fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Igman nije proizveo prvu bh. pušku, evo ko jeste

Ministar odbrane BiH Zukan Helez objavio je ove sedmice fotografiju automatske puške koju je proizvela vodeća domaća kompanija vojne industrije – Igman Konjic.

– Ono što je nekada bio naš san, sada je stvarnost, imamo automatsku pušku koja je djelo domaćih stručnjaka i domaće proizvodnje – rečeno je tada.

Razvoj ovog oružja je veliki uspjeh i predstavlja važan korak naprijed za bh. namjensku industriju koja je dosad uglavnom izvozila municiju.

No, iako su neki mediji objavili da je riječ o prvoj domaćoj puški, to ipak nije tačno, piše BiznisInfo.ba.

Naime, još 2017. godine mediji su objavili da je kompanija ”AC Unity” iz Goražda proizvela prvu domaću pušku i pištolj. Riječ je o puški AC Alfa SMG koja je, kako je tada rečeno, izrađena u više različitih modela.

Puška kompanije “AC Unity”

Iste godine je objavljeno i da je ova puška uspješno prošla sva testiranja u Norveškoj i zvanično dobila NATO kod. Inače, vlasnik firme ”AC Unity” je poznati goraždanski privrednik Redžo Bekto.

Igman usavršio projekt BNT-a

S druge strane, kada je riječ o puški koju će Igman proizvoditi, njen razvoj je još prije nekoliko godina započela novotravnička firma BNT.

Kako su tada mediji pisali, aktivnosti je usporila pandemija koronavirusa, pa je odlučeno da projekt preuzme Igman kako mnogo veća i snažnija kompanija.

Helez s Igmanovom puškom

Zadatak Igmana je bio da dalje radi na usavršavanju projekta kao i da pokrene masovnu proizvodnju.

Kako se ranije pisalo, riječ je o puški kalibra 7,62 mm. Očekuje se veliki interes na stranim tržištima za ovaj proizvod.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Ljeto je stiglo, a s njim i dugo očekivani godišnji odmori. Prije nego što krenete na more i uživate u ljetnim radostima, pobrinite se...

Vijesti

Jedan od učesnika Marša mira danas je preminuo na lokalitetu Buljima, saznaje Klix.ba. Učesnici Marša mira koračaju prema Potočarima, a nažalost ovogodišnji pohod je...

Biznis

Azijsko-pacifička tržišta bila su u porastu u utorak, nakon S&P 500 a Nasdaq Composite zatvorio je na rekordno visokim nivoima tokom noći, s japanskim...