama iz oblasti energetike”, navodi Ljubijankić.

Inače, Poslovna zona Ratkovac je tek od prošle godine stavljena na raspolaganje investitorima, jer se godinama  radilo na otkupu zemljišta od fizičkih lica, te rješavala neophodna infrastruktura.

“Pored ovog imamo i prvog investitora iz Njemačke koji je prošle godine u aprilu kupio 6500 m² i i decembru počeo sa proizvodnjom pločastog namještaja u objektu od 3400 m². Isti investitor je u proceduri kupovine dodatnih parcela za proširenje proizvodnih kapaciteta”, napominje Ljubijankić.

Pored relativno povoljne cijene zemljišta od cca 6 eura/m2 Općina Cazin nudi niz pogodnosti kako domaćim tako i inostranim investitorima.

Prema riječima našeg sagovornika, investitori su oslobođeni 100 posto od svih gradskih administrativnih taksi u postupku pribavljanja potrebnih odobrenja.

“Također, oslobođeni 100% od plaćanja priključaka na kanalizacionu i vodovodnu mrežu, od plaćanja naknade za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, od plaćanja troškova komunalne takse na istaknutu firmu za prve 3 godine,  zatim 50% od plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta i od plaćanja naknade po osnovu prirodnih pogodnosti (rente), te ulaganje bez posebnih ograničenja na veličinu investicije, broj zaposlenih i slično”, zaključuje savjetnik načelnika.


Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Vijesti

Do kraja godine moguć izvoz konzumnih jaja na EU tržište

Objavljeno

-

Od

Dosadašnje aktivnosti učinjene ka ispunjenju toga cilja analizirali su u petak ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić i predstavnici resornog ministarstva FBiH.

“Ova tri ministarstva, u skladu sa nadležnostima će u roku ispuniti neophodne obaveze da bi bio realizovan ovaj cilj”, saopšteno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa nakon sastanka.

Osim toga, na sastanku su definisani i koraci za usvajanje zakona i drugih propisa koji će omogućiti odobravanje i korišćenje sredstava EU u oblasti poljoprivrede. Učesnici sastanka izrazili su zadovoljstvo što je BiH dostavila Evropskoj komisiji popunjen revidirani upitnik za izvoz crvenog mesa na tržište EU.

Na sastanku je bilo riječi i o neophodnosti što skorijeg postizanja dogovora o metodologiji poljoprivrednog popisa i obilježavanja životinja te je usaglašeno da nadležna entitetska ministarstva i agencije za statistiku preduzmu sve aktivnosti da bi ovaj proces mogao biti sproveden u 2023. godini.

“Zaključeno je da ne postoji potreba za donošenjem zakona o poljoprivrednom popisu, već jedinstvene metodologije na osnovu koje će popis biti izvršen, o čemu postoji saglasnost nadležnih entitetskih ministarstava i agencija za statistiku”, navedeno je u saopštenju.

Dodali su da je razmatrano i pitanje donošenja pravilnika za uzgoj industrijske konoplje u BiH te da je dogovoreno da tokom novembra bude izrađena radna verzija ovog dokumenta. Zadovoljstvo zbog učinjenih koraka ka otvaranju novih tržišta ne skrivaju ni poljoprivrednici.

Predsjednik Udruženja zajednice živinara RS Predrag Miličić kaže da su težnje živinara i proizvođača konzumnih jaja konačno urodile plodom.

“Za pohvalu je angažman resornih ministarstava na ispunjavanju uslova da bi konzumna jaja iz naših pogona krenula u EU. Očekujemo da će uz zalaganje nadležnih svi uslovi do decembra biti ispunjeni te da ćemo tada obavijestiti Brisel da smo spremni i za plasman konzumnih jaja”, rekao je Miličić, koji je i direktor firme iz Donjeg Žabara, koja je do sada u Hrvatsku izvezla pet miliona komada jaja.

Predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi u RS Goran Mitrović rekao je da bi plasman crvenog mesa u EU bio veliki iskorak za domaće proizvođače.

“Otvaranje novih tržišta je oduvijek kamen spoticanja. U izlasku na evropsko tržište vidimo veliku šansu za povećanje proizvodnje i prerade mesa”, rekao je Mitrović.


Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije