fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Honda i Sony električna vozila će koristiti istu platformu

Dvije kompanije žele da smanje troškove i skrate vrijeme razvoja zbog stalne pretnje koju predstavljaju kineski proizvođači automobila. Očekuje se da će vozila Hondine 0 Series počinjati od oko 40.000 dolara u SAD. Poređenja radi, vozila iz zajedničkog preduzeća Afeela bit će skuplja, iako detalji još nisu poznati.

Nikkei Asia napominje da platforma čini otprilike 10% troškova EV-a, a deljenje platforme bi trebalo da rezultira značajnim uštedama i nižim cijenama nego kada bi Honda razvila posebnu arhitekturu za 0 Series.

Sljedeća generacija električnih vozila japanskog proizvođača će uključivati sedam modela koji će biti lansirani do 2031. Honda je najavila invetiranje 65 milijardi dolara za seriju, a potvrdila je i da će vozila imati „ultratanku bateriju“ i novo razvijenu kompaktnu e-osovinu, prenosi Autoblog rs.

Afeela
Lekcije koje je Honda naučila kroz Formulu 1 i njene HEV modele će takođe utjecati na 0 Series. Tako će svi imati lagane okvire karoserije i napredne nove pogonske jedinice koje su lakše i tanje od konvencionalnih sistema. Platforma koja podržava ova vozila će takođe omogućiti Hondi da montira baterije i pogonske jedinice veoma nisko, smanjujući težište. To će utjecati na upravljanje i poboljšanje prostora u kabini.

Svi modeli lansirani kroz 0 Series imat će domet veći od 480 km. Afeela limuzina će imati litijum-jonski paket od 91 kWh, a modeli iz 0 Series bi mogli da imaju isti paket.

Prva tri električna vozila iz 0 Series biće lansirana 2026. godine, a očekuje se da će Sony i Honda lansirati prvi Afeela EV iste godine.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...