Povežite se sa nama

Lifestyle

Hotel u Bihaću pokrenuo proizvodnju organskog povrća sa zaposlenima u toku pandemije koronavirusa

Objavljeno

-

Svjedoci smo da je pandemija potresla ekonomiju u cijelom svijetu, pa tako i naše lokalne biznise. Jedan od većih utjecaja pandemija je imala na turizam, odnosno na hotele koji su brojali više uposlenih, a koji su preko noći bili primorani da se zatvore.
Računi su stizali, kao i obaveze koje su objekti i dalje morali ispunjavati!

Najpoznatiji hotel u Krajini, ali i širom BiH, Kostelski buk, odlučio se na ovaj, prije svega, hrabar potez. Na 120 dunuma zemlje započeli su proizvodnju organskog povrća, za potrebe kuhinje svog hotela, te su na taj način sačuvali 75 radnih mjesta koliko njihov hotel broji zaposlenih.

‘Kostelski buk’, koji se nalazi u mjestu Kostela, na 8 km od grada Bihaća.

Na službenoj Facebook stranici, podijelili su sa svojima gostima da će pored domaćeg povrća koje će uskoro imati priliku probati, u ponudi biti i domaća tjestenina, rezanci i tarhana.

U nastavku pročitajte njihovo obraćanje na Facebook stranici.

“Da se vratimo na početak…

U mjesecu martu smo primili obavještenje za prestanak rada zbog pandemije korona virusa, kao i sve ostale potresla nas je cjelokupna situacija. Razmišljali smo kako i šta dalje, odustajanja nema, naša firma broji 75 zaposlenika i moramo se izboriti!

Došli smo na ideju da pokrenemo proizvodnju domaćeg organskog povrća za potrebe restorana, te na taj način sačuvano radna mjesta.

Bili smo puni entuzijazma i želje za radom i opstankom.

Zajedno sa našim uposlenicima smo pronašli 120 dunum zemlje, napravili raspored obezbjedili maske i dezinfekciska sredstva i krenuli sa obradom zemlje, zasijali razno povrće.

Pored domaćeg povrća koje će te u budućnosti moći probati u našem restoranu, napravili smo domaću tjesteninu, rezance i tarhanu.

Sretni smo što smo zajedno prošli sve ove nedaće koje su nas zadesile jer ipak smo mi u Kostelskom buku jedna “VELIKA PORODICA”.

Idemo dalje! ❤️

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Lifestyle

Najljepša uloga na svijetu: Obilježavamo Svjetski dan roditelja

Objavljeno

-

Od

Svake se godine 1. juna obilježava Svjetski dan roditelja.

Ovaj datum, koji su Ujedinjeni narodi proglasili 2012. godine, važan je podsjetnik na vrijednost i važnost obitelji kao zajednice koja promiče zajedništvo, slogu i zdravlje kao najveću vrijednost.

Obilježavanjem Dana roditelja odajemo priznanje onima koji se nesebično, vlastitim primjerom svakodnevno trude ulagati u razvoj i zaštitu najmlađih članova društva te naglašavamo važnost roditeljske uloge.

Porodica ostaje temelj zajednice i društva te ima ključnu ulogu u osiguravanju dobrobiti svojih članova, u obrazovanju i socijalizaciji djece i mladih te  brizi za mlade i stare. Stoga je Svjetski dan roditelja odlična prilika da se zahvalimo svojim roditeljima na svemu što čine  za nas.

Kolilo god je roditeljstvo ponekad zahtjevno, isrpljujuće i naporno, ako osjetite da vam treba predah, uzmite ga. Jedino su djeca sretnih roditelja uistinu sretna. Sretan vam Svjetski dan roditelja!

Nastavite čitati

Lifestyle

Domaći sok s okusom proljeća: Napravite sirup od zove

Objavljeno

-

Od

Zova je u punom cvatu i svakako je vrijeme da taj predivan miris i aromu spremimo i za naredne mjesece. Izdvojili smo divan domaći recept za sirup u kojem će svi uživati. Zovini cvjetovi se beru tokom sunčanog vremena i to samo oni potpuno rascvetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezaprljani grm ove mirisne i ljekovite ljepotice.

Ovo je mjera za otprilike 4l sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite razmjeru svojim potrebama. A to znači da ćete na 10 cvjetova koristiti litar vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 50 cvjetova trebaće vam 50 litara vode, 5 kilograma šećera i 5 limuna, po mogućnosti nešpricanih.

Trebaće vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene flaše sa čepovima za skladištenje. Što se tiče „lajt“ varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih razmjera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.

Sastojci:

30 cvjetova zove

3 l vode

40 grama limunske kiseline

3 limuna

3 kg šećera

Pripema:

  1. Potopite cvjetove zove u vodu s limunskom kiselinom i na kriške isječenim limunovima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
  2. Drugi dan tečnost procjedite, pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno mješanje.
  3. Nakon 48 sati sirup je spreman za presipanje i skladištenje u staklene flaše. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

 

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije