Povežite se sa nama

Vijesti

Hrvatska produžila zabranu prelaska granice za državljane “trećih zemalja”

Objavljeno

-

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je danas da je zabrana prelaska granice iz trećih država, uključujući Bosnu i Hercegovini, produžena.

“Produžili smo mjere zabrane prelaska granice prema trećim državama. Ta odluka je isticala jučer, a danas je produžena.”, rekao je Božinović na komemoraciji braniteljima u Dalju iz 1991. godine.

Objasnio je da to ipak ne znači blokadu granica i dodao da postoje određeni izuzeci pod kojima se može ući u Hrvatsku, prije svega kada je riječ o tranzitu.

“Međutim, s obzirom na epidemiološku situaciju u susjedstvu, nije bilo nikakve osnove da bi se ublažile mjere koje se odnose na prelazak hrvatske državne granice.”, naveo je Božinović.

Nova Odluka o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza Hrvatske odnosi se na ne-državljane EU-a, odnosno Schengenskog prostora i pridruženih država.

No, to je tek početak priče.

Odluka, uvjetovana pandemijom koronavirusa, ne odnosi se niti na članove obitelji državljana EU-a ili iz Schengenskog prostora, kao niti na državljane trećih zemalja koji imaju dugotrajno boravište u EU-u, nacionalne dugoročne vize ili na druge načine riješen legalan dugotrajni boravak.

Zabrana prelaska granice Hrvatske ne odnosi se niti na prekogranične radnike, kao niti na zdravstvene radnike, istraživače i suradnike, na stručnjake za skrb o starijima. Od zabrane su izuzeti i svi oni kojima je potrebno hitno medicinsko liječenje.

Autori Odluke o privremenoj zabrani prelaska granice imali su razumijevanja i za prijevoznike roba i drugo prometno osoblje, u razumno potrebnoj mjeri, te za diplomate, policiju na službenim poslovima, službenike civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodni vojni personal, ako je riječ o obavljanju službenih poslova.

Putnici kroz Hrvatsku smiju prolaziti u tranzitu čak i ako su iz trećih zemalja, ali će ih granična policija provjeravati jesu li napustili zemlju u roku od 12 sati.

Jedna od tačaka Odluke navodi i sljedeću kategoriju: “Osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes te osobe koje putuju radi školovanja.”

Zanimljiva je i sljedeća kategorija: “Osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog.”

No, da to ne ide tako lako, pokazuju upute za zdravstveni nadzor koje u Hrvatsku ulaze iz trećih zemalja.

Za sve njih vrijedi da im je obavezna karantena ili samoizolacija od 14 dana od ulaska u Hrvatsku.

To se može i skratiti pod ovim uvjetom:

“Karantena/samoizolacija može se skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.”

Karantena se ne primjenjuje na službeno obrazložene prelaske, poput prekograničnih radnika, diplomate, policiju, vojsku, medicinare i slično.

Putnici u tranzitu također nisu obavezni ići u samoizolaciju.

Iz trećih zemalja se u našu zemlju ipak može ući i turistički, zbog biznisa ili zbog školovanja, ali se u tom slučaju na granici mora predočiti negativan nalaz PCR pretrage brisa nosa o ždrijela na koronavirus koji nije stariji od 48 sati do dolaska na granicu.

Ako je testu putnika koji dolazi na granicu rok od 48 sati protekao, u zemlju će smjeti samo ako pristane o svom trošku platiti novi test i ostati u karanteni do negativnog nalaza.

Priopćenje objavljeno u Narodnim novinama i na stranicama HZJZ-a, koje supotpisuju i Ministarstvo zdravstva te Civilna zaštita, opisuje i kako se stranci, koji se nađu u karanteni, moraju ponašati tijekom tih 14 dana:

“Izlasci iz smještaja ograničavaju se samo na nužne: obavljanje posla ako se radi o poslovnom razlogu ulaska u Republiku Hrvatsku, obavljanje nužnih aktivnosti uz kontinuirano pojačano provođenje higijenskih mjera.”

Njihovi izlasci opisuju se isključivo kao “nužni”, te im se “preporučuje” korištenje maske ili prekrivala za nos i usta.

Moraju se, stoji dalje, držati na udaljenosti od najmanje 1,5 metara od drugih ljudi i redovito prati ruke. Pranje ruku, pak, znači pranje ili vodom i sapunom ili dezinfekcijskim sredstvom koje “treba dobro utrljati u dlanove”.

U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih simptoma osoba se javlja nadležnoj hitnoj medicinskoj službi na broj 194.

Ostalo je poznato iz ranijih mjera i uputa tijekom epidemije SARS-CoV-2.

Javni prijevoz preporuča se izbjegavati, a ako se već mora koristiti, onda je poželjno da je osoba sama ili eventualno s onima s kojima dijeli smještaj. Grupiranja i okupljanja “treba dosljedno izbjegavati”.

“Tijekom poslovnih sastanaka treba susretati što manji broj osoba, osigurati fizički razmak od 1,5 metra uz dostupnost dezinfekcijskih sredstava te izbjegavati nepotrebne sastanke”, navodi se i to, a ako se baš treba nešto plaćati, onda to treba obavljati ili karticama ili online uslugama.

Osobe koje su u karanteni/ samoizolaciji svako jutro su dužne mjeriti temperaturu.

Ako je ona viša od 37,2°C, mjerenje se ponavlja.

A ako je i drugi put viša, samoizolirana osoba “potrebno je” da ostane kod kuće i javi se liječniku u turističkoj ili covid-19 ambulanti, u svakom slučaju i nadležnom epidemiologu.

Ostati kod kuće i javiti se liječnicima i epidemiolozima, osoba mora i ako osjeti akutne respiratorne simptome; kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah/otežano disanje ili gubitak osjeta njuha.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Vijesti

Imenovan v.d. direktora Rudnika soli i nadzorni odbor aerodroma u Tuzli

Objavljeno

-

Od

U okviru kadrovskih pitanja Vlada Tuzlanskog kantona  je u utorak  dala saglasnost na prijedlog Odluke Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički Centar Tuzla o imenovanju prof. dr. med. sci. Vahida Jusufovića, specijalista oftalmologije za direktora Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla, na mandatni period od četiri godine.

Vlada je imenovala Upravni odbor JU Odgojni centar Tuzlanskog kantona na period od četiri godine. Data je prethodne saglasnosti Upravnom odboru Javne ustanove Odgojni centar Tuzlanskog kantona za prijevremeno razrješenje Emira Huskića vršioca dužnosti direktora Javne ustanove Odgojni centar Tuzlanskog kantona, te imenovanje prethodna Marine Tomić za vršioca dužnosti direktora Javne ustanove Odgojni centar Tuzlanskog kantona, do okončanja konkursne procedure za izbor i imenovanje direktora, a najduže 6 mjeseci.

Vlada je imenovala i punomoćnike koji u ime osnivača vrše ovlašćenja Skupštine Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“ d.o.o., utvrdila prijedlog kandidata za privremeno imenovanje predsjednika i članova Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“, te dala saglasnost na Odluku Nadzornog odbora JP „Međunarodni aerodrom Tuzla“ o imenovanju Mensuda Brčaninovića iz Živinica za vršioca dužnosti Izvršnog direktora za saobraćaj i tehniku ovog javnog preduzeća do okončanja procedure za izbor i imenovanje Izvršnog direktora za saobraćaj i tehniku, a najduže 3 mjeseca.

Vlada je zatražila od Skupštine JP “Šume Tuzlanskog kantona” d.d. Kladanj da razriješi dužnosti članove, predstavnike državnog kapitala, imenovane u privremeni Nadzorni odbor JP “Šume Tuzlanskog kantona” d.d. Kladanj, te utvrdila prijedlog kandidata za imenovanje u privremeni Nadzorni odbor javnog preduzeća do imenovanja novog Nadzornog odbora u skladu sa zakonom, a najduže do 90 dana.

Data je  prethodna saglasnost Nadzornom odboru Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatnost „Spreča“ d.d. Tuzla za imenovanje Belkise Avdagić, dipl.oec. za izvršnog direktora za ekonomsko- finansijske i pravne poslove Javnog preduzeća, kao i za imenovanje Alena Nuhića, dipl.ing.el. za izvršnog direktora za tehničke poslove Javnog preduzeća, na mandatni period na koji je imenovan direktor Javnog preduzeća.

Kada je u pitanju JP RTV TK, data je  saglasnost na Odluku Nadzornog odbora o prijedlogu za imenovanje vršioca dužnosti Uprave JP Radio – televizija Tuzlanskog kantona d.o.o. Tuzla, do okončanja konkursne procedure a najduže na period do šest mjeseci, i to: Kasim Softić, vršilac dužnosti direktora, Hasan Jahić, vršilac dužnosti izvršnog direktora za razvoj i Admira Bakić, vršiteljice dužnosti izvršne direktorice za program.

Prethodne saglasnosti su date i Nadzornom odboru privrednog društva Rudnik soli „Tuzla“ d.d. Tuzla za razrješenje Mujkić Mirnesa, dipl. kriminalista sa pozicije v.d. direktora privrednog društva, te imenovanje Aziza Čačkovića, dipl. pravnika na poziciju vršioca dužnosti direktora Privrednog društva na period od 27.09.2020. godine do okončanja konkursne procedure, a najduže do šest mjeseci. Osim razrješenja i imenovanja v.d. direktora ovog privrednog društva, Vlada je dala prethodne saglasnosti Nadzornom odboru privrednog društva Rudnik soli „Tuzla“ d.d. Tuzla za razrješenje trenutnih i imenovanje v.d. izvršnih direktora Privrednog društva.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Vijesti

Objavljen Javni poziv za dodjelu sportskih stipendija u TK

Objavljeno

-

Od

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona raspisalo je Javni poziv za dodjelu sportskih stipendija za 2020. godinu.

Predmet Javnog poziva za dodjelu sportskih stipendija za 2020. godinu je prikupljanje prijava za odabir korisnika sredstava utvrđenih u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2020. godinu na potrošačkoj jedinici32010002 -„Tjelesna kultura i sport“, planirana na ekonomskom kodu 614200 – Tekući transferi pojedincima u iznosu od 60.000 KM.

1) Pravo na dodjelu stipendije ima:

a)sportista koji je ostvario zapažene ili perspektivne sportske rezultate ili sportske rezultate specijalne olimpijade,

b)sportista-učenik.

Sve dodatne informacije o ovom Javnom pozivu možete pronaći OVDJE.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije