fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

I pored vremenskih neprilika, grada i skupe proizvodnje, mladi bračni par Malkanović zadovoljan kvalitetom i potražnjom borovnice – NEON Televizija

O mladom bračnom paru Malkanović iz Brložaka, općina Kladanj, već smo pisali. Ibro i njegova supruga bave se uzgojem borovnice i maline od 2022. godine. Mladi bračni par upustio se u jedan rizičan i zahtjevan poduhvat, koji je zahvaljujući njihovoj jakoj želji, vjerovanju i predanom radu, uspio. Oni su pozitivan primjer da se kako se u našoj zemlji može uspjeti, a kupci su prepoznali njihov trud i ljubav koju ulažu u ovaj posao.
Premium borovnica je vrhunskog kvaliteta, lijepog i zdravog ploda, a kako je sezona sazrijevanja i branja počela, Ibro je zadovoljan potražnjom i prodajom ovog ukusnog i ljekovitog bobičastog voća.

I ove godine vremenske prilike nisu povoljne za uzgoj borovnice, no stvar je u prilagođavanju, kaže Ibro. Stalne promjene vremena i temperaturnih intervala svakako usporavaju sazrijevanje i otežana je berba, a grad koji je zahvatio naše područje, na plantaži od 600 sadnica, uništio je dio roda.

“Ove godine smo imali vremenskih neprilika, ali mislim da ćemo na kraju biti zadovoljni. Teško je prognozirati prinos, jer imali smo taj nesretni led koji je nažalost uništio dio roda.”, kazao je za portal ntv.ba bacc. ing. agr. Ibro Malkanović.

Potražnja borovnice raste svake godine, pa isto je i ove sezone. Cijena borovnice s obzirom na rast inflacije nije skuplja ništa u odnosu na prošlu godinu.

“Mislim da su građani svjesni benefita borovnice, a i njene teške i skupe proizvodnje. Moram naglasiti svakako da je cijena borovnice kod nas i u našoj okolini najmanja uzimajući u obzir ostale velike gradove kao što je Sarajevo sa izuzetno visokom cijenom od 20KM, Banjaluka 16 KM. Mi smo još uvijek najpovoljniji i dostupni svima.”

Kvalitet je ostao isti i to im je prioritet, ističe naš sagovornik. Također, uzgajaju i malinu, u nešto manjoj količini. U narednih 45 dana vršit će se berba i isporuka Premium borovnice.

“Pored svih izazova i vremenskih neprilika na kraju imamo izvrstan kvalitet ploda i jako smo zadovoljni kvalitetom ploda. Dostavu većinom svakodnevno vršimo u okolini plantaže u Kladnju, Živinicama, Tuzli, Lukavcu, a naravno veće količine dostavljamo i u druge gradove Bosne i Hercegovine uz prethodni dogovor.”

Izvor

Izdvojeno

BiH

Podsjećati i opominjati, cilj je i poruka ilustratora i strip crtača Admira Delića, producenta na Al Jazeeri Balkans, koji već godinama ilustracijama prikazuje strahote...

Vijesti

Jedan od učesnika Marša mira danas je preminuo na lokalitetu Buljima, saznaje Klix.ba. Učesnici Marša mira koračaju prema Potočarima, a nažalost ovogodišnji pohod je...

Magazin

Pjevačica Jovana Pajić održala je sinoć, 11. jula, fenomenalan nastup u prijestoničkom lokalu nakon duže medijske ilegale. Pajić je pred isti, stala pred sedmu...

Biznis

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi stanovnici naše zemlje uz janjetinu i roštilj slave bitne datume...